Kormányközeli vállalkozók olyan földekre is állami támogatásokat vesznek fel, amelyeket nem birtokolnak de még csak bérleti szerződéssel sem rendelkeznek. De mivel van megfelelő összeköttetésük a hivatalokban, az igazi földtulajdonosok és gazdák rovására jutnak dotációkhoz.

 

Ez az egyik oka, hogy ma újra utcára vonulnak a gazdák. Ma délután traktoros gazdatüntetések zajlanak az ország számos pontján, a Csallóközben, Kassán, Tőketerebesen és Nagymihályon is. Azonban már csak nem egyszerűen a visszaélésekről van szó, hanem az állami apparátus tisztességtelennek tartott eljárásáról, amivel megnehezítik a földművelésből élők és a földtulajdonosok boldogulását.

 

A gazdák és a mezőgazdasági miniszterasszony és más állami vezető tisztviselők áprilisi, kassai találkozója a gazdák szerint „katasztrofális” eredményt hozott, ezért a további nyomásgyakorlás mellett döntöttek.

 

 hirdetes_300x300  

Gabriela Matečná (SNS) miniszter nyilatkozataiban részben a gazdákra hárította felelősséget – mondván, hogy nincs kellő jogismeretük – részben a bíróságokra, amelyek nem hoztak igazságos döntést a gazdák panaszai kapcsán. Azonban számos visszaélésre nem kerülhetne sor, ha nem hemzsegne a törvény joghézagokkal – ami már a minisztérium felelőssége.

 

Indulatoktól sem mentes találkozón vannak túl a gazdák és Matečná (Videó)

 

A meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak utolsó cikke nyomán a kelet-szlovákiai olasz maffia tevékenységéről gyorsan átterelődött a figyelem a kormányközeli vállalkozók, volt pártfunkcionáriusok által megdézsmált államkasszáról.

 

Sorra születtek a cikkek az elmúlt hetekben, amelyek leírják, milyen tisztességtelen praktikákkal élnek egyesek az állami támogatási kérelmek benyújtásánál – a gazdáktól kisajátított területektől az ellehetetlenítésüket célzó „támogatási ellen-kérelmekig” (erről bővebben itt olvashat).

 

Mivel a gazdák dühe nem hagyott alább, Matečná miniszterasszony a minap bejelentette, hogy törvénymódosítást készít elő, amely a bérleti szerződések nyilvánossá tételét, az ellenőrizhetőség javítását, a támogatások odaítélésének átláthatóságát javítaná. Persze az állítólagos szakpolitikus részéről aligha történt volna februári tragédia és a gazdák kitartása nélkül.

 

Kérdés maradt azonban, hogy Matečná és a minisztérium apparátusa mennyi követelést illeszt bele az új törvénybe. A Kassa felhívásból a gazdák ötöt emeltek ki, ezek között szerepel egy Mezőgazdasági Bizottság létrehozása, ami azt szolgálná, hogy a politikusok ne kerülhessék meg a gazdákat a törvényalkotásnál, tartalmazza egy független nyomozócsoport létrehozását, amely valóban kivizsgálja a gazdákat ért sérelmeket.

 

Traktorfelvonulással és forgalomkorlátozással tüntettek a szlovákiai gazdák – Képek, videók

 

Újabb vérlázító visszaélések

 

Andrej Bán és más oknyomozó újságírók riportjai nyomán derült ki, hogy a gazdákat nemegyszer verték meg, ha hozzá akarnak férni saját földjeikhez. A történet egyik főszereplője az egykori smeres képviselő, a Kassa megyében csak Grófasszonyként emlegetett Ľubica Rošková, aki legutóbb azzal került reflektorfénybe, hogy cége még egy lebetonozott vidéki reptérre is agrártámogatást vett fel.

 

Ezt megtehette a jelenleg is meglévő joghézagok miatt, egyúttal azonban nem ártott hozzá az sem, hogy megfelelő ismerettséggel is rendelkezett a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségnél – lévén, hogy Smeres funkcionárius volt, jelenleg is csak „felfüggeszteték” párttagságát a kialakult botrány miatt.

 

Andrej Bán legutóbbi cikke már arról is beszámol, hogy a Szlovák Földalap 2016-ban menesztett regionális igazgatója

 

hektáronként 200 euróért intézte el a bérbeadási szerződéseket. Ez egy 500 hektáros területnél 10 ezer eurót jelentett.

 

Ez idő alatt Gabriela Matečná (SNS) jelenlegi mezőgazdasági miniszter volt a Földalap feje, és a riportban megszólalók szerint minden szerződésre ő „adta áldását” a pozsonyi központban. Andrej Bán cikke arról is beszámol, hogyan kaptak bérlői jogot „fehér lovak” (vélhetően bábként egy cég élére állított személyek) a Földalaptól nagy területekre, mert egyszerűen el tudták intézni.

 

A cikkből többek között az is kiderül, hogy Kelet-Szlovákiában a Smerhez közelálló személyek olyan hatalommal rendelkeztek a földek és támogatások megítélésénél, amilyennek a keleti olasz maffia sem tudta felvenni a versenyt.

 

Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!