A Csallóköztől egészen Kassáig, országszerte több száz traktorral és mezőgazdasági gépekkel tüntettek a szlovákiai gazdák az agráriumban tapasztalható tarthatatlan állapotok miatt.

 

Ez volt Szlovákia történetének eddigi legnagyobb, gazdák által szervezett megmozdulása, és még nincs vége a történetnek. Ha követeléseikre nem kapnak megnyugtató választá és érdemo megoldást Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter részéről, május második felében akár a fővárost is megcélozhatják, ahol keményebb fellépésekre is számítani lehet.

 

VIDEÓ! Így tüntettek a gazdák pénteken a Felvidéken

 

 hirdetes_400x285  

A gazdák május 20-ig adtak időt a tárcának arra, hogy követeléseikre érdemben reagáljon.

 

Az Élő Vidék – Živý vidiek gazdaplatform égisze alatt szerveződő magyar gazdák adták az országos tüntetés motorját. Medvéről több mint 100 traktor kelt útra Nagymegyer – Dunaszerdahely – Somorja – Misérd irányába.

 

A konvoj megérkezik Somorjára. Kép: Körkép.sk

 

A hatalmas konvoj több kilométeres volt, a mögöttük, a gazdák követeléseit többségében megértéssel fogadó autósok sora még ennél is hosszabb.

 

A csallóközi és csilizközi gazdákat Both Árpát és Beringer Árpád vezette. Amikor Somorjára érkezve a Körképnek nyilatkoztak, a sor vége még csak Bacsfán volt. Videónk tanulsága szerint 10-12 percig csak jöttek és jöttek a mezőgazdasági gépek.

 

Rövid videónk:

 

Both Árpád csilizpatasi gazda elmondta, hogy a mezőgazdasági minisztérium részéről egyelőre semmilyen érdemleges választ nem kaptak a követeléseikre (erről szóló cikkünk itt olvasható).

 

„Pótföld használati jog, a földhöz való hozzájutás, a fiatal gazdák támogatása. Ezeket követeljük”

 

– fogalmazott Both, aki elmondta azt is, hogy a nyitrai és komáromi gazdák szintén több tucat traktorral vonultak az utakra. (Erről szóló tudósításunk itt olvasható).

 

„Ilyen munkahelyzetben, amikor a gazda dolgozik, ez egy nagyon szép eredmény. Ezúton is szeretném megköszönni az összes gazdatársamnak, aki velünk együtt érez, hogy kiálltak az érdekeinkért”

 

– tette hozzá Both Árpád.

 

Beringer Árpád gazda szintén elmondta, hogy egyik fő követelésük, hogy az ideiglenesen kimért földek maradjanak tovább a gazdák használatában egészen a földrendezés befejezéséig.

 

„Az állam adta bérbe az összes földet a rendszerváltás után a nagy szövetkezeteknek. Mi, kis tulajdonosok csak a szövetkezeteken keresztül jutunk a földhöz. Ebből tovább nem kérünk. „

 

– magyarázta Beringer. Szernte törvényileg meg lehetne szüntetni a föld bérletét a nagy gazdákkal szemben.

 

„Mindenki hangoztatja, hogy a fiatal farmárokat támogatni kell. Kevés az utánpótlás, kihalóban vannak a farmárok. Mit csinálunk? Deklaráljuk szóban, de a valóságban nincs még csak nyoma sem ennek a támogatásnak. Amíg nem lesz törvényben, hogy ha egy fiatal farmár ha gazdálkodni kezd, adott időszakra bizonyos földterületre az államtól igényt tarthat, addig nem lesz előrelépés” – hangsúlyozta.

 

Beringer Árpád gazda. Kép: Körkép.sk

 

Említést érdemel a rendőrség korrekt és segítőkész hozzáállása is. Míg Kelet-Szlovákiában az ottani gazdák és a rendőrség feszült kapcsolatának köszönhetően a Körkép.sk értesülései szerint a rendőrök kifejezetten utaztak a tüntető gazdákra és több 300 eurós helyszíni bírságot is kiosztottak nekik, addig Csallóközben a rendőrség ahogy csak tudta, segítette az elégedetlen gazdákat az útvonal biztosítása terén.

 

A Körkép.sk Somorján készült felvételei:

 

Gazdatüntetés - Somorja

 

Körkép.sk/KZS

További ajánlott írások:

 

Tüntettek a gazdák az egész országban. Az Élő Vidék platform 150 traktort vonultatott fel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!