A gyógyszerekre szánt kiadásokat az autópálya építéséhez szükséges költségekkel lehetne összehasonlítani.

 

Orvosi előírásra, orvosi előírás nélkül, ráfizetéssel vagy ráfizetés nélkül. Szlovákia nagy gyógyszerfogyasztó hírében áll, ami a gyógyszertárakban hagyott összegeken is meglátszik.

 

Tavaly a gyógyszerészeti társaságok Szlovákiában több százmillió értékben adtak el gyógyszereket. Összehasonlításképpen: a karácsonyi nyugdíjak kifizetésére tavaly 75 millió eurót költött az ország.

 

 hirdetes_300x300  

Egy halom pénz

 

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) statisztikája szerint 2016-ban 1,2 milliárd eurót költöttünk a gyógyszerekre, ami fejenként 226 eurót jelent.

 

A kiadások nagyobbik részét – 911 millió euró – az emberek közvetlenül nem érzik meg a pénztárcájukon, hiszen ez az összeg az egészségbiztosításra vándorol. Az  alkalmazottak azzal az összeggel, amit kötelezően küldenek az egészségbiztosítóba, csak akkor szembesülnek, amikor áttanulmányozzák a bérszalagjukat.

 

A páciensek azonban a saját zsebükből finanszírozva is egy halom pénzt hagytak a gyógyszertárakban. Az emberek összesen 311 millió eurót fizettek ki a saját pénztárcájukból, ami havonta fejenként 5 eurót tesz ki. Összehasonlításképpen elmondható, hogy a Felsővisnyónál (Višňové – Zsolnai járás) épülő alagút megépítése kerül 332 millió euróba.

 

Ehhez az összeghez még hozzátartozik az a 141 millió euró is, amit a pácienseknek az orvos által előírt gyógyszerhez kellett hozzáfizetnünk. A vény nélkül kapható gyógyszerekért Szlovákia lakossága 170 millió eurót „perkált“ ki.

 

A vény nélkül kapható gyógyszerek közül a legkelendőbb gyógyszer a Paralen, az Ibalgin és a Muconasal orrspray volt. Az orvos által felírt, vényköteles gyógyszerek közül a páciensek leggyakrabban Novalgint, Agent és Concort (az utóbbi két gyógyszert magas vérnyomásra adják) váltottak ki a gyógyszertárakban.

 

A páciensek a gyógyszerekkel ellentétben kevesebbet költöttek az egészségügyi segédeszközökre: készpénzben 7 millió eurót, míg az egészségbiztosító által 204 millió eurót.

 

Fotó: Pixabay

 

Vannak, akik visszaigényelhetik a pénzt

 

A páciensek egy csoportja jogosult arra, hogy a gyógyszerekre, egészségügyi segédeszközökre és a dietetikus élelmiszerekre költött pénz egy részét visszaigényelhesse.

 

A pénzt abban az esetben kapják vissza, ha az összeg meghaladja a negyedévre meghatározott határértéket. A törvényben pontosan meghatározzák, hogy kinek van jogosultsága ilyen költség-visszatérítésre, és kik azok, akiknek saját maguknak kell kifizetniük a gyógyszereiket.

 

Többek között az egyik feltétel az, hogy a páciensnek az adott betegségre mindig a legolcsóbb megoldása legyen. Amennyiben az orvos valamilyen drágább gyógyszert ír elő, a határértékbe mindig a legolcsóbb gyógyszer árát fogják beleszámítani.

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valakinek a magas vérnyomására egy drágább gyógyszert írnak ki, amiért a gyógyszertárban 20 eurót rá kell fizetnie, de létezik egy hasonló összetételű, más márkájú gyógyszer 10 euróért, akkor a biztosító az elszámolásba az olcsóbb gyógyszert fogja beleszámítani.

 

Azt, hogy a páciens a legalacsonyabb áron jut-e hozzá a gyógyszerhez, a pénztári bizonylaton ellenőrizheti le.

 

A pénz visszafizetésére az egészségbiztosítót nem kell kérnünk. A meghatározott limit túllépése után automatikusan küldi az összeget. Az adott negyedév letelte után 90 napja van az összeg kiküldésére.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!