Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter leváltására. Az ok az agrártámogatások körüli botrány és a „miniszterasszony tétlensége” az ügyek kapcsán.

 

A Körkép.sk információi szerint Matečná nem biztos, hogy megvárja az ellenzék ellene tervezett bizalmatlansági indítványát, hanem önként távozik posztjáról. Úgy tudjuk, hogy az SNS-ben már az utódjáról is döntöttek: egy női miniszter után férfi kezébe adnák az agrártárcát.

 

Az ellenzék rendkívüli ülést ugyan kezdeményezhet, ám a mezőgazdasági miniszter leváltásához kormánypárti szavazatokra is szükség volna. Aligha kapják meg: jelenleg ugyanaz a koalíciós szerződés van érvényben, mint amit 2016-ban is elfogadtak a kormányzópártok. Aszerint pedig ha egy miniszter leváltására összehívott ülésen egy koalíciós párt együtt szavaz az ellenzékkel, a szerződés érvényét veszti, a koalíció pedig felbomlik.

 

 hirdetes_810x300  

Andrej Danko pártelnök a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy nem látja okát Matečná leváltásának. Ezzel a válasszal reagált arra az újságírói kérdésre, ami az ellenzék kezdeményezését és Jaromír Čižnár főügyész tegnapi kijelentését firtatta. A főügyész tegnapi sajtótájékoztatón az agrártámogatások körüli botrányt úgy jellemezte, „rohadt a rendszer”.

 

„A miniszterasszony amerikai munkalátogatásáról visszatérve bizonyára állást foglal a problémáról, elmagyarázza az intézkedések lényegét, amelyeket már elfogadtak és el fognak fogadni”

 

mondta Danko. Az SNS elnöke szerint Čižnár kritikus szavai nem Matečnára hanem az egész rendszerre vonatkozta.

 

„Az államigazgatást, a rendőrséget és az ügyészséget is kritizálta. Én ezt objektív kritikai véleménynek tekintem. Olyan dolgokról van szó, amelyeket 30 évig nem vettünk észre. De azzal még nem oldódik meg a probléma, ha visszahívnak egy tisztviselőt vagy egy képviselőt”

 

fogalmazott.

 

Čižnár  tegnapi sajtótájékoztatóján közvetlenül Matečnát is bírálta a Mezőgazdasági Kifizetőügynökség kapcsán.

„Beteg dolog, ahogy az a rendszer működik, és ez még enyhe kifejezés. Azt, amit erről gondolok, nem mondhatom ki, mert nem lenne túl szép. (…) Ezekben a térségekben a szlovák állam teljesen befuccsolt.”

 

A főügyész kiemelte, hogy Matečnától eltérően ő „nem szaladt el a gazdák elől”.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!