Úgy tűnik, a Smer egyetlen vezető politikusa sem ússza meg botrányok nélkül. A Denník N cikke szerint az egykori zsolnai megyeelnök, a Smer egyik alelnöke, Juraj Blanár tízezrekért vásárolt telkeket Pozsony környékén és most közel egy millió euróért adja azokat el.

 

„Blanár titkolja, mennyiért vásárolta a Pozsony melletti, 25 családi háznak szánt telkeket, de akaratlanul maga mutatta meg, hogy nagyon olcsón jutott hozzájuk”

 

írja a lap.

 

Az ötödik utca

 hirdetes_300x300  

 

Cseklészen (Bernolákovo) két éve épülnek a családi házak a település helyiek által csak Mezőként emlegetett részében. A hely rendkívül frekventált: mindössze fél órányi autóútra van a pozsonyi belváros, csúcsidőben ha egy órát kell utazni. A terület értékét tovább növeli a vasútállomás közelsége, amely igencsak megkönnyíti az ingázók életét.

 

A négy utcányi épülő családi házakból álló tömb azonban a jelek szerint újabb utcával bővül. A bekötőút már elkészült, a közművesítés feltételei is részben adottak. A Denník N által megszólított egyik helybéli szerint már két éve tervezik az új házsort. Az készülő ötödik utca egyik oldalán elterülő területek pedig egy zsolnai vállalkozó, Stanislav Haviar, a másik oldalon lévők pedig Juraj Blanár és felesége Viera tulajdonában vannak.

 

A telkek tulajdonlapja szerint a 14 ezer négyzetméteres területet egy 2013-as adásvételi szerződés keretében szerezték meg. A Denník N információi szerint Blanár még a vásárlás évében 2800 négyzetmétert szimbolikus 2 euróért a községre íratta, cserébe pedig megépítheti az „ötödik utcát.

 

A Denník N fotója az „ötödik utcáról”

 

Nevetséges hiba

 

A történet kulcskérdése, hogy mennyiért jutott hozzá a telkekhez – amelyek ma még „egyéb területként” vagy szántóföldként vannak nyilvántartva – és mennyit tud rajta keresni, ha valóban megvalósul az új házsor.

 

A Denník N kikérte Blanártól a telkekről szóló adásvételi szerződést. Ő azonban nem akarta tudatni a vételárat, ezért a kifizetésről szóló banki bizonylatot küldte át úgy, hogy „kisatírozta” a konkrét összeget. A bizonylatban azonban az összegnél (az adóbevallásokhoz hasonlóan) kis négyzetekbe kell írni a számokat.

 

Blanár pedig elkövetett egy hibát: csak annyi négyzetet festett be fekete fixszel, ahány számjegy ki volt töltve: mindösszesen ötöt. Ebből egyenesen következik, hogy legfeljebb 99 999 eurót fizethetett ki a telkekért, nem többet.

 

A kérdés másik részére is meg lehet tippelni a választ. Ma Cseklészen a telkek négyzetméterenkénti piaci ára 100 euró körül mozog, vagyis ha Blanárnak bejön az üzlet, 1,4 millió eurót kaszál. Ezzel még Bugár Béla telekbizniszének nyereségességét is túlszárnyalhatná.

 

Pech, ezt biztos nem így akarták. A képen a Blanár által sajtónak küldött banki bizonylat. Fotó: Denník N.sk

 

DenníkN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!