Jeromos
  • HUF: 421.17
  • USD: 0.98
  • 13 °C
  • 20 °C
Belföld

Szakértő: Logikus lépés, hogy Bugár jelöltetné magát, de hogy esélye is lenne, afelől kétségeim vannak

„A sokéves politikai tapasztalattal rendelkező Bugár Béla nyilván elsőként száll ringbe az elnöki palotáért” – írja a Smerhez közel álló Pravda. A szlovák napilap kiemelte, hogy Bugár államfői jelöléséről már 2013-ban is sokat beszéltek, akkor azonban nem vállalta fel. A cikkben megszólaltatott szakértő szerint logikus lenne, hogy Bugár ezzel próbálja előmozdítani pártja ügyét, de hogy megválasztanák, azt kétli.

 

„Semmit sem lehet kizárni. Egy biztos, hogy két lehetséges jelölt van, a végső szó pedig a közgyűlésé”

 

nyilatkozta bugár a Pravdának hétfőn. Esetleges jelöléséről már a hétvégi vitaműsorokban is említést tett. „Természetesen” nem ő akar elnök lenni, hanem „pártján belül van bizonyos nyomás irányába, hogy szerepeljen a köztársasági elnök-jelöltek listáján”.

 

Bizonyos körülmények között, talán, ha…

 

Pavel Haulík szociológus szerint nagyon nehéz megjósolni az egyes jelöltek esélyeit. Jelenleg különösen, hiszen nem tudni, ki mindenki méretteti meg magát.

 

„El tudom képzelni, hogy bizonyos körülmények között a Most-Híd sikerrel jár, amennyiben több jelöltet is indítanak a politikai pártok, és ezek a jelöltek nem lennének elég meggyőzőek a választók számára”

 

fogalmazott a szociológus. Előrejelezte, hogy az államfőválasztás politikai küzdelme igazán a második fordulóban fog majd kicsúcsosodni.

 

„De nem vagyok benne biztos, hogy Bugár Bélának lenne esélye, hogy a második körbe bejutó két jelölt egyike legyen”

 

mondta Haulík.

 

A most-hidasok Bugárt akarják köztársasági elnök-jelöltnek

 

Semmi sem biztos, vagy legalábbis ezt mondják

 

A párton belül zajlanak a tárgyalások. Lucia Žitňanská, a politikából kivonulni tervező egykori igazságügyi miniszter szerint logikus döntés lenne Bugár jelölése. Ugyanakkor, még semmi sincs eldöntve, annyi biztos, hogy ő maga nem indul a 2019-ben esedékes választáson.

 

Bastrnák Tibor, a Most-Híd frakcióvezetője szerint korai még az esetleges jelöltekről beszélni, mert még nem zárultak le a párt járási konferenciái, illetve az illetőnek még el is kell vállalnia a felkínált lehetőséget.

 

Pfundtner Edit (Most-Híd) parlamenti képviselő szerint:

 

„[Bugár] egy tapasztalt ember, aki már felmutatott valamit a politikában. Úgy hiszem, karrierje csúcsát jelentené az államfői poszt.“

 

Előremenekülés

 

Az elnökválasztás lehetőséget ad a vegyespártnak jobban láttatni magát, ezúttal valamiféle „pozitív“ témában. Az elmúlt időszakban Bugáréknak nem sikerült elmozdulniuk a parlamenti küszöb közeléből, az egyetlen eredmény, amelyről beszámolhatnak, hogy a felmérések szerint a belpolitikai botrány ellenére sem süllyedtek 5 százalék alá.

 

Bugár jelölésének hátteréről és a mögötte rejlő motivációkról lásd a Körkép.sk korábbi írását:

 

A Most-Híd már Bugár államfőjelöltségének esélyeit teszteli

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk montázs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket