Az AKO közvélemény-kutatása épp akkor készült, amikor Andrej Kiska bejelentette, hogy nem indul a következő elnökválasztáson, de a politikában akar maradni és összefogná azokat, akik „tisztességes politikát” akarnak megvalósítani. A kijelentéseit sokan úgy értékelték, hogy pártot alapít és kormányfői babérokra tör.

 

Az AKO aktuális felmérése már jóval nagyobb átrendeződést mutat az áprilisi kutatásához képest. Eszerint a Bugár Béla vezette Most-Híd az április végi 6,8 százalékpontos népszerűségről 5,6 százalékra zuhant, újra veszélyesen közel kerülve a parlamenti küszöbhöz. Ráadásul az AKO felmérései rendszerint felülmérik a vegyespárt preferenciáit.

 

Az AKO igazgatója, Václav Hřích a HNonline-nak nyilatkozva elmondta, hogy a Most-Híd gyenge szereplése hátterében az áll, hogy a párt egyáltalán nem kommunikál a választókkal, alig vannak fajsúlyos témái.

 

 hirdetes_810x300  

„Érdekes lesz figyelni, eléri-e majd az öt százalékot”

 

fogalmazott.

 

Forrás: HNonline.sk

 

Süllyed az MKP

 

Magyar szempontból ugyanakkor jelzésértékű, hogy az MKP egyre mélyebbre süllyed. Április végén Menyhárt Józsefékat 1,9 százalékra mérte az AKO, most 2,5 százalékon vannak, ám 2017 novemberében még 4,3 százalékon álltak. Április elején mindkét újonnan alapított párt (a Štefunko-féle Progresívne Slovensko és a Beblavý-féle SPOLU) megelőzte az MKP-t, a különbség azóta csak növekedett. A parlamenten kívüli pártok közül lényegében már csak a tetszhalott Kommunista Párt szerepel gyengébben az MKP-nál.

 

A PS 3,9 százalékra erősödött, Beblavýék pedig 3,6 százalékra. A KDH  0,2 százalékpontot veszített, így 6,7 százalékon áll. Boris Kollár és a Sme rodina a szavazatok 9,1 százalékát szerezné meg. Ha ma lennének a választások, ugyanennyit gyűjtene be az OĽaNO is.

 

Az SNS az áprilisi felméréshez képest 0,8 százalékponttal gyengült, jelenleg 10,1 százalékon áll. A szlovák nemzetiek vezette agrártárca nem tud mit kezdeni az agrártámogatások körüli visszaélésekkel, a vádak kereszttüzében pedig Gabriela Matečná  miniszterasszony áll, aki korábban a Szlovák Földalap igazgatója is volt – ahol szintén súlyos visszaélésekre derült fény.

 

Elérte a Smer a minimumot?

 

Az ĽSNS továbbra is tartja magát kicsivel 10 százalék felett. Az SaS pártpreferenciája sem változott, 0,6 százalékponttal erősödve a szavazatok 16,7 százalékára számíthatna az AKO szerint.

 

A Smer, űgy tűnik, egyelőre nem süllyed 20 százalék alá: 21,5 százalékot kapott az AKO-tól.

 

A felmérések még nem tudnak választ adni arra kérdésre, hogy Robert Fico pártja azért nem gyengül, mert Fico aktívabban politizál, vagy azért, mert Pellegrini egyre hitelesebbé válik a párt választói körében. Ez utóbbit erősítené meg egyébként a FOCUS felmérése, amely szerint a Smer választói körében Ficotól alig lemaradva Pellegrini a legnépszerűbb politikus. Ilyen eredményt a párton belül még Kaliňák sem ért el soha.

 

Ami a mandátumok elosztását illeti, a jelenlegi kormánykoalíciónak mindössze 63 képviselője lenne a parlamentben, így még a KDH közreműködésével sem tudnának kormányt alakítani. Az ellenzék (SaS – OĽaNO – KDH – Sme rodina) összefogása 69 mandátumot eredményezne. A Most-Híddal kiegészülve ugyan meglenne a parlamenti többség, de ennek valószínűsége csekély. A KDH kizárta az együttműködést a Sme rodinával, a Most-Híd bejutása a parlamentbe pedig egyre valószínűtlenebb.

 

A HNonline infografikája:

 

Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!