Bugár Béla, a Most-Híd elnöke már a hétvégén, az egyik televíziós vitaműsorban elismerte, hogy van bizonyos nyomás a párton belül, hogy ő maga legyen a párt államfőjelöltje a 2019-ben esedékes választáson.

 

A Dennik N szlovák napilap Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi minisztert kérdezte Bugár esetleges jelöltségéről, és arról, hogy lehet-e Szlovákiának magyar államfője.

 

A vegyespártban már folynak az egyeztetések, hogy ki legyen a köztársasági-elnökjelöltjük. Solymos szerint a párt szeretne saját jelöltet állítani, ugyanakkor nem hiszi, hogy ez a jelölt lehetne független. A környezetvédelmi miniszter elismerte, hogy az egyik felmerülő név pont Bugár Béláé, azonban mások is szóba kerültek már.

 

 hirdetes_400x285  

Hogy ki a többi szóbajöhető jelölt, egyelőre ő sem akar nyilatkozni, szerinte egészen addig nyitott marad a kérdés, amíg nem dönt az Országos Tanács a június 9-én esedékes ülésén.

 

„Jó jelölt lenne”, mondta Bugárról Solymos, de arról, hogy indul-e, az OT-nek kell döntenie.

 

A most-hidasok Bugárt akarják köztársasági elnök-jelöltnek

 

Lehet Szlovákiána magyar államfője?

 

A most-hidas miniszter szerint egy magyar jelöltnek ugyanúgy lehet esélye a győzelemre, mint a szlováknak.

 

„Az emberek máshogy néznek erre, a 21. századi Szlovákiában nem szabadna problémának lennie, hogy milyen a nemzetisége, vagy a bőrszíne”

 

mondta a vegyespárt alelnöke. Szerinte szomorú dolog lenne, ha a nemzetiség vagy a bőrszín döntő lenne egy ilyen kérdésben.

 

Szakértő: Logikus lépés, hogy Bugár jelöltetné magát, de hogy esélye is lenne, afelől kétségeim vannak

 

Mennyi lehet Bugár esélye?

 

A Denník N április végén készíttetett egy felmérést a Focus ügynökséggel, még azelőtt, hogy Andrej Kiska bejelentette volna, hogy nem indul újra.

 

Ettől függetlenül a kérdés úgy hangzott, hogy kit választanának, ha Kiska nem indulna. Az ügynökség ezután több nevet is felolvasott a megkérdezetteknek, akik között az egyes pártok szóbajöhető jelöltjei és független jelöltek is szerepeltek.

 

A felmérés szerint akkor Bugár 5,3 százalékkal a negyedik befutó lett volna.

 

reprofoto/dennikn.sk

 

A koalíció nem állít közös jelöltet

 

Bugárhoz hasonlóan Solymos sem hiszi, hogy a koalíció közös jelöltet állítana, szerinte nem is folynak ilyen jellegű egyeztetések.

 

Egyelőre a Most-Hídnál merült fel ennyire konkrét név, a többi koalíciós párt még nem nyilatkozott. Andrej Danko (SNS) csupán annyit jegyzett meg, hogy szeretne női államfőjelöltet állítani, de hogy az ki lesz, arról nem beszélt.

 

A Smer ugyancsak hallgat a jelöltjével kapcsolatban. Sokak szerint Miroslav Lajčák külögyminiszter lehetne a legnagyobb koalíciós párt jelöltje, azonban ő többször is elutasította a lehetőséget.

 

Az ellenzék körében eddig Robert Mistrík tudós neve merült fel, akit az SaS támogatna, azonban az OĽaNO nem erősítette még meg, hogy ők is beállnának mögé.

 

Körkép.sk, dennikn.sk

Nyitókép: körkép.sk/collage

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!