A Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásával foglalkozó nemzetközi nyomozócsoport fog foglalkozni a szlovák agrártámogatások kapcsán felmerült visszaélésekkel – írja a Hospodárske noviny gazdasági napilap. 

 

A szlovák állam nem hallgatta meg őket, hát Brüsszelbe mentek a gazdák, hogy elmondják problémáikat az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Csalás Elleni Európai Hivatal képviselőinek. Brüsszelben tette látogatásukról a Körkép.sk is részletesen beszámolt.

 

„Nálunk az agrárbotrányok kirobbanása után semmi lényeges változás nem történt. Egyetlen választott tisztviselő sem foglalkozott a témával. Egyedül a főügyész mondta ki nyíltan, milyen problémák vannak a szlovákiai mezőgazdasági ágazatban”

 

mondta Patrik Magdoško, aki a zempléni gazdákat képviselte. A brüsszeli látogatáson az Élő Vidék gazdaplatform nevében Molnár Zsolt képviselte a csallóközi gazdákat. A szlovákiai mezőgazdászok és termelők követelései elég egyértelműek.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákiai gazdák az EP-ben: Hány traktorral kell még az utcákra mennünk, hogy Matečná meghallgasson bennünket?

 

Követelések

 

A pótföldek bérlésének védelmét követelik a területrendezés befejezéséig. Az egyik legfontosabb elvárásuk, hogy a Szlovák Földalaptól elsősorban a fiatal gazdák kaphassanak földeket. A harmadik követelésük, hogy az állam védje meg a termőföldet, és a hazai gazdákat a külföldi érdekcsoportok kiszolgálása helyett.

 

A HN cikke két másik követelést is hangsúlyozott. Az egyik egy nyomozócsoport felállítása,  amely kivizsgálja a visszaéléseket, a másik pedig, hogy a Szlovák Földalap az összes kétes szerződést bontsa fel. Szóba került a földtörvény módosítása is.

 

Az ügyészség Ján Kuciak utolsó cikke nyomán 56 esetet vizsgált ki – 9 esetben lesz folytatás

 

Brüsszel a német Ingeborg Grässlert bízhatja meg a mezőgazdasági visszaélések felderítésének vezetésével. A nyomozócsoport elvileg a Kuciak-Kušnírová-gyilkosságban is eljáró nemzetközi csoportnak alárendelve dolgozna.

 

Kiska is egyértelmű állást foglalt

 

Andrej Kiska kormányfő tegnap élesen bírálta a kormányt, amely szerinte kudarcott vallott, mert a mezőgazdaságot „maffiacsoportok uralják, az állam pedig tétlenül nézi”. Az elnök a Szlovákiai Falvak és Városok Szövetségének közgyűlésén mondott beszédében a szlovákiai mezőgazdaság hanyatlásának megállítását hangsúlyozta, illetve a foglalkoztatottság növelését az agrárszektorban.

 

Kiemelte, hogy vidéken él a lakosság fele, de a mezőgazdaságban csak az alkalmazottak 2 százaléka dolgozik. Hozzátette: Szlovákia már nagyon hosszú ideje nem önellátó élelmiszerek tekintetében.

 

Szlovákia EU-csatlakozása óta csökkent a foglalkoztatottság az agrárszektorban, annak ellenére, hogy 2004-től eddig 3,3 milliárd euró érkezett uniós agrártámogatások formájában az országba – mondta.

 

„A termelés azonban stagnált, a vidék pedig 50 ezer álláshelyet veszített el”

 

fogalmazott. Kiska szerint a mezőgazdaságot kétes maffiacsoportok uralják, akik nagyon sikeresek tudnak lenni a közpénzek megszerzésében. „Az állami hivatalok meg csak tétlenül nézik. (…) A hivatalok nem nézhetik el a törvénytelen praktikákat, amelyek tönkreteszik a tisztességes gazdákat”

 

Újabb visszaélésekre derült fény: Bérleti szerződés-osztogatás a földalapnál: 200 euró/ha-ért?

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/kl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!