A Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter elleni bizalmatlansági szavazás az egyetlen programpontja a parlament azon rendkívüli ülésének, melyet csütörtökön a parlament elnöke, Andrej Danko (SNS) nyitott meg. A rendkívüli ülés összehívását az ellenzéki SaS, OĽaNO és a Sme rodina pártok kezdeményezték. Az indítványt 44 ellenzéki képviselő írta alá.

 

A három ellenzéki párt azt állítja, hogy Matečná a Szlovák Földalap (SPF) vezérigazgatójaként fondorlatos módszereket vezetett be, melyekről „kétségbevonhatatlan bizonyítékok állnak rendelkezésre“. Az ellenzék továbbá azzal is vádolja Matečnát, hogy a Szlovák Földalap igazgatói székében végezett visszaéléseket miniszterként is tovább kamatoztatja, és inkább képviseli az oligarchák, mintsem a gazdák érdekeit. Tevékenységével pedig veszélyezteti az ország jövőbeli regionális fejlődését.

 

A földművelésügyi minisztérium nemcsak az olasz, de az albán maffiát is támogatta

 

 hirdetes_300x300  

A parlament alelnöke, Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) felszólalásában elmondta, hogy a földművelésügyi minisztérium az agrártámogatásokon keresztül nemcsak az olasz, hanem az albán maffiát is támogatta. Nicholsonová szerint három, az albán maffiához köthető cég állítólag több mint 20 millió eurós támogatáshoz jutott az elmúlt nyolc évben.

 

Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) dokumentumaiból Nicholsonová szerint világosan látni, hogy az albán cégek többször is túlzott támogatásért folyamodtak, s annak ellenére, hogy az Agrárkifizető Ügynökség tudott róla, hogy csalással próbálkoznak, a cégek mégis megkapták a támogatást. Nicholsonová arra is rámutatott, hogy abban az esetben, ha az Agrárkifizető Ügynökség megtagadta a dotáció kifizetését, az említett cégek a földművelésügyi minisztériumnál fellebbeztek, amely végül a javukra döntött.

 

Fotó: TASR/Marko Erd

 

„Mára már az egész világ tudja, hogy az olasz és az albán maffiát támogatjuk. És azokon a szerződéseken Gabriela Matečná mérnök asszony aláírása szerepel”

 

– figyelmeztetett Nicholsonová.

 

Matečná önmagát fényezte

 

A kormány állásfoglalását a parlamentben Solymos László most-hidas környezetvédelmi miniszter olvasta fel. Az állásfoglalás szerint az ellenzék a Matečná leváltására vonatkozó indítvánnyal csupán politikai tőkét akar kovácsolni, ezért a kormány nem támogatja a földművelésügyi miniszter asszony leváltását. Sólymos a továbbiakban felsorolta Matečná miniszterként elért eredményeit.

 

Gabriela Matečná a nap folyamán délután szólalt fel először, ám ahelyett, hogy magyarázatott adott volna a botrányos ügyeire, inkább az ellenzéket kritizálta. „Amíg mi konkrét problémákat próbálunk megoldani, addig az ellenzék másról sem beszél csak arról, hogy minden rossz, és állandóan sajtótájékoztatókat hív össze. Ezért is kérdezem, hol voltatok eddig? Mit csináltatok azért, hogy az élelmiszeriparban sikereket érjünk el?” – tette fel a kérdést Matečná, majd felsorolta eddigi sikereit.

 

Fotó: Topky.sk / Martin Bublavý

 

A parlament és az SNS elnöke, Andrej Danko kijelentette, hogy fel van készülve arra, hogy végighallgassa a minisztereit illető kritikát, de amennyiben támadások áldozataivá válnak, akkor igenis ki fog mellettük állni.

 

Az ellenzék nemcsak a sárdobálásban profi, de abban is, hogy a média elé dobál különböző dokumentumokat. Mindemellett azonban teljes mértékben hiányzik belőlük az adott témával kapcsolatos szakmai tudás” – mondta Danko, majd szóban támadást intézett Nicholsonová felé:

 

„Nehéz annak a nőnek a kijelentéseire reagálni, aki olyan félrecsúsztatott információkat prezentál valóságként, amelyek egyáltalán nem igazak. Bocsásson meg Nicholosnová asszony, de maga semmit sem tud a földművelésügyről”.

 

Az OĽaNO képviselője, Veronika Remišová azt hangsúlyozta, hogy a föld az országunk alapforrása. „Azt akarjuk, hogy a boltokban több szlovákiai termék legyen, hogy a gazdaságunk fejlődjön, hogy az emberek ne meneküljenek el vidékről, és legyen, aki megművelje a földünket. Ám abban az esetben, ha olyan spekulánsoknak fogunk pénzeket osztogatni, akik munka nélkül akarnak dotációkhoz jutni, akkor mindez sosem fog megvalósulni” – mondta.

 

Teraz.sk/Aktuality.sk

Nyitókép: TASR

 

Elkezdődött a rendkívüli parlamenti ülés: Matečná fejét követeli az ellenék

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!