Az oktatási minisztérium által tervezett oktatásügyi reform a következő 9 évben 9 milliárd euróba kerülne. Egyelőre csak egy nem hivatalos dokumentum szivárgott ki az oktatási minisztérium műhelyéből. A konkrét tervezetet egy hét múlva jelentheti be Lubyová miniszterasszony.

 

Változna az iskolák finanszírozása, idegen nyelvként tanulhatnák a szlovákot a kisebbségi iskolákban, és a gimnáziumoknál is lesznek változások. Legalábbis, ez derül ki a minisztériumból kiszivárgott egyik táblázat szerint. A Denník N szlovák napilap nyomán közöljük a tervezett változásokat:

 

Nemzeti kisebbségek

 

 hirdetes_810x300  

Már az idén hatályba lépnének a változások, amennyiben a minisztérium nem fog visszakozni a jelenlegi elképzelésétől. A nemzeti kisebbségekre vonatkozó változások szerint a nem szlovák anyanyelvű diákok idegen nyelvként tanulhatják a szlovákot. Ezt a változást már hónapokkal ezelőtt előrejelezte a Most-Híd oktatási államtitkára, Peter Krajňák.

 

Elvileg bővülne az anyanyelven zajló oktatás támogatása is. Ez a magyar iskolákra nézve azt jelentené, hogy több magyar tankönyvet kapnának.

 

Kötelező egy év óvoda

 

A változások szerint az óvoda utolsó éve kötelező lenne, vagyis az 5 éves gyermeket be kell majd íratni óvodába. Részleteket a minisztérium egyelőre nem árult el, de azt már most tudni lehet, hogy a óvodák kapacitásainak bővítése nélkül az idősebb gyermekek kiszorítanák az óvodákból a fiatalabbakat.

 

Korábban kezdődik, de később is fejeződik be

 

Az előbbi javaslat szerint tehát egy évvel korábban kezdődne az iskolaköteles kor. A minisztérium azonban ki is tolná egy évvel. Nem 9. osztályban fejeződne tehát be a kötelező iskolalátogatás, hanem a középiskola első osztályában. A minisztérium a részletekről és az indokokról ez esetben sem nyilatkozott.

 

A diákok ráadásul a minisztérium tervei szerint csak egyszer bukhatnak meg, a következő alkalommal már tovább kell őket engedni. Így könnyebben bejutnak a középiskolákba. Ez a változtatás azonban csak 2020-tól lépne érvénybe.

 

Nagyobb támogatás az iskoláknak

 

Több pénzügyi forrást biztosítana az állam az iskoláknak. Ez a javaslat szintén csak 2020-ban lépne hatályba, az azonban új kormányzatot is jelent, tehát semmi sem biztos. Amennyiben mégis megvalósulna. Az emelt pénzforrásokat többek között az iskolai technika karbantartására is fordíthatnák – elég csak a számítástechnikai termekre gondolni, vagy az interaktív táblákra.

 

Főleg az alapiskolákban több teret adnának a gyakorlati, mozgás- és kézügyességfejlesztő feladatoknak. Például iskolai kerti munkák, házkörüli szakmunkák, főzés alapjai, varrás vagy gyermekgondozás kerülne fel a tanórák közé.

 

Az iskoláknak engedélyeznék az integrált, vagy összevont tantárgyak oktatását. Például a természettudományok óráján belül taníthatnának fizikák, kémiát, biológiát, földrajzot. Hasonlóképp lehetne integrálni a társadalomtudományokat is, pl. a történelmet, a földrajzzal és a társadalomismerettel.

 

Változna a finanaszírozás

 

A minisztérium megváltoztatná a normatív finanszírozási rendszert is, magyarul a fejkvótát. Az iskolának juttatott állmi támogatás meghatározásánál a mostani tényezők mellett azt is figyelembe veszik, mennyi a tapasztalt tanár az iskolában, illetve, hogy mennyi osztályra van szüksége. Az az iskola, ahol több idősebb tanár dolgozik, több pénzt kaphat.

 

Egyúttal a nagyobb fejpénz járna a szociálisan hátrányos környezetből érkező diákok után is.

 

Gimnáziumok

 

A kiszivárgott dokumentum szerint kétnyelvű gimnáziumokba csak a kilencedik osztályból lehet jelentkezni.

 

Érdekes része, hogy a gimnáziumi oktatásban a minisztérium „támogatni akarja a kritikus és értékelvű gondolkodást”. Persze, részletekkel ezzel kapcsolatban egyelőre szintén nem szolgált.

 

150 változtatás 9 milliárdért

 

Az egyes módosítások 2018-2027 között zajlanak le, összesen 9 milliárd euróba fognak kerülni. Az eredeti tervek 12 milliárdról szóltak.

 

Ennek az összegnek a nagy része a pedagógusok fizetésére fordítódik.

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!