A modori (Modor) Ondrej Rigo Szlovákia legismertebb, és talán legbrutálisabb sorozatgyilkosa. 9 ember halála szárad a lelkén, most pedig 25 évnyi börtön után szabadlábra helyezését kérvényezi.

 

Rigot 1990-ig többször is elítélték vagyon elleni bűncselekményekért, de a ’89-es bársonyos forradalomnak köszönhetően ő is azok között volt, akiket Václav Havel amnesztiában részesített.

 

Szabadulása után Bécsbe ment, ott útlevelet szerzett magának, amivel Németországba utazott. Itt menekültkérelmet adott be, de mivel hamisak voltak az iratai, egy menekülttáborban helyezték el.

 

 hirdetes_810x300  

Néhány héttel ezután már el is követte első szörnyű tettét, mikor megerőszakolt egy 40 éves nőt, majd fejét szétverte egy vascsővel. Ezután egy 28 éves nő esett áldozatul, miközben Rigo szexuális agresszivitása növekedett, még a nemi erőszak közben szúrta át áldozata nyakát egy csavarhúzóval. Ezt a két tettét Bajorországban és Münchenben követte el.

 

Németországot elhagyva Hollandiának vette az irányt, ahol testvére élt. Amszterdamban egy 56 éves nőt erőszakolt meg, akinek fejét egy 5 kilós burkolókővel verte szét. Mivel áldozatát ki is rabolta, ez a tette összekapcsolta egy későbbi pozsonyi tettével, ahol holland guldeneket találtak az egyik tetthelyen. Később, mikor már őrizetben volt, kiderült, hogy az itt lopott néhány tárgyat később a családon belül elajándékozta.

 

Hollandiai bűntette után rögtön Pozsonyba utazott, itt ’90 októberében egy 88 éves nőt gyilkolt meg egy nyugdíjasotthon lakásában. Ezután mintegy három hónapnyi „szünetet” tartott, de 1991 januárjában már újra gyilkolt. Ekkor áldozata egy 40 éves nő és annak 14 éves fia volt.

 

Egy héttel később Rigo ismét gyilkolni indult, de 30 éves áldozata ellenállt, miközben Rigo fojtogatta, sikerült megmenekülnie.

 

Ezután egy 79 éves nő lett a következő áldozata az ámokfutó sorozatgyilkosnak. Ekkor már felfigyelt a rendőrség Rigo-ra, de nem tudták bizonyítani, hogy ő lenne az elkövető. ’91 júliusában még áldozatul esett egy 21 éves fiatal nő, majd a következő év márciusában egy 62 éves hölgy. Ő volt az utolsó áldozata.

 

Rigo esetében alkalmazták Szlovákiában először a DNS-t mint bizonyítékot, 1993-tól van börtönben. A bíróság 1994. december 7-én ítélte életfogytiglani szabadságvesztésre. Bűnösségét sosem ismerte el, tetteit nem vallotta be.

 

Rigo jelenleg a lipótvári (Leopoldov) börtönben tölti büntetését, azonban 25 évnyi rabság után szabadlábra helyezését kéri.

 

A hírről a Joj televízió számolt be. Az általuk megszólaltatott szakértő szerint minimális az esély arra, hogy a bíróság helyt adjon kérelmének.

 

noviny.sk, aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!