„Több gyerek, több házasság és válás” írja legfrissebb demográfiai adatokat közlő cikkében a TA3 hírtelevízió internetes oldala. A valóságban több negatív adatot tárnak elénk a statisztikák, mint amit ez a felirat sugall. Európa legöregebb országává válhatunk, és ez irányban tavaly átléptünk egy nagyon fontos határvonalat.

 

Nagy tempóban öregszik el a szlovákiai lakosság. Tavaly 100 gyermekre csaknem ugyanennyi 65 évnél idősebb lakos jutott egészen pontosan 99. A medián átlagéletkor 40,6 év, ami történelmi csúcsnak számít. A medián az az életkor, amely esetben ugyanannyi az ettől az évtől fiatalabbak száma, mint az öregebbeké, esetünkben tehát kicsivel többen vannak a 40 évnél idősebbek, mint az ettől fiatalabbak.

 

A Statisztikai Hivatal elnöke, Alexander Ballek mai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az elöregedés a Szlovákia előtt álló kihívások közül a legnagyobb. A társadalom korszerkezete egyértelműen jelzi „a szlovákiai populáció elöregedését”.

 

 hirdetes_400x285  

A 15 évnél fiatalabb gyerekek aránya a népességben mindössze 0,1 százalékponttal haladta meg a 65 év felettiek arányát.

 

„Ha nem változtatunk, az Európai Unió legelöregedettebb országaihoz fogunk tartozni”

 

fogalmazott Ballek. Tavally 7777 fővel nőtt a népesség száma, így a statisztikai hivatal átlaga szerint Szlovákia lakossága 5 443 120 főre rúgott. Ám a gyarapodás is már alacsonyabb volt, mint 2016-ban. Szakértők hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi népességnövekedés az 1980-as években született generációnak köszönhető, akik most a legaktívabbak gazdaságilag és most vállalnak gyerekeket is (Szlovákiában az első gyermek vállalásának átlagéletkora a nőknél nem egész 30 év). Azonban népesség lassan kifogy az utánpótlásból.

 

A 7777 fős gyarapodással kapcsolatban azonban el kell mondani, hogy abból csak 4055 fő volt írható a természetes népszaporulat számlájára. 3722 személy külföldről érkezett.

 

A Statisztikai Hivatal bejelentése röviddel azután érkezett, hogy a Smer és az SNS bemutatta a nyugdíjkorhatár befagyasztásáról szóló elképzelését, amit 64 évben határoznának meg. A javaslatot az ellenzék egy része és a koalíciós Most-Híd sem támogatja.

 

Körkép.sk

Nyitókép: DW.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.