Ján Slota az, akinek a nevéhez a legnagyobb ügyek és botrányok kapcsolódnak Szlovákiában. Az SNS egykori vezére és Zsolna város volt polgármestere azután, hogy kidobták a pártból, „szerényen” él és bírósági tárgyalásokra jár.

 

 „Havonta 1026 eurós nyugdíjam van, a lakásomat bérlem, ugyanis nem az én tulajdonom. Csupán egy motorom van, meg a szüleimtől örökölt megtakarításom, ami kb. 30 ezer eurót tesz ki“

 

– mondta Slota 2016 novemberében a bíróságon, amikor ittas állapotban történő vezetéssel vádolták.

 

A „szerény“ életéről tudni kell, hogy a motoron kívül egy repülővel, valamint egy horvátországi nyaralóval és jachttal is rendelkezik, de Slota továbbra is tagadja, hogy a felsoroltak közül bármelyik is a tulajdonában állna.

 hirdetes_300x300  

 

Azt, hogy miképpen is él Slota, még a SME által megszólított helyi képviselők sem tudják. Ennek ellenére a neve gyakran felmerül a képviselő-testületben. „Gyakran előfordul, hogy a képviselők az egyes problémákra azt mondják, hogy ezek még Ján Slotának köszönhetőek“ – mondta az egyik helyi képviselőnő, Ľudmila Chodelková.

 

Bíróságokra jár

 

A nemzetiek egykori főnöke 2016-ban Kisporuba (Porúbka) községnél beléhajtott az előtte haladó autóba. Először szeretett volna elmenekülni a helyszínről, később pedig megpróbálta lefizetni a szemtanúkat annak érdekében, hogy ne hívják a rendőrséget.

 

Amikor a rendőrök letartóztatták, elutasította az alkoholszondás vizsgálatot, így a törvény értelmében olyan személynek bizonyult, aki ittas befolyás alatt vezetett. Végül az ittas állapotban okozott balesetért és a megvesztegetésért egy éves börtönbüntetést kapott, két évre felfüggesztve, emellett hat évre eltiltották a vezetéstől is. Ha mindez még nem lenne elég, akkor Slotát még fiatalkorúk erkölcsi megrontásával is vádolják. A tárgyalása pontos időpontját még nem tűzték ki.

 

A Slota ellen felhozott vád még a 2014-es és 2015-ös évre vonatkozik, amikor is az ügyészség szerint rendszeresen találkozgatott fiatalkorú lányokkal különféle éjjeli bárokban és éttermekben. Az egykori politikus nemcsak ivott a lányok jelenlétében, de még alkoholt is vásárolt nekik, mindemellett pedig szexuális célozgatásokat is intézett feléjük.

 

Hogyan él

 

A bulvárlapok szerint Ján Slotát Zsolna város központjában egy lila házban látni a leggyakrabban. Anonim források szerint nem dolgozik, csak annyit tudni, hogy egy éttermet működtet.

 

Ján Slota felesége, Ľubomíra pár évvel ezelőtt a lányával együtt Csehországba költözött. Az utolsó információk szerint Slota már két éve a barátnőjével, Luciával él.

 

Ezt hagyta maga után

 

Slotához és az SNS-hez több ismert botrány is köthető. Az egyik legismertebb a faliújság-tender, amiért tavaly két SNS-jelöltet, Igor Štefanovot és Marian Janušekot elítélték.

 

Zsolna tavaly 1,7 millió euróval lett szegényebb azután, miután kiegyenlítette a számláját a Városi Befektetési Egységgel, mellyel Slota 20 évre kötött szerződést. A szerződésben Slota évi szinten 50 ezer eurós jutattást ígért a cégnek a benyújtott projektekre való tekintet nélkül. A cég annak ellenére erősködött a szerződés betartására, hogy 2009 óta semmiféle munkát nem végeztek el Zsolna számára.

 

Az egyik helyi független képviselő, Peter Cibulka azt is elmondta, hogy nincs hova parkolóhelyeket építeniük, mert Slota az összes, erre alkalmas helyet eladta. „Slota nem csak bírságokat hagyott ránk, de még a várost is áruba bocsájtotta“ – mondta Cibulka.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Noviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!