Szinte azóta beszédtéma volt, hogy eljött az RTVS-től, ma azonban már hivatalossá is vált, hogy Václav Mika indul a novemberi helyhatósági választásokon, mégpedig Pozsony főpolgármesteri székéért.

 

Az RTVS és a Markíza egykori igazgatója vasárnap délután, a pozsonyligetfalui Duna-parton jelentette be, hogy független jelöltként méreti meg magát Pozsony főpolgármesteri posztjáért.

 

Bejelentésekor elmondta, hogy azért döntött így, mert közvetlenül az emberekért akar dolgozni. Kampánya fő szlogenje a „Mi városunk a fő” (Naše mesto je to hlavné”).

 

 hirdetes_300x300  

Egyelőre konkrét terveiről nem számolt be, mivel nem szeretne lehetséges ellenfeleinek ötleteket adni, annyit azonban elárult, hogy 12 alapgondolatból áll majd programja.

 

„Nem a problémák, hanem a megoldások fognak dönteni. Vannak ún. mikroprogramjaink, ahol az embereket megkérdezzük gondjaikról. Ebből szeretnénk megcsinálni a programot, amit gyorsan lehet kivitelezni.”

 

mondta Mika, aki egyelőre arról sem akart nyilatkozni, hogy főpolgármesterként kikkel szeretne együtt dolgozni. Az Aktuality.sk kérdésére azonban elmondta, hogy csapatában valószínűleg lesznek olyanok is, akikkel a múltban már együttműködött.

 

Elutasítja a politikai támogatást

 

Kampányának intenzitásával és nagyságával kapcsolatban Mika elmondta, hogy költségkerete határozottan kevesebb lesz annál a 250 ezer eurónál, melyet a törvény engedélyez a jelölteknek.

 

Annyi már most biztos, hogy kampányát szeretne önköltségen és támogatói hozzájárulásokból fedezni, politikai tőkével – sem közvetlen, sem pedig anyagi értelemben – nem számol.

 

Vallo felkészült Mikára

 

A főpolgármesteri poszt iránt érdeklődők közül Matuš Vallo volt az első, aki felvállalta indulását. A zenészt a parlamenten kívüli Progresívne Slovensko és a Spolu is támogatja.

 

Vallo állítása szerint nem lepte meg Mika bejelentése és készen áll a „küzdelemre”.

 

Néhány napja Ján Mrva, Pozsonyszőlős (Vajnory) polgármester már jelezte indulási szándékát, támogatóként pedig az SaS, az OĽaNO és a Sme rodina is ott áll mögötte.

 

Az előzetes egyeztetésekből kimaradt KDH valószínűleg Carolina Lišková vállalkozót támogatja majd.

 

A legnagyobb kormánypárt, a Smer-SD egyelőre nem nevezte meg saját jelöltjét, vagy hogy kit támogat majd, ahogy Ivo Nesrovnal, Pozsony jelenlegi főpolgármestere sem nyilatkozott még terveiről.

 

Sajtóértesülések szerint Milan Ftáčnik volt politikus, Pozsony egykori főpolgármestere is indulhat, lehetséges támogatóiról azonban egyelőre nem hallani.

 

aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!