A bíró elé rendőri kíséretben, kamerákkal és fényképezőgépekkel körülvéve érkezett meg az a dunaszerdahelyi Juraj Hossu, aki május 26-án hajnalban rátámadt egy Fülöp-szigeteki férfira Pozsony belvárosában. A súlyosan megsérült férfi pár nappal később belehalt sérüléseibe. A támadó az újságírók előtt nem takarta el az arcát, sőt, azt ígérte az újságíróknak, hogy miután döntenek a letartóztatásáról, nyilatkozni fog.

 

Fogságba került

 

Juraj Hossu, aki május 26-án, szombaton hajnalban támadta meg a Fülöp-szigeteki Henry Acordát, másodjára már fogságba került. A 36 éves Fülöp-szigeteki férfi május 31-én, csütörtökön belehalt sérüléseibe a pozsonyi főrévi kórházban.

 

  hirdetes_300x300   

A Pozsonyi I. Járásbíróság úgy döntött, hogy a vádlottat fogságba helyezi, mégpedig ún. megelőző fogságba, hogy ne kövessen el további bűntetteket“ – mondta a Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivője, Pavol Adamčiak.

 

A nyomozó már az eset elején előkészítette a támadó fogságba helyezésével kapcsolatos javaslatot, ám a Pozsonyi Járási Ügyészség ügyésze nem látott okot arra, hogy férfit őrizetbe vegye, így szabadon engedték. Az ügyész állítólag nem feltételezte azt, hogy a férfi továbbra is képes lenne bűntettek elkövetésére.

 

Fotó: SITA

 

A Markíza Televíziónak sikerült megszereznie azokat a biztonsági kamerákról származó felvételeket, melyek pontosan dokumentálják a történteket. A felvételeken tisztán látni, hogy Hossu először ököllel behúz egyet a Fülöp-szigeteki férfinek, majd rugdosni kezdi a fejét.

 

Nem akartam ezt tenni. Életem végéig szemrehányást fogok magamnak tenni“ – mondta Hossu, amikor a rendőrök kikísérték a tárgyalóteremből. Az újságírók többi kérdésére nem felelt.

 

Čižnár: A politikusok visszaélnek a Fülöp-szigeteki férfi halálával

 

Henry Acorda halála után az esettel a Legfőbb Ügyészség is elkezdett foglalkozni. Az ügyet elvette a járási ügyészségtől és átadta a kerületi ügyészségnek, miközben a szemét továbbra is rajta tartja az eset további alakulásán.

 

A brutális, halállal végződő támadás a politikusok érdeklődését is felkeltette. Az esettel kapcsolatban Peter Pellegrini kormányfő és a most-hidas igazságügyi miniszter, Gál Gábor is nyilatkozott.

 

Jaromír Čižnár főügyész szerint a politikusok arra használják ki a Fülöp-szigeteki férfi halála körül kialakult helyzetet, hogy központba kerülhessenek – derült ki a főügyész állásfoglalásából, amit hétfőn Andrea Predajňová szóvivő tett közzé.

 

Fotó: SITA

 

A főügyész sajnálattal konstatálja, hogy a politikusok – az igazságügyi minisztert is beleértve – , képesek szó szerint visszaélni egy tragédiával, ami egy Fülöp-szigeteki állampolgár megtámadásával kapcsolatban történt” – áll Čižnár közleményében. „Szomorú, hogy a politikusok megnyilvánulásai egy héttel az eset után érkeznek, és inkább hasonlítanak egy versenyre abban, hogy ki használja ki gyorsabban és jobban az adott témát”.

 

A Legfőbb Ügyészség azonnal intézkedéseket fogadott el arra vonatkozóan, hogy indítványozzák az elkövető előzetes letartóztatását. A főügyész emellett azonnal vizsgálni kezdte az érintett ügyész eljárását is, és amennyiben mulasztásra derül fény, felelősségre vonják” – mondta Predajňová, majd hozzátette a főügyésznek ehhez nincsen szüksége a politikusok tanácsaira, vagy felszólítására.

 

Az igazságügyi minisztert figyelmezteti arra, hogy az ügyészség munkájába nem avatkozhat be, ezért részéről csupán „nagy szavak” hangoztatásáról van szó. A főügyész továbbá azt tanácsolja az igazságügyi miniszternek, hogy olyan vehemenciával tegyen rendet a saját tárcájánál is, mint amilyennel a szóban forgó ügyben nyilatkozott” – zárta Predajňová.

 

Sme.sk/Teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SITA

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!