A Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint az MKP némileg erősödött, de nyomában ott vannak a balliberális pártok. A Most-Híd támogatottságában nem történt különösebb változás, igaz, Bugár Béla bejelentése államfői ambícióiról 9-én történt, a felmérés pedig június 4. és 11-e között zajlott.

 

Ha most lennének a választások, a FOCUS szerint azt a Smer nyerné meg 21,7 százalékos eredménnyel, ami 1,2 százalékpontos erősödést jelent. A második helyen az SaS végezne, Richard Sulík pártja 0,8 százalékpontos gyengüléssel a szavazatok 12,4 százalékát kapná meg. Dobogós harmadikként az OĽaNO debütálna a maga 10 százalékos támogatottságával.

 

Az SNS így a harmadikról a negyedik helyre csúszott vissza, FOCUS 9,8 százalékot adott Andrej Danko pártjának. Ötödik a sorban Marián Kotleba és az ĽSNS 9,7 százalékkal ostromolják az SNS pozícióját (0,4 százalékpontot erősödtek a legutóbbi FOCUS-felmérés óta).

 

 hirdetes_400x285  

A híd túl közel van…

 

Hatodik helyen végzett a harmadik ellenzéki párt, a Sme rodina. Boris Kollárék 1 százalékpontot veszítettek népszerűségükből, és mivel ők már korábban bejelentették Milan Krajniak indulását az államfő székért, ez a döntésük már teljes egészében megmutatkozott a felmérésben.

 

A KDH 6,7 százalékon áll, elhanyagolható mértékben gyengül csak áprilishoz mérten. Hasonlóképp gyakorlatilag stagnál a Most-Híd. Bugár Béla pártja 0,2 százalékpontot gyengült csak, de ennyire közel a parlamenti küszöbhöz ez már több mint veszélyes. A vegyespártot 5,6 százalékra mérte a FOCUS.

 

A Most-Híd mögött, kisebb szünettel, de a parlamenti küszöb alatt 4 százalékra erősödött az MKP a két hónappal ezelőtti 3,3 százalékról. Nyomában azonban ott vannak az új balliberális pártok, a Progresívne Slovensko 3,9 százalékon áll, Miroslav Beblavý pártja, a SPOLU pedig 2,9 százalékra erősödött.

 

A HNonline.sk infografikája: 

 

 

Ami a mandátumok eloszlását illeti, ha a felmérést szerint zajlanának választások, akkor a jelenlegi kormánykoalíciónak 67 képviselője lenne, ez kevés a többség megszerzéséhez. Az ellenzék hasonlóképp áll: egy SaS, OĽaNO, Sme Rodina KDH formációnak 66 mandátuma lenne. A Hospodárske noviny megjegyzi, hogy a Most-Híddal  a jobboldal szűk többséget tudna szerezni a parlamentben…

 

A HNonline.sk infografikája: 

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: ta3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!