Peter Gajdoš védelmi miniszter a közmédia Sobotné dialógy című műsorában egyszer sem akart választ adni arra, hogy volt-e versenypályázat a vásárolt harcijárművekre.

 

Braňo Dobšinský műsorvezető többször is megkérdezte a miniszter, aki azonban kikerülte a válaszadást, és nem adott konkrét információt. Ugyanígy ködösített a radarok és a vadászgépek vásárlásánál is.

 

„Sokat javult a politikai megnyilvánulása mióta miniszter lett. De még egyszer kérdezem, miért nem volt versenypályázat?”

 

tette fel a kérdés a műsorvezető sokadszorra is. Gajdoš azonban hajthatatlan maradt. Azt ellenben elárulta, hogy a hónap végén eldőlhet, milyen új vadászgépeket vásárol Szlovákia az elavult MiG-29-esek helyett. Az amerikai Lockheed Martin F-16-os vadászgépei és a svéd Saab Gripenjei vannak játékban.

 hirdetes_400x285  

 

A hónap végén kiderül

 

A védelmi minisztérium a hó végén terjeszti elő javaslatát a kormánynak, mely gépeket javasolja megvásárlásra. Hatalmas összegről van szó, a teljes költséget 1-2 milliárd euróra becsülik. Pontos számot nem lehet tudni egyrészt a minisztérium titkolózása, másrészt amiatt, hogy még nincs eldöntve, melyik gyártó lesz a befutó. A Gripenek ugyanis jóval olcsóbbak.

 

Ráadásul az a gyártó, aki beszállíthat a szlovák államnak, szerződést írhat alá a karbantartásról is – több százmillió értékben a szerződés futamidejétől függően.

 

Az SNS csendben az ország egyik legnagyobb tenderén ügyködik. Danko terveit keresztülhúzhatják a minisztérium szakértői

 

Galko szerint már rég eldöntött dolog

 

Ľubomír Galko (SaS) ellenzéki parlamenti képviselő szerint a minisztérium már rég eldöntötte, hogy az F-16-osokat választja.

 

„Ugyanaz a módszer, mint a páncélozott járműveknél vagy a radaroknál. Annak ellenére már eldöntött tény a nyertes, hogy több paraméter is a Gripenek mellett szól, amelyek olcsóbbak”

 

fogalmazott. Elismerte, hogy az amerikai gépeknek jobb támadó tulajdonságai vannak, a kérdés azonban az, hogy milyen háborúban akar Szlovákia részt venni. Ráadásul az F-16-osokat jóval később tudják leszállítani Szlovákiának, mert tovább tart a gyártásuk.

 

Gajdoš elutasította Galko kijelentéseit, szerinte az ellenzéki politikus nem tudhat ilyen részleteket, mert azok titkosított adatok.

 

„Ön olyan dolgokról beszél, amelyek nem hivatalosak”

 

válaszolta.

 

Az USA 46 milliót adna Szlovákiának a légibázisok modernizálására. De mit kérnek cserébe?

 

Pro és kontra

 

A Pravda nemrég interjút készített Ola Höglunddal, Svédország szlovákiai, csehországi és romániai katonai attaséjával, aki szerint a Gripenek 50 százalékkal alacsonyabb műveleti költségekkel rendelkeznek az F-16-osokkal szemben, és nagyjából 40 százalékkal olcsóbbak.

 

Említette, hogy ez azért másról is szól. A svédekkel kötött szerződéssel Szlovákia akár a Gripenek közép-európai „márkaszervize” is lehetne, vagyis itt tartanák karban a cseh, a szlovák és a magyar Gripeneket. Ez két-három évtizedes távlatban számolva a vadászgépek beszerzési árának felét hozná vissza az állami költségvetésnek.

 

Azt is elmondta, hogy a Lockheed F-16-os Block 70-es típusú gépeket – amelyeket Amerika ajánlott Szlovákiának – egyelőre még csak Bahrein vásárolt, így sok tapasztalat nincs vele. Tény azonban, hogy a legújabb generációs haditechnikával szerelték fel, ami miatt az orosz T-50-esekkel és az amerikai F35-ösökkel említik egy lapon.

 

Ola Höglund azt is elmondta, hogy a Gripenek javára íródik, hogy kompatibilisek a magyarországi és a csehországi gépekkel és irányítórendszerekkel. Természetesen az F-16-osokéval is, mivel minden géptípus interoperábilis egymással, ám nagy különbségek lehetnek a költségekben.

 

Most-Híd vs SNS: Nyugati-orosz érdekütközés Szlovákiában?

Körkép.sk, Pravda.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!