Annak ellenére, hogy Szlovákia évente mintegy 2,4 milliárd eurót fordít a közlekedésre, az infrastruktúrája rosszabb, mint a legszegényebb afrikai és ázsiai országoké.

 

Ruanda, Namíbia, Srí Lanka és Irán. Még ezekben a nincstelen országokban is jobb utakon száguldoznak az autósok és a motorosok, mint Szlovákiában.

 

A Világgazdasági Fórum által készített felmérésből kiderül, hogy az országunk közlekedési infrastruktúrája jócskán alulmarad a legjobb országokkal szemben. Világviszonylatban a 137 értékelt ország közül Szlovákia a 73. helyen végzett.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákiához hasonlóan szintén rossz eredményt ért el Csehország (74. hely), valamint Ukrajna (130. hely). A többi, Szlovákiával szomszédos ország viszont jobb utakkal rendelkezik, mint mi. Míg Ausztria bekerült az első tízbe (9. hely), addig Magyarország a 62., Lengyelország pedig a 65. helyen végzett.

 

Nem csak a pénz beszél…

 

A szakemberek szerint a közlekedési infrastruktúránk rossz minőség nem csak a pénzhiánynak köszönhető. A Közlekedési és Gazdasági Intézet igazgatója, Rastislav Cenký szerint az ok elsősorban a nem minőségi útépítésben rejlik, valamint abban, hogy az utakat nem megfelelő közlekedési teherre alakítják ki.

 

Az építkezés túlárazottsága egy külön fejezetet alkot. Az útépítés nálunk az átlagos, vagy az elégtelen minőség mellett is túlárazott. Mindemellett az építkezés során olyan anyagokat vagy építkezési elemeket használnak, melyeknek rossz az összetétele és nem minőségiek“ – magyarázta Cenký.

 

Elmondása szerint a siralmas állapothoz a hiányos karbantartás is hozzájárul, hiszen a rendszeres karbantartással és a kisebb hibák kijavításával jelentős mértékben meg lehetne hosszabbítani az infrastruktúránk életképességét.

 

A Közlekedési és Gazdasági Intézet igazgatója továbbá a kulcsfontosságú pozíciókban helyet foglaló személyek hiányos tudását és szakképzettségét is kiemelte. „A szakpozíciókban egyre kevesebb a valódi szakember, de egyre több a politikai jelölt és a seftelő. A szakembereket nem a szakmunkásképzők nevelik ki, hanem a gyakorlat“ – jelentette ki Cenký.

 

Elmondása szerint nagyon gyakran előfordul, hogy azokban a szakpozíciókban, melyekben az infrastruktúra igazgatására kellene ügyelni, olyan személyek foglalnak helyet, akik a karbantartási folyamatokról alapvető ismeretekkel sem rendelkeznek.

 

A minisztérium védekezik

 

A közlekedésügyi minisztérium azzal védekezik, hogy a Világgazdasági Fórum által készített felmérés esetében nem egy objektív ranglistáról van szó, mivel az nem a tényeket vette alapul. A ranglistát ugyanis az adott országban élő emberek szubjektív véleményei alapján alkották meg.

 

Az ilyen típusú feldolgozásnak aztán az az eredménye, hogy Malajziában jobb utak vannak, mint Nagy-Britanniában. Ezért ezen a ranglistán Szlovákia helyezését sem szabad teljesen objektívnek venni“ – üzente a minisztérium szóvivője, Karolína Ducká.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!