Az Aktuality.sk portálnak a Samsung több alkalmazottja is megerősítette azt az információt, miszerint néhány hónapja már spekulálnak a galántai üzem bezárásáról.

 

A dél-koreai elektrotechnikai óriásvállalat már az év elején beismerte, hogy bezárja a Vedrődön (Voderady) működő kisebbik üzemét, és a termelést a galántai testvérüzembe helyezi át.

 

A vállalat ezzel megerősítette azokat a pletykákat, amelyekről hónapok óta nemcsak a vállalaton belül, de a többi, Szlovákiában működő technológiai cégben is spekuláltak. Másrészt a Samsung vezetősége az állásfoglalásában azt is kijelentette, hogy nem távoznak véglegesen az országból, hiszen a galántai üzemben továbbra is televíziók gyártásával fognak foglalkozni.

 

 hirdetes_810x300  

Senkinek nem mondanak semmit

 

Néhány hónappal később azonban olyan információk láttak napvilágot, miszerint a Samsung második üzemének is megpecsételődött a sorsa.

 

Az Aktuality.sk információi szerint a világ legnagyobb televízió-gyártója a költözködés során csupán a gyártósorok felét hozta el a galántai üzembe. Ezt követően pedig – néhány hónappal ezelőtt – hat gyártósort vittek a galántai üzemből Magyarországra.

 

A gyártósorokat két hét leforgása alatt költöztették Magyarországra. Senkinek nem mondtak semmit, csupán annyit, hogy csökkentek a megrendelések“ – mondta az Aktuality.sk forrása.

 

A portál információi szerint a Samsung vezetőségének további lépései is a cég távozását vetítik előre, hiszen az egyes részlegeknek külső cégekbe kellett beolvadniuk.

 

Kiderült, hogy a Samsung üzeme nem vett át termékeket az olyan vállalatoktól, melyek a Samsung törzsgyökeres beszállítói közé tartoztak. A együttműködést többek között azzal a KNP céggel is befejezték, mely a műanyag tartozékokat gyártotta a vállalatnak.

 

A Samsung végleges távozásáról egymás között már az alkalmazottak is susognak. Az Aktuality.sk-nak többen elmondták, hogy bizonytalanok a jövőjüket illetően. „Hivatalosan senki semmit nem akar nekünk mondani, ám az üzem végnapjairól már régóta beszélnek“ – mondták a galántai üzem dolgozói.

 

Továbbra is megy a köntörfalazás

 

A Samsung vezetősége az üggyel kapcsolatban csupán általánosan nyilatkozott. „A Samsung Electronics Slovakia vállalat továbbra is erősíti a helyi ügyfelek és a helyi gazdaság támogatását a Szlovák Köztársaságban“ – üzente a vállalat szóvivője, Ján Nemašik.

 

A vállalat továbbá azt is hozzátette, hogy a gyártást azért helyezték át Vedrődről Galántára, hogy továbbra is meg tudják tartani a konkurenciaképességüket. „Éppen ezzel a döntéssel akarjuk bebizonyítani azt, hogy a Samsung televíziókészülékeket fog gyártani a galántai üzemében“ – tette hozzá Nemšik.

 

Az Aktuality.sk szerkesztősége a munkaügyi hivatalt és a gazdasági minisztériumot is megszólította azzal kapcsolatban, hogy rendelkeznek-e információkkal arról, hogy a galántai üzemben a Samsung valóban befejezi-e a gyártást. A vállalat azonban erről a lehetőségről egyelőre nem beszélt, és tömeges elbocsátásról sem tájékoztatott.

 

A galántai üzemben megközelítőleg 1500 ember dolgozik, de a vedrődi üzem 500 alkalmazottjának egy része is ebben az üzemben kapott helyet.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR/Henrich Mišovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!