Harmadik napja tart Pozsonyban a gazdatüntetés. A tiltakozó akció szervezői a mai napra kerekasztal-beszélgetésre hívták a parlamenti és a releváns parlamenten kívüli pártok képviselőit, ahol szeretnék velük elfogadtatni és aláíratni azt a memorandumot, melynek megtárgyalására a koalíciós pártok egyelőre nem mutatnak érdeklődést.

 

A Körkép.sk, ahogy az elmúlt napokban, úgy ma is élőben követi az eseményeket egyenesen a helyszínről, a pozsonyi Tyrš rakpartról.

 

Ami várható:

  • 13.00 órától kerekasztal a Tyrš rakparton – portálunk információi szerint mindegyik meghívott ellenzéki párt elfogadta a meghívást.
  • 17.00 órától veszi kezdetét a Tisztességes Szlovákiáért tüntetés, melyen a gazdák is felszólalnak.

 

 hirdetes_810x300  

Az előző napok főbb eseményei:

  • Kedd estétől szerda hajnalig megérkeztek a gazdák Pozsonyba az ország minden részéből, táborukat a Tyrš rakparton állították fel.
  • Szerdán találkozót kértek Peter Pellegrini kormányfőtől és a Koalíciós Tanács tagjaitól, ám egyik politikus sem ült velük tárgyalóasztalhoz.
  • Szerdán 14.00 órára Andrej Kiska államfő meghívta a tüntető gazdák képviselőit, hogy meghallgassa problémáikat. A csallóközi gazdák ajándékként saját termesztésű burgonyát vittek az államfőnek.
  • Pellegrini kormányfő felszólítására Matečná miniszterasszony 16.00 órára meghívta a gazdák képviselőit a tárca épületébe. A gazdák csak azzal a feltétellel tettek eleget a meghívásnak, ha mindannyian mehetnek. A rendőrök csak 5 traktort engedtek ki az utakra, a többi körülbelül 100 gazda gyalogosan tette meg az egyórás utat. Végül a minisztérium előtt csak a miniszterasszony szóvivője állt ki eléjük azzal, hogy három főt fogad Matečná. A gazdák ezt elutasították, a miniszterasszonyt hiába várták, hogy kimenjen hozzájuk.
  • Csütörtökön Andrej Danko hívta beszélgetésre a gazdák képviselőit. A két és fél órás megbeszélés érdemi eredmények nélkül zárult. Danko továbbra sem gondolja, hogy miniszterét vissza kellene hívnia.
  • Matečná csütörtökön sajtótájékoztató keretében még mindig a gazdákat támadta, akik nem ismerik a törvényeket.
  • A pozsonyiak nem csak türelmesek a gazdákkal, de ahol tudnak segítenek is – például minden nap reggelit visznek nekik, sőt egy interneten indított pénzgyűjtésen már 11 ezer eurót gyűjtöttek össze a gazdák tüntetéssel kapcsolatos költségeinek fedezésére.

 


 

Élő közvetítésünk befejeződött. Köszönjük, hogy velünk követte az eseményeket!

 

19:22 – A gazdák a tüntetés befejeztével friss csilizközi zöldséget osztanak a pozsonyiaknak

 

 

19:10 – A gazdák bejelentették tehát, hogy hazamennek, hiszen otthon várja őket az aratás, azonban ha nem történik a nyár folyamán előrelépés ügyükben, akkor szeptemberben ismét megteszik a több száz kilométeres távolságot, és visszajönnek Pozsonyba.

 

18:56 – A gazdák elhagyják a pódiumot, de szavaik még sokáig fognak csengeni fülünkben.

 

18:47 – A gazdák megígérték, hogy ha nem teljesülnek követeléseik, akkor szeptemberben visszajönnek

 

„Visszajövünk, háromszor, négyszer többen!”

 

18:46 – „Hét párt aláírta a memorandumunkat. És tudják, hogy ki nem jött el? A Smer, az SNS és a Most-Híd!”

 

18:46 – „Mi sehova sem megyünk el” – kiabálja a gazda. „Mi sem” – válaszolja a tömeg.

 

18:45 – „Az a traktor, ami önök mögött áll, 500 kilométert tett meg, hogy válaszokat kapjunk és kérdéseket tegyünk fel, amelyeket már régóta kérdezünk” – mondja egy másik gazda.

 

18:44 – „Ezekkel a kezekkel gondoskodom a földemről. A feleségemmel együtt. És ők ezt a tulajdont el akarják venni, el akarják lopni tőlünk” – kiáltja az egyik gazda, és elcsuklik közben a hangja

 

18:38 – Molnár magyarul is köszönetet mond a gazdáknak, akik az aratás ellenére is ott voltak Pozsonyban

 

18:36 – Molnár megköszöni a pozsonyiak támogatását, akik jól tartották őket, és jelezte, hogy  az egyik traktor tele van zöldséggel, melyet a segítségért, támogatásért ajánlanak fel ajándékba az ottlévőknek.

 

„Tüntetésünk Önöknek köszönhetően is sikeres volt. Mellettünk álltak, köszönjük!”

 

Molnár elmondta, hogy ma sikeresen aláírták egy memorandumot a politikusokkal (az ellenzékiekkel – a szerk. megj.).

 

„Sikeresek voltunk. Természetesen, a politikusoknak annyira nem hiszünk. Továbbra is figyelni fogjuk a lépéseiket.”

 

18:35 – „Mi Önökkel vagyunk” skandálja tömeg

Először Molnár Zsolt szólal fel az Élő Vidék Gazda Platform képviseletében

 

18:33 – A gazdák is felszólalnak Pozsonyban a tisztességes Szlovákiáért

 

 

18:00 – „Danko és Rezník urak: az RTVS nem az önöké” – hangzott el a színpadon.

 

17:49 – „Peter Pellegrini szégyellheti magát, gazdának mutatja magát, aki krumplit ültet, de amikor az igazi gazdák Pozsonyba jönnek, még csak nem is akar találkozni velük”

 

17:47 – A szervezők nem csak a gazdák sérelmeiről beszélnek, hanem a pedagógusok és az oktatásügy rossz helyzetére is kitérnek. Šeliga az egészségügy elhanyagoltságáról beszél.

 

 

17:45 – Šeliga: „A politikusok úgy viselkednek, mintha semmi sem történne. Pedig történik. Látjátok azokat a traktorokat? Nem adjuk fel”

 

17:44 – Farská: „Három hónap telt a Pellegrini-kormány megalakulása óta. Nem csak hogy nem történtek lényeges változások, de még csak a szándékot sem láttuk”

 

17:42 – A színpadon Karolína Farská és Juraj Šeliga. 

 

„Követeléseink még mindig nem telesültek. A kettős gyilkosságot még mindig nem derítették fel, a kormány még mindig nem megbízható.”

 

fogalmaz Farská. Šeliga: „Ne feledjük, hogy miről írt Ján [Kuciak]. A kormány és a amffia összefonódásairól.”

 

17:34 – A menet megérkezett az SNP térre. 

 

17:32 – „Üdvözöljük a gazdákat” kiáltja a tömeg, mikor találkoznak útközben a tüntető gazdákkal.

 

17:23: A tömeg a SNP térre tart. A diákok azt skandálják, „Gyertek velünk”. Az előző megmozdulásokhoz képest valamivel kevesebb transzparenst látni. Egyre többen csatlakoznak a menethez.

 

 

16:45 – Aktivisták egy csoportja ma is fogja gyűjteni az aláírásokat a pozsonyi, kassai és besztercebányai tüntetéseken az előrehozott választásokról szóló népszavazáshoz.

 

16:20 – Két traktor indul a tüntetésre, őket a többi gazda gyalogosan indult el. A Tisztességes Szlovákiáért elnevezésű tüntetésen 4 gazda szólal fel. Elsőként rögtön Molnár Zsolt csallóközi magyar gazda. – Fotók: Körkép.sk

 

 

 

 

15.30 – Az SzNF téren már ott van az első gazda a traktorjával. A pótkocsiján az alábbi feliratok szerepelnek: „Sehova sem megyünk”, „Adjátok vissza a földjeinket”.

 

15.20 – A Tyrš rakparton állomásozó gazdák már készülnek a tüntetésre. Az embereket a hazai földeken termelt zöldségekkel szeretnék megajándékozni.

 

Fotó: : Ján Petrovič/Aktuality.sk

 

14:02 – A nap további részében élőben jelentkezünk majd a SzNF térről, ahol a Tisztességes Szlovákiáért tüntetnek majd. A tüntetésen a gazdák is szót kapnak majd. Olvasóink figyelmébe ajánljuk a Körkép jövő hét csütörtökre tervezett közéleti beszélgetését.

 

 

Bővebb információk itt.

 

13:57 – Varga Péter az MKP alelnöke a Körkép.sk-nak elmondta, hogy a memorandum kiegészítésekre szorul, ehhez pedig egy bizottság kialakítására lenne szükség.

 

13:55 – Samu István szerint abban kell erősnek lenni az MKP-nak, hogy a termőföld védelmét átvigyék a jobboldali ellenzéken.

 

13:54 – A memorandum lényegében egy elvi egyezség arról, hogy a politikai pártok képviselői egyetértenek a tartalmával, és segíteni fognak annak kivitelezésében.

 

13:52 – Pikáli Róbert és Molnár Zsolt értékelnek a Körkép.sk-nak.

 

Remélik, hogy sikerült elindítani egy folyamatot, ami során kiépíthetnek majd egy egészséges Szlovákiát. Molnár Zsolt jelezte, hogy valószínűleg hazamennek aratni, de biztosan visszajönnek még Pozsonyba.

 

13:49 – A gazdák csilizközi répát ajándékoznak a politikusoknak. A politikusok érdeklődnek a konkrét forrás iránt, Molnár Zsolt pedig jelzi, hogy ha minden így marad, akkor 2020-ban már nem ehetnek ilyen répát ettől a fiatal gazdától.

 

13:48 – A jelenlévő politikusok aláírják a memorandumot, ezzel kifejezik támogatásukat és egyetértésüket.

 

A memorandumot aláíró politikusok, fotó: Körkép.sk. A kerekasztalról készült videónkat lásd lejjebb

 

13:46 – Lucia Nicholsonová jelezte, hogy a memorandum egyik pontjával pártjuk az Alkotmánybírósághoz fordul, és támogatást kért hozzá a többi jelenlévő párt képviselőitől is. Veronika Remišová pedig hozzáfűzte, hogy egy másik ponttal kapcsolatban az OĽaNO már készített egy törvényjavaslatot, melyet természetesen a koalíciós pártok nem támogattak, de bízik abban, hogy a későbbiekben sikerül újra tárgyaltatni.

 

13:43 – A gazdák megkérték a politikusokat, hogy ahogy ők gazdaként nem fognak pihenni és nyaralni nyáron, úgy a politikusok is fordítsák energiáikat nyáron arra, hogy a memorandum és annak tartalma életbe léphessen, és működhessen.

 

13:41 – Matovič Molnár Zsolt szavaira reagálva kiemelte, hogy mennyire pozitív az, hogy a magyarok, szlovákok, ruszinok most nem nézik, hogy ki kicsoda, csak azt, hogy egy cél felé haladnak.

 

13:39 – Molnár Zsolt, az Élő Vidék Gazda Platform képviselője felhívta a politikusok figyelmét arra, hogy ha így megy tovább, lehet, hogy 30 év múlva már nem lesz Szlovákia: „dél dán lesz, erdőhát osztrák, a többi holland… Csodálkozom, hogy a három kormánypárt, és különösen az egyik, az SNS (Szlovák nemzeti párt) megengedi és asszisztál hozzá, hogy ez a helyzet fennállhasson”.

 

A szántóföldek helyett a pozsonyi Tyrs rakparton, fotó: körkép.sk

 

13:37 – Alojz Hlina is támogatja a gazdákat.

 

13:33 – Varga Péter, az MKP képviseletében szintén kifejtette, hogy egyetértenek a memorandum tartalmával, és támogatják a gazdákat.

 

13:32 – Ivan Štefunko a Progresívne Slovensko elnöke is kifejtette, hogy sikeres és működő mezőgazdaságban érdekelt az ország, valamint támogatásáról biztosította a gazdákat.

 

13:30 – A Sme rodina és a Spolu képviselői is támogatásukról biztosították a gazdákat és kitartást kívántak nekik.

 

13:27 – Matovič kiemelte azt is, hogy gratulál a gazdáknak, mivel nekik megvan a maguk munkája, ők nem jogászok, mégis egy rendkívüli memorandumot sikerült összeállítaniuk.

 

fotó: körkép.sk

 

13:21 – Igor Matovič kiemelte, hogy a memorandummal kapcsolatban sokkal inkább szeretne gratulálni, mint kritizálni azt. Elmondta, hogy példátlan az, amit a gazdák a tüntetésükkel elértek. Szerinte a memorandum még ha esetleg néhány pontban hiányos is, attól még elfogadható, a hiánypótlás pedig akár egy hét múlva is megtörténhet. Matovic azt is elmondta, hogy 95 %-ban egyet tud érteni a memorandum tartalmával, azonban kiemelte, hogy mivel az EU tagjai vagyunk, így nem lehet kikötni, hogy csak szlovák állampolgárok vehessenek földet.

 

Az egyik gazda erre példaként hozott fel több EU-tagországot is, ahol termőföldhöz csak az adott ország lakosai juthatnak, ezzel kizárhatják a külföldi oligarchákkal.

 

13:17 – Samu István az MKP országos elnökségének tagja véleményezi a Körképnek a memorandum tartalmát. Kifejtette, hogy egyet tudnak érteni a memorandum szövegével. Elmondta, hogy az élelmiszeripar szempontjából Szlovákia hazaáruló politikát folytat, mivel nem önellátó az ország, és még mindig több a külföldi termék az üzletek polcain

 

13:12 – Lucia Nicholsonová (SaS) megjegyezte, hogy hiányolja a memorandumból a politikai felelősségvállalás kikényszerítésének követelését – például a mezőgazdasági miniszter, a PPA vezetője ellen. Nicholsonová kifejtette, hogy a visszaélésekért, amikre a gazdák felhívták a figyelmet valaki vagy valakik felelősek.

 

13:10 – A gazdák követeléseikhez teljesítési időpontokat is meghatároztak.

 

13:04 – Megkezdődött a kerekasztal. A kormánypártok részéről senki sem ment el. Az SaS-t többek között Lucia Nicholsonová képviseli, az OLaNO-tól Veronika Remišová és Igor Matovič is ott vannak. A Sme rodinát és a Spolut is képviselik, a Progresívne Slovensko-tól Ivan Stefunko van jelen, az MKP-tól pedig Varga Péter mezőgazdasági alelnököt és Samu István országos elnökségi tagot látjuk. Jelen van még a KDH-tól Alojz Hlina is.

 

A gazdák csallóközi szalmabálákra csilizközi répát készítettek ki a meghívottak részére. A meghívottak megkapták a gazdák követeléseit tartalmazó listát – tehát a memorandumot, melyet fel is olvasnak a tüntetők.

 

12:56 – Matečná miniszter asszony folyamatosan azt hangoztatja, hogy a gazdáknak csak egy kis csoportja az, aki elégedetlenkedik. Azt mondja, hogy hiába beszélnek a gazdák valamilyen memorandumról, ha azt még nem adták át a minisztériumnak átnézésre, akkor csak egy „virtuális” dologról van szó, így hozzászólni sem tudnak. (aktuality.sk)

 

12:39 – Hamarosan kezdetét kell vennie a kerekasztalnak. Addig is mutatjuk a kulisszát… – fotók: Körkép.sk/kzs

 

 

 

 

12:31 – Somorja felől körülbelül 50 traktor tart Pozsony irányába

 

12:26 – Érkeznek a csallóközi traktorok a kerekasztalra. Ezek a gépek tegnap még arattak…

 


12:11 – A Pozsonyban tüntető magyar gazdákkal is találkoztak a gyerekek.

 

 

12:06 – Az elmúlt napokban folyamatosan voltak látogatóik a gazdáknak a Tyrš rakparton. Ma épp kisiskolások érkeztek megnézni a traktorokat és a gazdákat, akik dinnyével kínálták a gyerkőcöket.

 

 

11:52„Találkozni akartak Pellegrinivel, ő meg úgy gondolta, hogy neki nem szükséges találkoznia az ország gazdáival, inkább menjenek haza, aztán majd ő meglátogatja a keletieket. Ez a hatalom arroganciája. Tetszik vagy sem számára, de ő az egész ország kormányfője, tehát az lenne a legkevesebb, hogy odamegy a Tyrš rakpartra, és meghallgatja a gazdákat.” – Vélemény

 

A hatalom arroganciája

 

11:47 – Éljenek a gazdák, nélkülük nem élhetünk mi sem!

 

Szerdán pénzgyűjtés indult az interneten a tüntető gazdák részére. A ĽudiaĽuďom.sk-n összegyűjtött összegnek legalább a gazdák üzemanyagköltségének egy részét kellene fedeznie a felhívás elindítói szerint. Eddig közel 13 ezer euró gyűlt össze. Értesüléseink szerint a gazdák üzemanyagköltségei eddig körülbelül 20 ezer eurót tesznek ki – és még nem indultak haza…

 

11:43 – Kotlebáékon kívül minden parlamenti és releváns parlamenten kívüli pártot, illetve független parlamenti képviselőt meghívtak

 

A gazdák tárgyalóasztalhoz hívták a pártok képviselőit. Kerekasztalt hívnak össze

 

11:40 – A mai 13 órai kerekasztalra nagy erővel készülnek a gazdák. Rendőri felvezetés mellett további traktoros tüntetők érkeznek a nap folyamán a fővárosba

 

11:37 – A gazdák is felszólalnak

 

Folytatódnak a tüntetések a tisztességesebb Szlovákiáért. Ezúttal a gazdákkal

 

11:30 – Úton az igazi hazai sárgarépa Pozsonyba. A gazdák a Tisztességes Szlovákiáért tüntetésen fogják szétosztani a tüntetők között, hogy az emberek megtudják, milyen a hazai répa íze

 

Körkép.sk

 

11:29 – A gazdák készülnek a 13.00 órási találkozóra a pártok képviselőivel. Értesüléseink szerint az összes meghívott ellenzéki párt elfogadta a meghívást.

 

Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!