A jelenlegi országos rendőrfőkapitány, a Tibor Gašpart váltó Milan Lučanský a tervezettnél tovább maradhat hivatalban. Az ideiglenesen kinevezett Lučanský eredetileg az országos rendőrfőkapitány kiválasztását módosító törvény elfogadásáig, és a törvény alapján megválasztott új rendőrkapitány megválasztásáig maradt volna hivatalban. Az azonban késik, mert a koalíció nem tud megegyezni.

 

A Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után kompromittálódott rendőrségi vezetés cseréje a belpolitikai válság megoldásának egyik sarokköve lett volna. A Smer azonban ügyenesen játszotta ki a lapokat.

 

Az előzmények

 

 hirdetes_300x300  

A Pellegrini-kormány létrejöttekor Andrej Kiska államfő bizonyára nem nevezte volna ki az új kormányfőt, ha Robert Kaliňák jobbkeze, Denisa Sakovát szánták volna belügyminiszternek. Így Tomáš Drucker korábbi egészségügyi minisztert állították a belügy élére, Kiska pedig kinevezte a kormányt. Ám Drucker az első vele kapcsolatos botránykor bedobta a törülközőt, és a Smer már Kiska akadályozásának veszélye nélkül ültethette Sakovát a minisztérium élére.

 

Az utcákra vonuló tömeg egyik legfontosabb követelése márciusban és áprilisban az volt, hogy Tibor Gašpar távozzon hivatalából. A koalíció akkor azt az ígéretet tette, hogy megváltoztatja a rendőrfőkapitány megválasztásának menetét, vagyis hogy nem a belügyminiszter nevezi majd ki.

 

Közben Saková Gašpar helyére Lučanskýt ültette, a kormány azonban késett a törvénnyel. Először májusra, majd júniusra tolták ki a törvény elfogadását, legutóbb pedig a nyári szünetre hivatkozva őszre tolták ki a dolgot. Peter Pellegrini az Express rádióban Braňo Závodskýnak nyilatkozott és szabadkozott, hogy „törvényhozási szempontból nem késnek a törvénnyel, mert az őszi ülésszakon el tudják fogadni”, és így év végére már kiválaszthatják az új módszerrel, hét évre megválasztott országos rendőrfőkapitányt.

 

Az új rendőrfőkapitánynak, Milan Lučanskýnak Sátor Lajoshoz is köze volt

 

A belügyminisztérium is lassítja

 

A belügyminisztérium azonban fékezi a dolgot a koalíciós partnerekre hivatkozva. A javaslat ugyanis elakadt a tárcaközi egyeztetésnél, ráadásul a Smer koalíciós partnerei sem értenek egyet egyes passzusokkal. A belügyminisztérium pedig úgy véli, hogy már nem érkezik a módosítójavaslatok bedolgozásával, ezért úgy becsüli, hogy leghamarább az új év első napján léphet hivatalba az új törvény által megválasztott rendőrfőkapitány.

 

A javaslat egyébként azt írja elő, hogy az új rendőrkapitányt már nem a belügyminiszter, hanem a parlamenti bizottság a belügyminiszterrel közösen választja meg a jelöltek nyilvános meghallgatását követően, mégpedig két körös szavazással. A jelölteket egy héttagú bizottság tagjai válogatnák ki, ebben a testületben pedig a belügyminisztérium, a főügyészség illetve a szakszervezetek jelöltjei ülhetnek majd be.

 

A meghallgatásokat követően a győztesről a belügyminiszter együtt döntene a parlament védelmi és biztonságpolitikai bizottságával– ebben a testületben a kormánynak van többsége.

 

Tibor Gašpar leváltását követelik az emberek az utcákon

 

Az ellenzéknek nem tetszik. Dankonak sem

 

Az ellenzék már jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartják az új rendszert. A megválasztás nem lesz függetlenebb, hiszen a kormányzó többség jelöli azokat, akik a győztes jelölteket kiválasztják, így lényegében nem történt változás, a rendőrfőkapitány továbbra is a mindenkori kormányzat politikusaitól függ majd.

 

Ráadásul hét évre választják meg, úgy, hogy nem lehet elmozdítani hivatalából. A kormány szerint erre azért van szükség, hogy a pozíció ne legyen kiszolgáltatva a választások idején zajló politikai harcoknak és a rendfenntartás irányítása is kapjon bizonyos folyamatosságot.

 

Az ellenzék azonban ezt máshogy látja. Szerintük a Smer kormányai eddig is saját korrupciós ügyeik eltussolására vagy politikai ellenfeleik lejáratására használták a rendőrfőkapitányt, és ha a mostani javaslat átmenne, akkor még be is betonozzák saját jelöltjüket.

 

Az SNS sem támogatja a törvényt jelenlegi formájában. A szlovák nemzetiek megtartanák a jelenlegi rendszernek azon részét, amely lehetővé teszi a belügyminiszternek, hogy leváltsa a rendőrfőkapitányt akár indoklás nélkül. A hétéves megbízatási idő sem nyerte el tetszésüket, helyette 4+4 évet javasolnak.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!