Néhány hónappal ezelőtt még nem mutatkozhatott nyilvánosan, hiszen védenie kell az identitását. Pénteken azonban a Pohoda fesztivál egyik telített sátrában lépett a publikum elé Pavla Holcová cseh újságírónő.

 

Az Oknyomozó Újságírás Cseh Központjának alapítóját február végétől a cseh rendőrség védelmezte. Később a szlovák rendőrséggel került konfliktusba, ugyanis a kihallgatása során elkobozták a mobiltelefonját.

 

Amikor a szlovák rendőrség visszaadta Pavlának a telefonját, azzal viccelt, hogy odaadja egy bolíviai árvaháznak, mert nem hiszi el, hogy a mobilja nem lesz bechipelve“ – oldotta a beszélgetés felvezetőjét az Aktuality.sk főszerkesztője, Peter Bárdy.

 

 hirdetes_810x300  

Pavla Holcová a meggyilkolt Ján Kuciak újságíróval dolgozott együtt egy csomó veszélyes ügyön. Az utolsó közös munkájuk egy befejezetlen cikk volt az olasz maffiáról, valamint azokról a kapcsolatokról, melyek Robert Ficoig és a volt tanácsadójáig, Mária Troškováig vezettek.

 

A cseh újságírónő nemcsak beszélgetni jött a Pohoda fesztiválra, de szerette volna megmutatni azt is, hogy a gyakorlatban hogyan lehet helyes oknyomozó újságírást csinálni.

 

Az Aktuality.sk főszerkesztőjével, Peter Bárdyval megígérték, hogy július 16-án napvilágot lát a ‘Ndrangheta szlovákiai ténykedéséről szóló cikk folytatása is.

 

 Kubától az olasz maffiáig

 

Holcová útja az egzotikus Kubán át vezetett a veszélyes újságírásig. A múltban ugyanis a cseh Člověk v tísni nonprofit szervezetnek dolgozott.

 

Egyszer jött a kubai rendőrség és letartóztatott minket“ – emlékszik vissza az újságírónő, aki szóval és írással vette fel a harcot az oligarchákkal és a maffiával szemben.

 

Ezután az incidens után kezdtem el gondolkodni egy saját projektről. Képesek voltunk arra, hogy feltérképezzük az európai cigarettacsempészetet, mindeközben  Csehországban nem működött semmilyen ehhez hasonló újságírói szervezet“ – folytatta Holcová.

 

Tényfeltáró hadsereg

 

Végül Holcová megalapította az Oknyomozó Újságírás Cseh Központját, mely világszerte hasonló szervezetekkel áll összeköttetésben és kölcsönös információcseréket végeznek.

 

Ez egy négy-öt emberből álló hadsereg“ – közelítette meg a munkáját Holcová. A legtöbb időt a tények ellenőrzése és hitelesítése igényli. A Szlovákiában működő olasz maffiáról szóló cikken másfél évig dolgoztak Ján Kuciakkal.

 

Húszéves dokumentumokra volt szükségünk, valamint olyan anyakönyvi iratokra, amelyek már nem is léteztek“ – magyarázta Holcová. További problémát jelentett, hogy az egyes rendőrök a saját neveiket felvállalva nyilatkozzanak arról, hogy Szlovákiában az olasz vállalkozók körül mozgó csoportok összeköttetésben állnak a maffiával.

 

Olaszországban egy olyan törvény érvényes, miszerint az újságíró csak akkor nevezheti maffiának a maffiát, ha már elítélték érte.

 

Egyetlen hiba az egész cikket megkérdőjelezheti“ – figyelmeztet a gyakorlott újságírónő, majd hozzáteszi, hogy a Panama Papers ügyben publikált írásuk után a központjukra nyolc feljelentés érkezett, de szerencsére az összes pert sikerült megnyerniük.

 

Van egy németországi hölgy, aki kikényszeríti belőlünk azt, hogy mindig mindent tudjunk bizonyítani. Például olyat is, hogy a gyárból az út autóval 30 és nem 35 percig tart. Próbál minket megvédeni attól, hogy az életünk nagy részét ne bíróságokon töltsük“ – mondja nevetve Holcová.

 

Bossov pozná málokto

 

A ‘Ndrangheta valóban ilyen veszélyes?“ – kérdezi Bárdy, mire Holcová bólint, majd beismeri, hogy alábecsülték az olasz maffiát.

 

Most már tudjuk, hogy Európában az egész kokainbiznisz 80%-át, míg világviszonylatban a 40%-át uralja“ – magyarázza. A nagyfőnököket azonban csak nagyon kevesen ismerik.

 

Nyugdíjas emberek, akik paradicsomot termesztenek és első ránézésre egyszerű falusi embereknek tűnnek. Amikor valaki belép a házukba, akkor látja, hogy minden aranyból és márványból van“ – mondja.

 

Az újságírónő Ján Kuciakról is megemlékezett. Elmesélte, hogy a cikkek megírásakor Janko utazott hozzá Prágába, ő pedig Szlovákiában. Néhány információt pedig elektronikusan küldtek át egymásnak.

 

Janko Kuciak veszélyes volt, mert vele kapcsolatban nem lehetett összegyűjteni semmiféle kompromittáló anyagot, s nem is lehetett őt megzsarolni“ – vélekedik Holcová, ám a gyilkosság indítóokairól nem akar spekulációkba bonyolódni.

 

Az újságírónő azt is hangsúlyozta, hogy minden, amit Kuciak csinált, az bizonyított és hiteles volt. „Ő nem arra alapozta a munkáját, amit mások átadtak neki, hanem hiteles, nyílt forrásokból merített“ – tette hozzá Holcová.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SME/Gabriel Kuchta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!