A kanyaró miatt Európa több országában is járványt jelentettek, Szlovákiában pedig a Nagymihályi járásban rendeltek el rendkívüli állapotot. Az orvosok szerint alacsony oltottsági szint miatt képes gyorsan terjedni a nagyon is fertőző kór.

 

A Nagymihályi járásban a válságstáb vette át az irányítást a járvány kezelésében. Szerdai ülésükön több intézkedést is elfogadtak, a kultúrprogramok átmeneti betiltásától a rendőrségi ellenőrzéseken át a sürgősségi oltásokig.

 

Szlovákia csak egy a járvánnyal sújtott országok sorában. 2017 és 2018 folyamán Romániában közel nyolcezer megbetegedést vettek nyilvántartásba, Ukrajnában csak tavaly 4767-et. Olaszországban 6264 megbetegedés történt, Franciaországban az elmúlt másfél évben 2826 esetet regisztráltak.

 

  hirdetes_300x300   

A rendőrség közreműködésével oltják a lakosságot

 

Kelet-Szlovákiában a múlt hétvégén eszkalálódott a helyzet. A járvány kitörése óta 170 megbetegedést regisztráltak a Nagymihályi és a Szobránci járásokban, 130 embert kórházban ápoltak vagy ápolnak jelenleg is. 9 egészségügyi dolgozó szintén elkapta a betegséget, ezért a nagymihályi kórház alkalmazottait soron kívül beoltották kanyaró ellen.

 

Növelik a romatelepek ellenőrzését, és a rendőrség közreműködésével kötelezően beoltják az embereket a fertőzés gócpontjain. A közigazgatásban és kórházban dolgozókat is kötelezően újraoltják, akár kaptak korábban vakciánt, akár nem. A hó végéig töröltek minden kultúrprogramot az említett járásokban. Ha valaki elutasítja az oltást, a hatóságok 350 eurós pénzbírságot róhatnak ki rá.

 

Tilos a látogatás a nagymihályi kórházban. Fotó: Sme.sk

 

Mi az oka? 

 

Szlovákiában a kór először Deregnyőn ütötte fel a fejét, az első betegek Nagy-Britanniából hazatérő szlovák állampolgárok voltak. A közegészségügyi hivatal már megerősítette, hogy behurcolt fertőzésről van szó. Azt is elmondták, hogy a járvány jelenleg is terjed Kassa megyében, elsősorban az „alacsony higiéniai színvonalú körülmények között élők” miatt. A másik fontos ok az alacsony oltottsági szint. A „közösségi immunitás” biztosításához a lakosság legalább 95 százalékának rendelkeznie kell oltottsággal. Regionális szinten azonban ez a feltétel nem mindenhol teljesül. Jelenleg Szlovákia 78 járásból 36-ban 95 százalék alatti az oltottsági szint.

 

Európában többi részén a járvánnyal sújtott országok közé sorolják Franciaországot, Görögországot, Romániát, Olaszországot. Összesen 15 országban nevezik a helyzetet „kritikusnak”.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!