A mezőgazdasági minisztérium szerint számtalan intézkedést vezettek be az ellenőrzések szigorítása, az átláthatóság, de a szlovákiai mezőgazdaság hatékonyságának növelése érdekében is. Ezzel a kijelentéssel reagált a tárca az ellenzék kritikájára – és a főügyész minapi sajtótájékoztatójára.

 

Az ellenzék hétfőn, Jaromír Čižnár főügyész sajtótájékoztatója után jelentették ki, hogy Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter kinevezése volt a jelenlegi kormány egyik legnagyobb hibája.

 

„A minisztérium elutasítja az ellenzék kijelentéseit, amely képtelen volt a maga idejében kormánytényezőként megoldani a mezőgazdaság problémáit, a KDH pedig már a szlovák agrárszektor szétesésének legelején politikai tényező volt”

 

jelentette ki Vladimír Machalík szóvivő. Elmondása szerint a minisztérium úgy véli, hogy a közvélemény először a történelemben beleláthat azoknak a mezőgazdasági területeknek a jogviszonyaiba, amelyekre állami támogatást lehet kérni.

 hirdetes_300x300  

 

„Ilyen mértékű átláthatóságot az agrárszektorban sosem volt képes meglépni egyetlen politikai párt sem”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy a minisztérium vagy annak kapcsolt intézményei „semmilyen körülmények között sem felelhet az ügyészek vagy a rendőrök visszaéléseiért”. A felelősség teljes mértékben a büntetőhatóságokat terheli – jelentette ki.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a jogviszonyok nyilvánosságra hozatala valóban megtörtént, ám a gazdák egy korábbi nyilatkozatukban figyelmeztettek, hogy ezzel nem oldott meg szinte semmit a miniszterasszony. Ugyanis a törvények jelenleg a bérleti szerződést a tulajdonjog fölé helyezik (!), ami számtalan visszaélésre ad lehetőséget. Jaromír Čižnár főügyész pedig maga is felhívta a figyelmet, hogy a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) miért nem lépett nyilvánvaló esetekben semmit, és hogy miért nem mozdítottak el egyetlen gyanúba keveredett személyt sem a agrárbotrány kipattanása után a PPA-nál, a Földalapnál, vagy a rendőrségnél.

 

A gazdák válasza Matečná “megoldására”: messze nem oldja meg a fő problémát

 

Čižnár igazat adott a gazdáknak, keményen kritizálta Matečnát

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!