Orvos- és nővérhiány van Szlovákiában. A legsúlyosabb a helyzet Beszterce bánya megyében, ahol egyre több Ukrajnából érkezett orvos praktizál. Jönnének többen is, de egyelőre szinte egyikük sem tudta letenni a különbözeti vizsgát. A kormányfő most megpróbálja „megoldani a helyzetet: kötelezné az orvosi egyetemeket, hogy több diákot vegyenek fel. Az ötlet vegyes fogadtatásra talált.

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő néhány nappal ezelőtt felszólította az egyetemek orvosi karait, Túrócszentmártonban, Pozsonyban és Kassán, hogy 185 diákkal többet vegyenek fel. A miniszterelnök ezzel próbálná megoldani az egyre súlyosabb orvoshiányt.

 

Orvosi körökben vegyesen fogadták az elképzelést. Míg a túrócszentmártoni egyetem pozitívumként tekint a javaslatra, addig az ország legnagyobb orvostüntetését szervező Marián Kollár szerint komoly kockázatai vannak.

 

 hirdetes_300x300  

Kész káosz: Nagykürtösről 70 kilométert kell utazni a legközelebbi gyermekügyeletre. Losoncon felnőtt ügyelet sincs

 

Kemény matek

 

Szlovákiában évente több mint 700 új orvos kezdi meg a praktizálást, de az Orvosi Kamara szerint ez messze nem elég. A következő években 1100 általános orvosra és 600 gyermekorvosra lesz szükség. Főleg ez utóbbiaknál súlyos a helyzet, rengeteg ugyanis köztük a nyugdíjas. A Smer által kiötlött új sürgősségi rendszer mutatta meg a probléma súlyosságát: vannak olyan járási városok, ahol egyszerűen nincs elég gyermekorvos, vagy túl idősek a gyermek készültségi működtetéséhez.

 

A körzeti orvosokon kívül azonban hiány van szakorvosokból is. Ennek hátterében egyértelműen az EU-csatlakozás utáni agyelszívás áll, ugyanis az orvosi karon végzettek hagyják el az országot a legnagyobb arányban.

 

Marián Kollár szerint azonban van még egy fontos faktor, amit nem szabadna figyelmen kívül hagyni. A pályaválasztókat ugyanis nem vonzza az orvosi szakma, főleg az általános orvosi szakma. Szerinte hiába vennének fel több diákot az egyetemeken, ha azok zöme úgyis külföldre vándorol.

 

Hozzáteszi, hogy az iskolák gyakran kénytelenek olyan személyeket is felvenni, akik nem rendelkeznek a szükséges személyi képességekkel.

 

Nem ismerik a (szlovák) nyelvet és elbuknak a vizsgákon. Tömegével jönnek az ukrán orvosok Szlovákiába

 

Az egyetemek örülnek

 

A túrócszentmártoni egyetem orvosi karának dékánja, Ján Danko ugyanakkor nem osztja Kollár véleményét.

 

„Vannak itt jó tanulók, akik a felvételi vizsgákon 70 százalék felett teljesítenek. Ők nem B-kategóriás diákok, akiket csak a létszám miatt fel akarunk venni”

 

Pellegrini bejelentésére egyébként épp akkor került sor, mikor az újs készültségi rendszer borzolja a járási városokban a kedélyeket, illetve mikor a legfrissebb statisztikák arról számoltak be, hogy Szlovákia az EU egyik leggyorsabban elöregedő országa. Vagyis: egyre többen szorulnak majd orvosi kezelésre, amely komolyan próbára teszi majd a szlovákiai egészségügyi rendszert.

 

Aktuality.sk, körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!