Egy elég ellentmondásosan megítélt törvénytervezetet készítenek elő a honatyák, amivel abszolút előnyt biztosítanának a közutakon a gyalogosoknak. Ha elfogadják, jövő évtől érvénybe is lép.

 

Már korábban is felmerült lehetőségként, hogy a gyalogosok jogainak „forradalmi” megváltoztatását készítik elő a törvényhozásban. Az első ilyen forradalomra két évtizeddel ezelőtt került sor, amikor bevezették azt a szabályt, hogy már akkor is köteles megállni az autó a zebránál, ha látja, hogy a gyalogos már zebra előtt várakozik.

 

Az új törvénymódosítás még ennél is tovább menne: abszolút előnyt adna a járókelőknek a zebrákon. A javaslat már csak a belügyminiszter aláírására vár, mielőtt a parlament elé kerülne.

 

hirdetes_starlux810x300

Lassú menet lesz…

 

A jelenlegi szabályozás szerint a sofőrnek már akkor is előnyt adnia a gyalogátkelőnél a gyalogosnak, ha az még csak várakozik, és balra-jobbra néz, de „nyilván” rá akar lépni az úttestre. A mostani módosítás azt írná elő, hogy a sofőrnek olyan sebességgel kell haladnia, hogy be tudja tartani a fenti szabályt, vagyis időben és biztonságosan meg tudja állítani a járművet.

 

A törvény elég egyértelmű célja, hogy táblák elhelyezése nélkül is lassításra ösztönözze a sofőröket a gyalogátkelőknél. De hogy pontosan mennyivel is szabadna menni, nehéz kérdés. A táblákkal korlátozott sebesség rendszerint 30, esetleg 40 km/óra a zebráknál.

 

Külföldön gyakorlatiasabb az elv

 

A Topspeed.sk Jozef Drahovský közlekedési elemzőt idézve azt írja, hogy külföldön két szabály határozza meg a gyalogos státuszát az autóssal szemben. Az egyik előírja, hogy a gyalogos csak akkor léphet az úttestre, ha az biztonságos, a másik előnyt ad számára, amikor a járda szélén áll. Csakhogy ezekben az országokban tilos a zebránál várakozni, ha nem akar rajta a járókelő átmenni. A szakértő szerint hasonló elvet kéne alkalmazni Szlovákiában is, máskülönben eluralkodik a káosz a közutakon.

 

Az első „gyalogosforradalmat” jelentő törvény elfogadása után sokszor okozott problémát, hogy a járókelők úgy léptek le a zebrára, hogy körül sem néztek, mivelhogy előnyük van. Ez adott esetben rendkívül veszélyes is lehet. Az új törvény elfogadása pedig főleg a nagy forgalmú városokban okozhat hatalmas gondokat.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!