Öt hónappal Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová halála után az Aktuality.sk riporterei Kelet-Szlovákia felé vették az irányt, hogy megnézzék, milyen állapotban vannak az olasz vállalkozók – Vadala és Roda – mezőgazdaságai.

 

Kelet-Szlovákiában éppen zajlik az aratás, a gazdáknak rengeteg a munkájuk a földeken, hiszen a termést minél előbb szeretnék a földekről a raktárakba és a magtárakba vinni. A Nagymihály melletti Nátafalván (Nacina Ves) található mezőgazdasági szövetkezetben – ami az olasz vállalkozó, Diego Roda tulajdonában áll – azonban teljesen más a helyzet. A riportereket egy elhagyatott terület fogadta.

 

A kapu ugyan nyitva volt, de a portán egy lélek sem tartózkodott. A hangos köszöntésre senki sem válaszolt, így a riporterek tovább haladtak abban a reményben, hogy valakire rábukkannak. Beljebb hatolva egyre szembetűnőbb lett, hogy nemcsak a házőrző eb van rossz állapotban, de az egyes gazdasági épületek is.

 

 hirdetes_810x300  

A szövetkezet másik végében hirtelen feltűnt egy ember. Mivel nem vette észre a riportereket, így azok a nyomába eredtek. Az ajtóból zeneszó hallatszott, a riporterek beléptek a helyiségbe.

 

Nem szívesen látott vendégek

 

Az öltözőre hasonlító helyiségben három megtermett férfi ült az asztal mögött, akik éppen eszttek. A riporterek köszöntöttek, majd bemutatkoztak, és elmondták, hogy újságírók.

 

Tehát maguk újságírók“ – válaszolta emelt hangon az egyik, majd rácsapott az asztalra és felállt. Az egyik kezében egy kést szorongatott, amivel az előbb még a pástétomot kente a kenyerére. Határozott léptekkel a riporterek irányába haladt. Szerencsére, még mielőtt felállt volna, a kést letette az asztalra.

 

Itt nincs keresnivalójuk. Ki engedte be ide magukat?“ – mondta ingerülten, majd távozásra intette a riportereket.

 

A riporterek megpróbálták elmagyarázni, hogy riportot készítenek, és azt szeretnék felderíteni, hogy öt hónappal a kollégájuk tragikus meggyilkolása után milyen helyzet uralkodik az ország keleti részében.

 

A riporterek választ nem kaptak, helyette a fent említett férfi távozásra szólította fel őket, kikísérte a riportereket a szövetkezet kapujáig, majd rögtön be is zárta mögöttük a kaput.

 

A nátafalvi szövetkezet. Fotó: David Ištok/Aktuality.sk

 

Hanyatlás

 

„Valahogy nagyon gyorsan visszatértek“ – mondta a helyi roma, Jozef az Aktuality.sk riportereinek. A helyi pékség mellett állt, mely éppen Roda szövetkezetének szomszédságában székel.

 

A riporterek éppen tőle kérdezték meg, hogy melyik mezőgazdasági épület áll az olasz vállalkozó tulajdonában. Elmondása szerint Roda szövetkezete az utóbbi időkben alapos hanyatlásnak indult.

 

Már végrehajtók is voltak itt, néhány gépet már elkoboztak. Azonfelül, elég ránézni az egyes épületekre, és az ember azonnal látja, milyen állapotban vannak“ – mondta Jozef.

 

A siralmas helyzet egyik bizonyítéka az is, hogy az eredeti állattenyésztésnek ma már csak a töredéke maradt meg. „Egykoron több száz malacot, tehenet és bikát tenyésztettek. Ma már csak néhány darab jószáguk van“ – folytatta Jozef.

 

Annak ellenére, hogy a nátafali szövetkezet csillaga leáldozóban van, a tulajdonos még mindig kijár a terepre. Néha Jozef is látja őt. Elmondása szerint Roda kb. két héttel ezelőtt látogatott ki utoljára a szövetkezetbe.

 

Valakinek fizetett, valakinek tartozik

 

Annak ellenére, hogy a szécsudvari (Dvorianky) szövetkezetet sokkal komplikáltabb megtalálni, a riportereket mégis sokkal barátságosabban fogadták. Mivel a GPS nem jelöli a szövetkezetet, délben pedig egy lélek sem tartózkodott az utcákon, ezért a riporterek az egyik kocsmában érdeklődtek a szövetkezet irányába vezető út felől.

 

A riporterek mindemellett megpróbáltak arra is választ keresni, hogy miként változott meg a helyzet az elmúlt öt hónapban. A sört és kofolát iszogató apa és fia elmondása szerint semmi sem változott. Az olasz vállalkozókra továbbra is úgy tekintenek, ahogy a gyilkosság előtt – vannak, akiknek nincs velük problémájuk, vannak, akik szidják őket, de ez mindig is így volt.

 

Nekem Diegoval nincs semmilyen problémám. Nekem mindig fizetett azok után a földek után, amelyeket tőlem bérelt. De tudom, hogy valakiknek még mindig tartozik pénzzel“ – mondta az apa.

 

A szécsudvari szövetkezet. Fotó: David Ištok/Aktuality.sk

 

Vadalának már vége

 

A szécsudvari szövetkezet területére lépve – az előző szövetkezethez hasonlóan – szintén üresség fogadta a riportereket. A kapu ugyan nyitva állt, de a portán nem volt senki. Az előző tapasztalatok alapján  a riporterek kissé óvatosabban léptek a szövetkezet területére.

 

Az egyik adminisztratív épület mellett egy ötfős társaságot pillantottak meg, akik rögtön észrevették a riportereket. A biztonság kedvéért rögtön megálltak, majd hangosan köszöntötte. Az egyik gyorsan odament a riporterekhez, majd megkérdezte, hogy kit keresnek. Ők ismét elmondták, hogy az Aktuality.sk újságírói, és öt hónappal a kollégájuk meggyilkolása után riportot készítenek a Kelet-Szlovákiában ténykedő olasz vállalkozókról, akikről a kollégájuk is írt.

 

Itt aztán már nem találják meg őket. Hajdanán Vadala bérelt itt istállókat a jószágok számára, de ma már ezek az istállók mind üresek. Nézzék meg, minden a múlté” – mutatta Roman, a konkurens gazdavállalat egyik alkalmazottja.

 

Arra a kérdésre, hogy mikor látta utoljára Vadalát, és mikor vitték el az utolsó jószágait, nem tudott pontos választ adni.

 

Nekünk megvan a saját munkánk. Az idegeneket nem igazán figyeljük“ – mondta, majd hozzátette, hogy örül neki, hogy az olaszok távoztak a településükről. „Csak fölösleges problémákat okoztak“ – jelentette ki, de mélyebben már nem akar belemélyedni az ügybe.

 

A kezdetek

 

A riporterek utolsó megállója Nagymihálytól 21 kilométerre, Pálócba vezetett (Pavlovce nad Uhom). Roda éppen ebben a faluban kezdte el felvirágoztatni a mezőgazdasági bizniszét. A 90-es években a helyi szövetkezettől bérelt istállókat, hogy legyen hova elhelyeznie azokat a jószágokat, amelyekkel üzletelt. Roda éppen az egyszerű vételen és eladáson kereste meg az első nagy pénzeit Szlovákiában.

 

Abban az időben a szarvasmarha kilógja 8 korona környékén mozgott. Ez az összeg nem fedezte sem a takarmány költségeit, sem más, az állattenyésztéssel kapcsolatos kiadásokat. Ám a külföldi kapcsolatainak hála az olasz üzletembernek jóval magasabb árért sikerült eladnia a szarvasmarhákat.

 

Tekintettel arra, hogy a 89-es forradalom után a gazdák egyre nagyobb problémába kerültek, kénytelenek voltak leölni az állományaikat. Rodának hatalmas szarvasmarha-állománya volt, amit az akkori felvásárlási árnak a háromszorosáért adott el. Így tett szert az első millióira“ – mondta egy, a nevét elhallgatni kívánó gazda. A millióinak köszönhetően gyors terjeszkedésbe kezdett, és fokozatosan felvásárolta a nagymihályi és a szobránci csőd szélén álló szövetkezeteket.

 

A pálóci szövetkezet. Fotó: David Ištok/Aktuality.sk

 

Rošková rosszabb, mint az olaszok

 

A riporterek azt a szövetkezetet is szerették volna megnézni, ahol egykor az olasz vállalkozó kezdett. Sajnos, az első adminisztratív épületen túlra sem jutottak. Annak a vállalatnak a tulajdonosa, akihez jelenleg az adott terület tartozik, nem akart az újságíróknak nyilatkozni.

 

A pálóci szövetkezet a nátafalvival összehasonlítva teljesen más világot tükrözött. A szövetkezet területe rendezett volt, az épületek jó állapotban voltak, a helyszínen pedig nyüzsögtek a munkások.

 

Azoknak az embereknek a többsége, akikkel a riport során beszélgettek, nem Rodát és a társaságát tekintették a legnagyobb problémának. Sokkal dühösebbek voltak a smeres „Grófasszonyra”, Ľubica Roškovára. A gazdák többsége azt tanácsolta a riportereknek, hogy az olasz vállalkozók helyett inkább a Grófasszonyról írjanak, hiszen a disznóságok oroszlánrészét ő vitte véghez.

 

A praktikái mintapéldájáról a fent említett, nevét elhallgatni kívánó gazda mesélt. Elmondása szerint a településen az egyik gazda nem egész két hektár termőföldet bérelt, ahol a szénát és a gépeit tartotta. A földön közvetlenül nem gazdálkodott, így nem is tartott igényt dotációkra. Tavaly azonban kiderítette, hogy ugyanarra a parcellára Rošková vállalata kért dotációt.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Miro Vacula

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!