Új törvénymódosítás készül az Egészségügyi Minisztériumban. A közvitára bocsátott javaslat megszabná a maximális várakozási időt speciális vizsgálatokra (CT, MR) és a szakorvosokra. Amennyiben a meghatározott időn belül nem kerül a beteg sorra, a biztosítótársaság kontójára akár külföldön is kezeltetheti magát.

 

Egyelőre a javaslat fix számokat nem tartalmaz, csak példákat. Jelenleg az egészségügyi rendszerben nincs konkrétan meghatározva, milyen kezelésre milyen feltételek mellett van joga a biztosítótársaságok ügyfeleinek.

 

Például, ha nem sürgősségi esetről van szó, akkor CT-vizsgálatnál legfeljebb két héten belül sorra kellene kerülnünk. A mágneses rezonancia vizsgálatra az időhatár 5 hét. Ezek mind nem akut eseteknél érvényesek – például ha hosszabb ideje fáj valami, és úgy döntünk, végre kivizsgáltatjuk. Ha sürgősségi esetről van szó, például autóbaleset vagy zuhanás, eszméletvesztés esetén a vizsgálatokat értelemszerűen azonnal elvégzik.

 

 hirdetes_300x300  

Változás előtt állnak a kórházak. Az egészségügyi minisztérium bemutatta tervezetét

 

A szakorvosok „elérhetőségét” is szabályoznák

 

A konkrét időkorlátokat a nyilvános vita utáni kiértékelést követően határozzák meg, a törvény várhatóan 2020-tól lép érvénybe, vagyis a rendes választások évében.

 

A minisztérium azt is meghatározná a javaslatban, hogy a szakorvos mennyire legyen elérhető: például, az általános orvos és a fogorvos mindenki számára elérhető legyen legfeljebb 35 percen belül (autóval). Az urológusok legyenek 45 percen belül elérhetőek, a kardiológusok egy órán belül. Ezek a számok azonban még változhatnak.

 

Hasonló időbeni elérhetőségeket kötne ki a minisztérium a kórházak esetében is. A nőgyógyászok, szülészetek egy órányi autóúton belül elérhetőek lennének minden hölgy számára, a pszichiátriáknál két óra az időlimit. A minisztérium ezekhez hasonlóan határozná meg a játékszabályokat minden területen.

 

A DenníkN információi szerint a Penta befektetőcsoport érdekeltségébe tartozó Dôvera egészségbiztosító elégedett a smeres minisztérium terveivel, bár hozzátette, hogy ésszerű és betartható időkorlátokat kell hozni.

 

Ingyenes egészségügy? Mutatjuk, mi mindenért kell külön fizetnünk

 

Szigorítanának a biztosítók nyereségtermelésén

 

Hozzá kell tenni, hogy a tárca keményebb feltételeket szabna a biztosítóknak a nyereségtermelésnél. Ma ugyanis a biztosítók csak néhány orvosi beavatkozás-típusnál vezetnek olyan várólistát, ami miatt kénytelenek növelni a cég tartalékalapjait (minél többen vannak a várólistán, a jövőben annál több kifizetést kell végrehajtania a biztosítónak, amire félre kell tennie a pénzt).

 

A minisztérium tervei szerint, a biztosítóknak minden 3 hónapnál hosszabb várólistás kezelésre félre kell tennie a pénzt, vagyis ezek mindegyike a tartalékalapba kell, hogy kerüljön, nem pedig a nyereségbe.

 

Az állami Általános Egészségbiztosító adatai szerint náluk a legtöbben térd- és csípőizület cserére várnak. A számok viszonylag magasak, csak az Általános Egészségbiztosítónál és csak a Zsolnai kerületben 2304-en várnak műtétre.

 

A javaslat egyik érdekessége, hogy előírja, hogy ha a biztosítótársaság nem teljesíti az előírt kezelést egy éven belül az orvosi előírás kiállításától számítva, a beteg olyan kórházban is elvégeztetheti a beavatkozást, amellyel a biztosítójának nincs szerződése – akár külföldön. Ilyen esetben a biztosítónak kellene állnia a kezelés költségét teljes egészében.

 

DenníkN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Foto N – Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!