A pénteki gazdafórumra készülődve előkerestük az Anna Balková közép-szlovákiai gazdával készített rádióbeszélgetést Braňo Závodský műsorának Youtube-csatornáján (Rádio Express Naživo című műsora).

 

Az ott elhangzottak rendkívül jó rálátást adnak a szlovák földtulajdonjogokban uralkodó káoszról.

 

„Minket nagyon érdekelne, hogy kinek segít mindez, kinek készítették így el őket. Egyes törvények teljesen ellentétesek a józanésszel, olyan jogszabályokat fogadnak el, amelyek szembe mennek az alkotmánnyal. Az Alkotmánynak kéne a legfőbb törvénynek lennie Szlovákiában, védenie kellene a tulajdonjogot.”

 

mondta Balková. A rádiós beszélgetésre a pozsonyi gazdatüntetés idején került sor, június 22-én. Ekkor már Gabriela Matečná  (SNS) mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy teljesítették a gazdák követeléseinek zömét, beleértve a tulajdonjogokat és bérleti szerződésekre vonatkozó 504-es törvény módosítását. Balková szerint azonban alig történt változás:

 hirdetes_300x300  

 

„Ha megnézzük a nemrég módosított 504-es törvényt, két apróságot változtattak meg benne, ami semmit sem oldott meg. Ha nekem van földem és korábban bérbe adtam, de később úgy döntök, hogy én akarom megművelni, rendkívül nehéz hozzájutnom a saját földemhez. Ha a szántóföldemre van érvényes bérleti szerződés, azt lehetetlen felbontani.

 

Nem lehet vele semmit csinálni. Nincs módja annak, hogy a föld valódi tulajdonosa hozzáférjen a saját földjéhez, hogy gazdálkodjon rajta. És amikor felemeljük a szavunkat, hogy ezt meg kell változtatni, rebelliseknek kiáltanak ki minket, akik felforgatják a szlovákiai mezőgazdaságot.”

 

mondta. Hozzátette, hogy a földtulajdonos közvetlen rokonai, bár rendkívül bonyolult ügymenettel, de még csak-csak hozzájuthatnak a földhöz, mert a hozzátartozói kapcsolat miatt előjoga van – amit azonban nem könnyű érvényesíteni.

 

A pénteki gútai gazdafórum margójára – Ahová tényleg érdemes lesz eljönni

 

Többet ér a bérleti szerződés, mint a birtoklevél?

 

A tulajdonjogokra vonatkozó jogszabályokban uralkodó káoszt elemezve úgy fogalmazott:

 

„De ha mondjuk a nagymamának van egy földje, amit 25 évre jószándékkal bérbe adott egy szövetkezetnek, a húszéves unokája, aki most végezte el az egyetemet és most már szeretne gazdálkodni, nem jut hozzá a földhöz, meg kell várnia a bérleti szerződés leteltét. Vagyis 45 éves korában jutna földhöz, addigra azt is elfelejti, hogy milyen tervei voltak 20 évesen.”

 

És ha például a földtulajdonos szeretné a bérleti szerződés letelte után valaki másnak bérbe adni a földjét, nem teheti, mert az előző bérlőnek előjoga van a bérletre, ha befizette a telek után az ingatlanadót. Ezeken a körülményeken csak a törvényi keret teljes, komplex megváltoztatása segít.”

 

jelentette ki. Kitért arra is, hogy bár a minisztérium bejelentette a sokat vitaott 504-es törvény módosítását, még mindig az előző bérlőnek van előjoga a szántóföldekre.

 

„A törvényeket csak minimálisan változtatták meg, hogy elmondhassák, történtek változások, s nyugtuk legyen. Hiányzik a józanész. Kinek jó ez, kinek áll érdekében, hogy ezek a dolgok ne változzanak?

 

Valószínűleg a nagy mezőgazdasági vállalatoknak kedvez mindez, akik hatalmas mezőgazdasági közvetlen támogatásokat vesznek fel. Ők nem akarják elveszteni ezeket a területeket. Azok között feszül most az ellentét, akik valóban dolgoznak földeken illetve akiknek csak az agrártámogatásokra fáj a foga.”

 

Beringer Árpád nagymegyeri gazda: Mi nem akarjuk más birtokát. Ők igen.

 

Nem csak repce kell, hanem élelmiszer-termények is

 

Elmondta azt is, hogy vannak olyan vállalatok, akik termelnek a földeken. „Ilyenek is vannak” – mondta –, főleg repcét vagy technológiai növényeket termesztenek, amelyeket jobban be tudnak árazni. De nem élelmiszer-alapanyagot biztosító növényekkel foglalkoznak, márpedig ezek nélkül nem lehet élelmiszeripari önállósága az országnak.

 

„Nem hiszem, hogy az államnak azt a célt kellene szolgálnia, hogy a termőterületeket mindegy hogy, csak megműveljék. Hogy egyesek felvegyék rájuk a közvetlen támogatásokat, de közben külföldről kelljen importálni az alapélelmiszereket.”

 

Balkovának meggyőződése, hogy az állam feladata a a termőföldhöz való hozzáférés biztosítása a kis- és közepes gazdaságoknak. „Rendet kell teremteni a törvények között. Hozzáférést kell biztosítani a kezdő gazdáknak az uniós forrásokhoz, amelyekben jelenleg nem a kisgazdák tudnak legsikeresebben érvényesülni – a nagyvállalatok kisebb leányvállalatokra bontják a termelésüket, hogy megfeleljenek a törvény által előírt feltételeknek” – magyarázta.

 

Nem állami támogatás kell, hanem azonos feltételek

 

Balková a pozsonyi gazdatüntetés idején a minisztérium előtt is nyilatkozott, aznap, mikor Gabriela Matečná nem volt hajlandó találkozni a gazdákkal, és csak szóvivőjén keresztül üzent nekik. A feldühödött gazdák azt akarták, hogy mindannyiuk elé kiálljon, de ő csak három emberrel akart asztalhoz ülni. A gazdák végül nem engedtek, és folytatták a tüntetést. Ekkor a sajtónak nyilatkozva Balková elmondta:

 

„A szlovákiai, harmincnyolc százalékos élelmiszeripari önellátás egyszerűen katasztrofális. A külföldiek behozzák az élelmiszert, amíg tesszük, amit mondanak. Ha nem, akkor nem hozzák be, és akkor majd mit csinálunk? Van elég kapacitásunk ahhoz, hogy akár 120 százalékban önellátók legyünk élelmiszerekből, még exportálhatunk is.

 

Mi képesek vagyunk hozzáadott értéket képviselni, el tudjuk látni élelmiszerrel az országot, de nem engedik. Elveszik a földjeinket, a törvényeken és ellenőrzéseken keresztül tesznek minket tönkre. Szakmaiatlannak állítanak be bennünket, és úgy viselkednek, mintha az lenne a normális, hogy minden gazda saját ügyvédet fizet. Ez a jogállam?

 

Olyan törvényekre van szükség, hogy megélhessünk. Ha a 25 ezer hektáron gazdálkodónak annyira kell 20 hektárnyi föld, vajon miről lehet szó? A támogatásokról? Mi támogatások nélkül is megélünk. És azok, akiknek 25 ezer hektárjuk van? Ők mit termelnek? Hol vannak a termékeik az üzletek polcairól, hol van a hozzáadott érték, amit termelnek?”

 

tette fel a kérdést.

 

 

További kapcsolódó cikkek ide kattintva érhetők el:

 

Körkép.sk

Nyitókép: Rádio Express

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!