A szlovák hármas koalíció egyszerűen képtelen fél évet kormányválság nélkül kibírni. Újabban egy néhány hónapja már terítéken lévő emberrablási ügy teszi próbára a triumvirátust és a Smert is, ahol Robert Fico egykori és Peter Pellegrini jelenlegi kormányfő elég különbözőképp reagálnak a hírekre.

 

Trinh Xuan Thanh hazájában viszonylag sikeres pályát futott be. Hanoiban született, végzettségét tekintve építészmérnök, több évet Németországban élt és dolgozott. Miután hazatért, állami cégekben szerzett pozíciót. 2009 és 2013 között a PetroVietnam Construction közepes nagyságú állami konszern igazgatója volt.

 

2013 után megingott alatta a talaj. Sikerült megpályáznia néhány magasabb pozíciót is, beválasztották a vietnami parlamentbe, de egy fotó miatt, amelyen egy negyedmillió dolláros autóban ül, a sajtó kikezdte, ezért ténylegesen sosem folytathatott képviselői munkát. Vietnamban a kommunista párt keménymagja és a mérsékeltebb irányzata feszül egymásnak, és miután Thanht sikerült eltávolítani a parlamentből, a hatóságok elkezdték megvizsgálni a PetroVietnamban végzett tevékenységét.

 

 hirdetes_300x300  

Kicsoda Trinh Xuan Thanh, a Berlinből elrabolt egykori vietnami kommunista párttag és mit követett el?

 

A vád szerint Thanh 150 millió dolláros kárt okozott az állami cégnek. A sajtóban megjelent információk szerint „megfelelő felhatalmazás nélkül” adott el többmillió dollárnyi vállalati részvényt nyugati cégeknek. A vietnami törvények szerint ilyen károkozás már bőven meghaladja azt a határt, amelynél akár halálbüntetést is kiróhatnak. (Vietnam az egyik legtöbb halálbüntetést végrehajtó ország a világon.)

 

Thanh így Németországba menekült, ahol politikai menedékjogot kért. Vietnam hivatalos úton kérvényezte Thanh kiadatását, de Németország a menedékkérelem elbírálásáig elutasította azt. A kommunista pártnak egyébként sem volt sok esélye a sikerre: Berlin sosem ad ki menedékkérőt olyan országnak, ahol halálbüntetés várhatja az illetőt.

 

A menedékkérelmi folyamat kulcsfontosságú dátuma 2017. július 24-e lett volna. A menekülthivatalba azonban Thanh már nem jelenhetett meg, egy hotel elől rabolták el.

 

A Most-Híd elvárja követelései teljesítését. Kaliňák szerint “átvertek bennünket”

 

A szlovák szál

 

A II. Fico-kormány idején vált Szlovákia és Vietnam kapcsolata rendkívül szorossá. Felélénkültek a kormányközi találkozók, Robert Kaliňák akkori belügyminiszter több alkalommal is járt Hanoiban és magasrangú vietnami vezetőkkel tárgyalt.

 

A kapcsolatok szorosabbá válása nem volt gyanús, hiszen a Szlovákiába érkező külföldiek zöme vietnami, bár tény, hogy a találkozók gyakorisága komolyabb hozadékokat sejtetett, mint amivel valójában szolgáltak.

 

A Körkép.sk heti sajtófigyelőjének egyik tavalyi cikkében adtunk hírt róla a Vietnamplus angol nyelvű vietnami hírportál nyomán, hogy Robert Kaliňák 2017. június 3-án találkozott To Lam vietnami belbiztonsági miniszterrel. A hírportál úgy fogalmazott, hogy a

 

„két belügyminiszter a kétoldalú kapcsolatépítésről és a közös vonatkozású bűncselekményeket illető együttműködésről egyeztetett. (…) Lam azt javasolta, hogy a két ország között folytatódjon a tapasztalatcsere a bűnmegelőzés területén, és közösen dolgozzon a körözött személyek felkutatásában és elfogásában

 

Itt az újabb kormányválság? Felkavarták az állóvizet az elrabolt vietnami esetéről nyilatkozó rendőrök

 

A szeretőjét használták fel

 

A fenti találkozóra valamivel több, mint másfél hónappal Thanh elhurcolása előtt került sor. Thanht valószínűleg szeretője felhasználásával rabolhatták el. Barátnőjével még Vietnamban ismerkedett meg, kapcsolatuk pedig Németországba menekülése után is folytatódott. Mikor a pár egy háromnapos találkában egyezett meg Berlinben, a vietnami titkosszolgálat azonnal Németországba küldte egy osztagát. Az akció miatt készenlétbe állították a berlini vietnami nagykövetség kommandósait, és több vietnami állampolgárt Európa különböző fővárosaiban, például Prágában.

 

Az elrablás napján a pár a Tiergarten parkban találkozott. Ott a vietnami titkosszolgálatok emberei körbefogták, erőszakkal az autóba kényszerítették, majd a vietnami nagykövetségre vitték őket. Onnan Prágába, majd Pozsonyba, a Bôrik hotelbe. Az ehhez használt autókat Prágában bérelték. Ezután pedig a szlovák kormánygéppel Robert Kaliňák szándékolt vagy akaratlan közbenjárásával Thanht Moszkvába, onnan pedig Hanoiba vitték.

 

Hazájában a kegyvesztett egykori vállalatvezetőt többszörös életfogytiglanra ítélték. Szabadulásra nincs esélye.

 

Szlovákiában az ügy nemzetközi botrányt és belpolitikai válságot okozott, és újra az összeomlás szélére sodorta a kormánykoalíciót. A Most-Híd kijelentette, hogy a vádak súlyossága miatt kilép a koalícióban, ha azok bizonyítást nyernek.

 

Kövessék az eseményeket a Körképen.

 

Kitört a botrány: Az elrabolt vietnamit megverve és elkábítva vitték fel a kormánygépre

 

Körkép.sk

Nyitókép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!