Stabilizációs ösztöndíjat adnának az ápoló-hallgatóknak, de megfizettetnék az árát. Az Egészségügyi minisztérium terveivel nem értenek egyet a nővérek.

 

Egy ápoló-hallgató, tanulmányai végzése során évente 2000 euró stabilizációs ösztöndíjat kapna az államtól. A három éves képzés alatt így összesen 6000 eurót kapna, viszont ezzel arra kötelezné magát, hogy 9 évig a szlovák egészségügyben dolgozik.

 

Valamit valamiért

 

 hirdetes_300x300  

Zuzana Eliášová, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője is megerősítette, hogy a tervezett ösztöndíjprogram egyik feltétele az lesz, hogy meghatározott ideig a szlovák egészségügyi rendszerben maradjon dolgozni az ápoló.

 

„Intenzíven együttműködünk a metodika kidolgozásán az Oktatásügyi Minisztériummal. Előreláthatólag 2,5 millió euróról van szó. A részletekről még tárgyalunk az Oktatásügyi Minisztériummal, később fogunk részletesen beszámolni róla.”

 

mondta Eliášová.

 

Kevés az orvos és a kórházi ápoló, a minisztérium a pályakezdőket motiválná

 

A Nővérek és Szülésznők Szlovák Kamarája a hírre közleményben reagált, ahol kiemelte, hogy nem tudtak a minisztérium ilyen irányú terveiről.

 

„Az Egészségügyi Minisztérium részéről még nem informáltak bennünket a szlovákiai ápolókat ilyen formában érintő stabilizációs intézkedésről”

 

áll a közleményben.

 

A kamara egyébként korábban már javasolta a minisztériumnak az ösztönző támogatások bevezetését azon szakok esetében, ahol kevés a diák. Az ilyen ösztöndíjak szerintük a képzés költségeinek nagy hányadát kifedné. Ugyanakkor vonzóbb is lenne az abszolvensek számára.

 

„Az Egészségügyi Minisztérium „bolondot csinál” a jövőbeli ápolókból és nővérekből. 6000 eurós ösztöndíj három évnyi képzésre és kilenc évre lekötni a pályakezdőket a szlovákiai rendszerben egy rosszul kigondolt és demotiváló megoldás.”

 

írja közleményében a kamara, majd azt is megjegyzik, hogy az orvosi egyetemi karokba 2 millió eurót invesztál a Szlovák Kormány, miközben a medikusoknak nem kell Szlovákiában maradniuk. Szerintük a minisztérium javaslata csak bizonyítja, hogy a nővérekre más mérce érvényes.

 

Pellegrini több diák felvételét követeli az orvosi egyetemektől. Ugyan minek, ha aztán külföldön kötnek ki..?

 

„Naiv dolog azt gondolni, hogy a hallgató megelégszik a stabilizációs ösztöndíjjal a képzés során és nem veszi figyelembe, hogy mi vár rá az iskola befejezése után”

 

mondja a kamara, majd felhívja a figyelmet arra, hogy az ápolói/nővérképzést elvégző hallgatók Svájcban 4000-6000 eurót, Ausztriában 2000 eurót kereshetnek. Így egyszerűbb lenne számukra kimenni dolgozni külföldre és visszafizetni a stabilizációs ösztöndíjat, vagy eleve el sem fogadni.

 

„Ismételten figyelmeztetünk arra, hogy az Egészségügyi Minisztériumnak már két éve az asztalán van az intézkedés, miképp növelje a hallgatók számát. A főiskolák részére kiutalt állami költségvetési támogatások szétosztási módszertanának változása lehetővé teszi több diák felvételét a nővér szakra is”

 

zárja közleményét a Nővérek és Szülésznők Szlovák Kamarája.

 

vzdravotnictve.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!