„Egyáltalán nem tudom megjósolni, mi lesz ebből. Annyi biztos, hogy a Most-Hídon belül úgy érzik, hogy közelednek egy határhoz, mi tolerálható és mi nem. És bizonyos körülmények között a Most-Híd kilépne a kormányból, ha például a vietnami emberrablás ügye elfogadhatatlan irányba terelődne”

 

fogalmazott a Hospodárske Noviny online tévécsatornájának adott interjújában František Šebej egykori most-hidas képviselő és a parlamenti külügyi bizottságának egykori elnöke. Szerinte Bugár Béla „nem szereti a radikális megoldásokat”, ezért ha ki is lép a koalícióból, azt csak mérlegelés és tárgyalás után teszi meg.

 

A koalícióból való kilépés nem ugyanaz, mint az előrehozott választások

 

 hirdetes_810x300  

Šebej egyike volt azoknak a most-hidas képviselőknek, akik márciusban a koalícióból való kilépést szorgalmazták a Kuciak-Kušnírová-gyilkosságot követő belpolitikai válság után . Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a koalícióból való kilépés mellett volt, ami azonban nem jelentette volna automatikusan az előrehozott választások kiírását is.

 

Elmondta, azért fontos különbséget tenni a kettő között, mert az előrehozott választások kiírását a parlamentnek meg kellett volna szavaznia, ráadásul alkotmányjogi szempontból ez is nagyon ellentmondásos, az alkotmánybíróság ugyanis el is törölheti a parlament döntését.

 

Az a parlamenti képviselő ugyanis, aki nem szavazott az előrehozott választások mellett (amelyhez egyébként legalább 90 igenlő szavazat kell), megtámadhatja az Alkotmánybíróságon a parlament döntését, mert őt négy évre választották meg. Hasonló logika alapján Csehországban már kétszer eltörölte az előrehozott választások kiírásáról szóló parlamenti döntést az Alkotmánybíróság épp ezért. Végül azonban erre nem került sor, mert, mint a volt képviselő mondta, senki nem számolt azzal, hogy Kaliňák és Fico lemondanak posztjaikról.

 

Az SNS nem nyugodott bele, hogy Szlovákia a nyugathoz tartozik

 

A Krímre kutazó Peter Marček frakción kívüli parlamenti képviselőről Šebej nincs túl jó véleménnyel. Úgy fogalmazott, hogy ha valaki a parlamentben Putyin ügynöke lehetne, hát épp Marček az. A képviselő szerint „külügyi szédelgő”.

 

Az SNS ezzel kapcsolatos reakcióját (miszerint a Krím Ukrajnához tartozását ismételten megerősítette a parlament külügy bizottsága, amelynek élén Cséfalvay Katalin most-hidas képviselő áll) úgy értékelte, hogy

 

„az SNS belsőleg nem teljesen tudnak azonosulni azzal, hogy Szlovákia a Nyugat, de főleg a NATO része, és ez nem csak most, hanem minden pillanatban felszínre tör”

 

Šebej szerint a Denník N és a Frankfurter Allgemeine Zeitung által közölt információk a vietnami vállalkozó elrablásáról és Szlovákia érintettségéről hiteles. Úgy véli, hogy minden jel szerint a szlovák hatóságok közreműködtek egy elrabolt személy schengeni határokon kívülre szállításában, amivel aktívan részt vettek elhurcolásában, ráadásul ehhez a belügyminisztériumhoz tartozó kormánygépet használták, és szerint ezekben az információkban „nem nagyon lehet kételkedni”.

 

Az a verzió, hogy a vietnamiak megvezették volna a szlovák hatóságokat, Šebej számára nem túl hihető, mint mondta: feltenni valakit a kormánygépre, úgy, hogy autókonvojjal mennek a reptérre, és a belügyminiszter is ott volt – mindezek fényében nehéz elképzelni, hogy Kaliňák ne tudott volna róla.

 

Kihangsúlyozta, már az a tény is önmagáért beszél, hogy a Szlovák Köztársaság kormánya kölcsönadja a kormánygépet a kommunista vezetésű Vietnamnak, hogy Moszkvába vigye a delegáció tagjait. Szerinte már ezt sem túlságosan védhető cselekedet és rengeteg kérdést vet fel, még ha nem is lett volna egy elrabolt személy a fedélzeten.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!