A Most-Híd pártpreferenciái csökkennek, és közeledik a parlamenti küszöb felé. Mivel a felméréseken mindig sávot határoznak meg a párt népszerűségére vonatkozóan, a vegyespárt valódi preferenciája akár már 5 százalék alatt is lehet – derül ki a HNonline.sk online tévécsatornáján, Václav Hřícchel, az AKO ügynökség igazgatójával készített beszélgetésből.

 

A Smerrel való kormányzás az SNS-t kevésbé, a Most-Hidat jobban megviselte – mondta Hřích. Az előbbi a 2016-os parlamenti választások után jelentős emelkedésbe kezdett, majd néhány hónappal később visszaesett, de még mindig jobb eredménnyel szerepel a felméréseken, mint amit a 2016-os választásokon elért.

 

A Most-Híd esetében más a helyzet, véli Hřích:

 

 hirdetes_810x300  

„Nem csak az veszélyes egy pártra, ha kevesebb, mint 5 százalékot kap a felméréseken, hanem ha a becsléskor használt intervallum alsó határa 5 százalék alatt van. Ez ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos potenciális kockázata van annak, hogy a valódi eredmény nem 5 százalék feletti, hanem épp alatta van”

 

mondta, hozzátéve, hogy szerinte jelenleg a Most-Híd a parlamenti küszöbön táncol. Hřích szerint a vegyespárt választói számára az a dilemma, hogy elfogadják-e vagy sem Bugár részvételét ebben a kormányban, mert egyelőre egyetlen nagy botrány sem kapcsolódik közvetlenül a Most-Hídhoz. A választók aszerint viszonyulnak a párthoz, hogy az hogyan kommunikál ezekben a kérdésekben.

 

A választók távolmaradása a legfőbb veszély

 

A Most-Híd számára az egyik legnagyobb veszélyt a magyar választókat megszólító pártok jelentik, de a magyar választók száma véges, csak bizonyos mértékű preferenciát tudnak biztosítosani a pártnak, ráadásul a legutóbbi választásokon alacsonyabb volt a részvételük. Vagyis a Most-Hídra leselkedő legfőbb veszély a magyar nemzetiségű választók távolmaradása az urnáktól, illetve a magyar szavazatok elaprózódása – véli a szakértő.

 

Hřích szerint az MKP preferencái eléggé stabilak, ami azt is jelenti, hogy az MKP egyelőre nem vesz el szavazatokat a Most-Hídtól, azt azonban nem tudta megbecsülni, hogy Simon Zsolt készülő új pártja hogyan változtathatja meg a viszonyokat. Hřích hangsúlyozta, hogy a Most-Híd legjobb esélye a preferenciák növelésére a szlovák szavazók meggyőzése, akár a Smer szavazóbázisából. Az még hozhat a vegyespárt számára egy-két százalékpontot.

 

A Smer holtponton van

 

Az AKO ügynökség vezetője szerint Bugár Béla államfőjelöltsége segít majd láttatni a pártot.

 

A Smer viszonylag változatlan 20 százalékos népszerűségéről elmondta, hogy Ficoék valószínűleg elérték a holtpontot, ahonnan nem tudnak egyelőre erősödni a hozzájuk kapcsolódó botrányok miatt, de nem is tudnak lejjebb csúszni, mert megmaradt választóik számára nincs másik alternatíva.

 

A vietnami emberrablás Hřích szerint elsősorban a rendszerellenes pártoknak kedvez, az ĽSNS-nek és a Sme rodinának (amely létrejötte után volt csak rendszerellenesnek nevezhető).

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!