Robert Kaliňák volt Szlovákia eddigi legjobb belügyminisztere, a vietnami ügy kapcsán meg kell várni, mit mondanak a szlovákiai nyomozóhatóságok, a kormányellenes tüntetéseket szervezők pedig igenis Soros gyermekei. Kiska adócsaló, a Smer pedig a legsikeresebb politikai párt Szlovákia történetében – nagyjából így lehet összefoglalni a Robert Ficóval készített nagyinterjút, amely a Hospodárske Noviny gazdasági napilap hétfői számában jelent meg.

 

A vietnami emberrablás

 

A kormányfőből parlamenti képviselővé visszabukott smeres pártelnök  érdemben nem reagált a vietnami ügy miatt kirobbant botrányra, szerinte ugyanis meg kell várni, mit mondanak a szlovák nyomozóhatóságok. Hozzátette, nem fog úgy viselkedni, mint Andrej Kiska államfő vagy az ellenzék, akik mindjárt mindent tudnak.

 

 hirdetes_810x300  

„Csak azt tudjuk, hogy a németek orra előtt elraboltak egy vietnami vállalkozót, minden más pedig nyomozás alatt áll. (…) Az én személyes véleményem ebben a kérdésben nem számít. A német hatóságok álláspontjáról azt tudom, hogy a szlovák kormányt megvezethették”

 

fogalamzott. Arra a kérdésre, hogy Robert Kaliňák egykori belügyminiszter élvezi-e még a bizalmát, úgy válaszolt:

 

„Ki fog bocsánatot kérni Kaliňáktól azokért a hazugságokért, amit mondtak rá minden irányból? Teljesen megbízom benne, és Szlovákiának még sosem volt olyan jó belügyminisztere, mint ő”

 

Fico egykori vietnami tanácsadójáról is szó esett. Az államfő nemrég azt jelentette be, hogy Fico felhívta őt, és azt követelte, hogy Quang le Hongot nevezze ki nagykövetnek, de Kiska ezt elutasította. Fico erre a felvetésre az interjúban csak ötödik visszakérdezésre válaszolt:

 

„Hát persze hogy nem így történt. Ez csak pletyka”

 

Soros gyermekei

 

Miközben a vietnami ügy és a Kuciak-gyilkosság kapcsán (ez a két ügy a Smer számára legkellemetlenebb) Fico mindig a nyomozóhatóságok véleményére hivatkozva tér ki a kérdések elől, az mégsem kérdés számára, hogy a kormányellenes tüntetéseket szervező fiatalokat külföldről finanszírozzák.

 

Vannak információi a titkosszolgálatoktól?

 

Ha a tüntetések szervezőit kimutathatóan a Soros-alapítványok finanaszírozzák, akkor mondhatom azt, hogy ezek az emberek pénzt kapnak és ezért a pénzért valamit csinálnak. Nem mondtam semmi olyat, ami nem igaz, vagy olyat, amivel valakit kifejezetten támadnék”

 

Az interjú készítője ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy a kormány is fogadott el támogatásokat a Soros-alapítványoktól.

 

„Nem vagyok az ellen, hogy a harmadik szektor azt tegye, amire hivatott. Segítsen, foglalkozzon az emberi jogokkal. (…) De ez nem jelenti azt, hogy hallgatok, ha a Soros-alapítványok által finanszírozott fiatalok politizálni kezdenek. Mert a kormányellenes tüntetések a kormány megbuktatására irányultak”

 

fogalmazott. Érdekes megjegyzést is tett. Arra az újságírói felvetésre, hogy Sorosnak nincs köze a kormányellenes tüntetésekhez, azt válaszolta, hogy őt nem érdekli, kinek van hozzá köze, ő csak annyit mondott, hogy ezeket az embereket Soros pénzeli.

 

A Smer morzsolódása

 

Az egykori kormányfő szerint szó sincs arról, hogy a Smer gyengülne. Szerinte azzal, hogy húsz év után még mindig létezik a párt, bizonyítottak.

 

„Én csak azt mondom, hogy önök (a sajtó – a szerk. megj.) nagyon elfogultan írnak a Smerről, csak azért, mert elért bizonyos mérföldköveket és harmadszor van kormányon. Természetes, hogy van bizonyos emberanyaghiány, de a párt kész tovább tevékenykedni. Akár ellenzéki akár kormánypártként”

 

mondta.

 

Kormány a Sme rodinával vagy az ĽSNS-szel?

 

Mivel a „stabilizás és folyamatosság” kormányát 2016-ban azzal az indoklással (is) hozták tető alá, hogy gátat kell vetni a szélsőségeknek, az interjú készítője feltette a kérdést, hogy a Smer hajlandó lenne kormányozni a következő választásokkor  Kotlebáékkal vagy Boris Kollárékkal.

 

„Elnézést, de én itt nem fogok [hipotetikus] kormányt alakítani vagy a közvélemény-kutatások eredményét kommentálni. (…) Önnek még mindig Kotlebával van problémája. Engem meg a Smer érdekel…”

 

Államfőválasztások

 

Arra a kérdésre, hogy miért nem sikerült a koalíciónak egységesen állítania államfőjelöltet, Fico úgy válaszolt, hogy ebben a kérdésben sosem tárgyalt a koalíciós partnerekkel. Nem árulta el (többszöri megkérdezésre sem), hogy kit jelölhet majd a Smer, annyit mondott csak, hogy ősszel határoz a párt a jelöltről, és biztos, hogy saját jelölttel indulnak a megmérettetésen. Azt azonban nem zárta ki, hogy támogassa a koalíciós pártok jelöltjei közül azt, amelyik majd bejut a második fordulóba (az államfőválasztások kétkörösek).

 

Szlovákia rendkívül jól áll…

 

„Olyat mondok, ami miatt rengeteg kritikát fogok hallani. Szlovákiának még sosem ment olyan jól, mint most”

 

fogalmazott az ország gazdasági állapotával kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy ez mennyire mutatkozik meg az oktatásügyön, egészségügyön keresztül, úgy válaszolt:

 

„Mikor kinyitja a napi sajtót, egyszerűen nem talál benne egy normális mondatot sem, amely azt mondaná, hogy ez egy normálisan működő ország, vannak sikerei és gondjai. (…) Ne legyünk ennyire negatívak”

 

mondta. Az interjú további részében említést tett a nyugdíjkorhatár befagyasztásáról, és arról, hogy ebben a témában még mindig nincs egyezség a koalíciós partnerek között. Mint mondta, ő „hiszi”, hogy ha senki sem „támadja meg” a Szociális Biztosítót, akkor a nyugdíjkorhatár befagyasztása mellett is fenntartható marad a rendszer. Megjegyezte, hogy ha az erre vonatkozó alkotmánytörvény nem menne át a törvényhozáson, egyszerű törvényt terjesztene be a Smer, ám az a veszély fenyegetne, hogy „a következő kormány azt eltörölheti”.

 

Az interjút teljes egészében a Hospodárske noviny hétfői számában ovlashatják, vagy a HNonline.sk-n, ide kattintva

 

Körkép.sk

Nyitókép:  HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!