Mennyit keres a kormányfő, mit fog csinálni Bugár Béla, ha nem lesz sikeres az államfőválasztáson a Most-Híd pedig nem jut be a parlamentbe, milyen problémákkal foglalkoznak a miniszterek a kormányban, miért van a minisztereknek és a képviselőknek nyári szüntetjük, ha közben a szülőknek dolgozniuk kell, miért a hadseregbe kell fektetni a pénzt, ha az orvosokból és az egészségügyi nővérekből van hiány, vagy mit tesz az állam azért, hogy a fiatalok ne külföldre menjenek élni és dolgozni? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolniuk kellett a miniszterelnököknek, valamint a parlament alelnökének, Bugár Bélának.

 

A Comenius Gyermekegyetem tagjai a már hagyományosan megrendezésre kerülő „Kérdések órájában“ (Hodina otázok) vonhatták kérdőre a kormány tagjait.

 

„Egy kicsit lámpalázas voltam, amikor a parlamentbe mentem, mert a képviselőktől nagyjából tudja az ember, hogy mire számítson, de a gyerekek sokkal közvetlenebbek. Elmondhatom, hogy egy nagyon kellemes beszélgetés volt“

 

– mondta Peter Pellegrini kormányfő, majd hozzátette, hogy a gyerekek rendkívül felkészültek voltak.

 hirdetes_810x300  

 

„Nagyon sok kérdés mögött valódi tapasztalat lakozott. Olyan kérdések voltak, amelyek minden bizonnyal a szüleiket is aggasztják, és nekem ez nagyon tetszett“ – jelentette ki a kormányfő.

 

A kormányfőt a fizetésével kapcsolatos kérdés sem forrázta le. Beismerte, hogy a szlovákiai átlagkeresethez képest sokkal többet keres.

 

„Tisztán körülbelül 3200 eurót“

 

– mondta, majd gyorsan hozzátette azt is, hogy az állami cégek menedzserei még ettől is többet kapnak annak ellenére, hogy jóval kisebb felelősség nyomja a vállukat. „De nem panaszkodom“ – szögezte le.

 

A kérdéseket Peter Gajdoš védelmi miniszter és Andrea Kalavská egészségügyi miniszter sem kerülte el. Matúš például azt kérdezte tőlük, hogy miért a hadseregbe kell fektetni a pénzt, ha az országban hiányoznak az orvosok és az egészségügyi nővérek. Gajdoš kiemelte, hogy a hadseregre azért van szükség, hogy meg tudjuk védeni az országot, Kalavská pedig azt hangsúlyozta, hogy azon dolgozik, hogy az pácienseknek jobb egészségügyi ellátást és kórházakat tudjanak biztosítani.

 

Gajdoš örült neki, hogy a gyerekeket érdekli a hadsereg, és pozitívan értékelte a gyerekek által feltett kérdéseket is.

 

„Ezek olyan kérdések voltak, amelyek nemcsak a gyerekeket, de az egész családot, sőt az egész társadalmat aggasztják. Nagyon sok okos kérdés hangzott el, és úgy vélem, hogy van mit tennünk azért, hogy jobbá tegyük az emberek életét“

 

– tette hozzá.

 

TASR/HSP/Foto: TASR-Jakub Kotian

 

Nemcsak a minisztereket izzasztották meg a gyerekek, de Bugár Bélát is. Veronika például azt kérdezte tőle, hogy mit fog csinálni azután, ha nem lesz sikeres az államfőválasztáson, a pártja pedig kiesik a parlamentből.

 

„Egyesek nagyon örülnének neki, de mindent megteszek azért, hogy ez ne következzen be“

 

– jelentette ki Bugár, majd hozzátette, hogy semmitől sem fél, és bárhogyan is fognak dönteni az emberek, tiszteletben fogja tartani.

 

„Harcos típus vagyok, úgyhogy a végsőkig harcolni fogok, és remélem, hogy nem fogok veszíteni“ – mondta.

 

Ha nem veszi sikerrel az akadályokat az államfőválasztáson, akkor is van mit csinálnia: „Van kertem, állataim, családom, a lányomat pedig mostanság fogom férjhez adni, úgyhogy mindig van mit csinálni“ – válaszolta Bugár.

 

A gyerekeket az is érdekelte, hogy mi miatt szoknak veszekedni a miniszterek. A kabinet tagjai pedig megállapodtak abban, hogy a leggyakrabban a pénz miatt. A miniszterek azt is elmondták, hogy ezek a veszekedések leggyakrabban szóban történnek, így verekedésre nem szokott sor kerülni. „A miniszterek nem mocskolódnak és nem is verekednek, hanem érvelnek“ – közölte Pellegrini.

 

Richard Raši beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes azt várta, hogy a gyerekek arról fognak érdeklődni, hogy milyen lesz Szlovákia 2030-ban, amikor már felnőttek lesznek.

 

„Felkészültem arra, hogy azt fogom nekik felelni, hogy Szlovákia 2030-ban róluk fog szólni, és mindent meg fogunk tenni azért, hogy azokkal a problémákkal, amikkel jelenleg foglalkoznak, azokkal addigra már ne kelljen”

 

– mondta. A gyerekek kellemesen meglepték, majd hozzátette, hogy amennyiben a valódi képviselők is ilyen felkészültek, őszinték és jók lennének, mint ezek a gyerekek, akkor nagyon sok dolgot könnyebben megoldhatnának, Szlovákia pedig nem ott tartana, ahol most.

 

Hodina otázok detí v NRSR

Gepostet von Tablet.TV am Dienstag, 21. August 2018

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Denník politika

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!