Szlovákia felajánlotta a vietnami delegációnak, hogy a kormánygéppel egészen Hanoiig viszik őket. A Denník N szlovák napilapnak ezt a német bíróság szóvivője erősítette meg írásban.

 

„A bírók szerint a szlovák Belügyminisztérium repülőgépet biztosított a vietnami delegációnak, beleértve az elraboltat is, Moszkváig. Ugyancsak felajánlották az egyenes repülőutat Hanoiba, de ezt a vietnami delegáció nem akarta.”

 

jelentette ki a berlini bíróság szóvivője, Lisa Jani.

 

A német bíróság szerint lehetséges, hogy a szlovák kormány nem tudott a repülőút igazi okáról, tehát az emberrablásról.

 hirdetes_300x300  

 

Annak lehetőségéről, hogy a kormánygép Pozsonyból Hanoiba repült volna, a német rendőrség is tesz megjegyzést jelentésében, mely a Denník N birtokában van.

 

„Felmerült annak a lehetősége is, hogy egyenesen Vietnamba szállítják őket, viszont ez hosszabb előkészületeket igényelt volna, körülbelül 2 napot, hogy minden engedélyt beszerezzenek a harmadik országok feletti átrepülésre”

 

írta év elején a német rendőrség.

 

Önmagában a kormánygéppel való utazás megszervezésére elég egy óra, még akkor is, ha történetesen Moszkva az úticél. Szlovákiának a vietnami delegáció utaztatásakor kissé bekavart Lengyelország, aki nem akarta engedélyezni a légterén való áthaladást, így a szlovákok azt jelezték, hogy Robert Kaliňák belügyminiszter is a gépen lesz.

 

„Ha a miniszter kölcsönzi a repülőt, akkor az engedélyeket és a további dokumentumokat a repüléshez mindig úgy írják ki, mint a belügyminiszter útjára, amelyen ott lehet, de nem muszáj hogy ott legyen a repülőn a miniszter. Ezért volt ott az az információ az ő személyéről a fedélzeten”

 

magyarázta a helyzetet a Belügyminisztérium még júniusban.

 

A német bíróság azon állítását, hogy egészen Hanoiig ajánlották fel a kormánygép használatát a vietnami delegációnak, a szlovák belügy elutasítja.

 

„A Belügyminisztérium egyáltalán nem ajánlott ilyen lehetőséget, ez nem igaz”

 

írták közleményükben. Robert Kaliňák nem válaszolt a Denník N kérdéseire. A vietnamiak útját egyébként továbbra is baráti szívességként tartja nyilván a minisztérium, melyért nem kértek pénzt.

 

Fico tanácsadójáról továbbra is titkolóznak

 

Habár a német rendőrség is előrebocsájtja, hogy nem feltétlenül volt tudomása a szlovák félnek az emberrablásról, jelentésében azt írja, hogy a vietnamiaknak lehetett egy belső emberük a szlovák delegációban.

 

Prágából Pozsonyba a kormánygépen ott ült Quang Le Hong, Robert Fico akkori kormányfő tanácsadója, aki a Bôrik hotelben tartott igencsak rövid tárgyaláson is részt vett, miközben a kormányhotel előtt egy cseh rendszámú autóban az elrabolt Trinh Xuan Thanh „várakozott”. Le Hong tagadja, hogy tudott volna az emberrablásról.

 

A Denník N az infotörvényre hivatkozva szeretett volna olyan adatokhoz jutni Le Honggal kapcsolatban, mint hogy mekkora fizetést kapott tanácsadóként, mettől meddig dolgozott Ficonak, milyen dokumentumokat készített elő az akkori kormányfőnek.

 

A tanácsadók adatai a törvény szerint nyilvánosak, ettől függetlenül a Kormányhivatal nem adott ki róla információkat, mondván, már nem áll a hivatal alkalmazásában, és jelenleg magánszemély, akitől nincs felhatalmazásuk.

 

dennikn.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!