A Smer vezető politikusai szerint korántsem lesz egyszerű helyzete Andrej Kiskának, ha valóban pártot alapít. Ezt a feltevést alátámaszthatja az a felmérés is, amelyet az Elnöki Hivatal készíttetett.

 

Habár Kiska pártja még létre sem jött, az új projekt felkeltette a többi párt figyelmét – köztük a koalíciós képviselőkét is. Főleg a Smer fogalmaz meg nyílt állásfoglalásokat ezzel kapcsolatban, a párt tagjai szerint nehéz idők várna a jelenlegi államfőre.

 

„Most az államfői státuszt használja, de úgy gondolom, hogy nem lesz egyszerű dolga a jobboldallal és a baloldallal sem”

 

nyilatkozta Peter Žiga smeres gazdasági miniszter.

 hirdetes_810x300  

 

A Smer-ben nem tartanak különösebben Kiska kezdeményezésétől, sem attól, hogy emiatt veszítenének szavazóbázisukból. Ján Richter munkaügyi miniszter szerint inkább az ellenzéki pártoknak van félnivalójuk.

 

„Én azt gondolom, hogy Sulík és a többiek félnek ettől”

 

mondta Richter.

 

A Most-Hídban nem foglalkoznak vele

 

Richter valószínűleg nem áll távol az igazságtól, ugyanis június óta az Elnöki Hivatal rendelkezésére áll egy felmérés, ami szerint Kiska új projektjére leginkább az SaS, az OĽaNO, a KDH és a Most-Híd faraghat rá.

 

Ezek közül pont a vegyespárt számára lehet a legnagyobb a veszély, hiszen a parlamenti választásokat érintő felmérések szerint az 5 %-kos bejutási küszöbön egyensúlyoznak Bugárék. Ha jelenlegi szavazóik közül néhányan átpártolnak Kiskához, könnyen a parlamenten kívül találhatják magukat a következő választások után.

 

A vegyespártban ettől függetlenül nem nyugtalankodnak. Solymos László környezetvédelmi miniszter szerint hallják a híreket, látják, hogy mi történik, de azzal nem foglalkoznak, hogy mindez mit jelenthet.

 

Szerinte mivel egyelőre egy nem létező pártról van szó, nem lehet objektív felméréseket készíteni.

 

A Smer továbbra is a csúcson maradna

 

A jelek szerint a Smer annyira bízik saját sikerében, hogy nem csak Kiskától nem tartanak, de saját pártpreferenciáik növekedését illetően is magabiztosak.

 

Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása előtt a Smer átlagban 25 százalékos támogatottságot élvezett. A kettősgyilkosság és a tömeges tüntetések után szimpatizánsaik mintegy 5 százalékát veszítették el.

 

Ján Richter meggyőződése, hogy a helyük bőven a 20 százalékos támogatottság felett van, és ezt is szeretnék elérni.

 

Habár a leghangosabban a Smer és Kiska között megy az adok-kapok, Richter nem zárja ki, hogy a jövőben együttműködnének. Ugyancsak nyitottnak mutatkozik a Most-Híd is.

 

Solymos László szerint

 

„A Most-híd tud együttműködni. Most ennek a kormánykoalíciónak a része vagyunk és ezt a programot akarjuk teljesíteni”

 

Míg Kiska Bugárékat nem zárta ki lehetséges partnerei közül, a Smerrel és Kotlebáékkal szemben egyértelműen elutasító. Azonban meg kell jegyezni, hogy a szlovák politikában egy ilyen megnyilvánulás sajnos sosem lehet garancia.

 

aktuality.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.