Már úgy tűnt, hogy az ellenzéki jobboldali pártok megkerülik partnerüket, a Sme rodinát, és Boris Kollár háta mögött egyeznek ki a KDH-val Pozsony főpolgármester-jelöltjét illetően. Végül megállapodás született, és Kollár is lenyugodva hívta vissza a sajtót, hogy kommunikációs hiba történt, minden rendben van.

 

Csütörtökön a szlovák sajtóban több, egymástól független forrás alapján jelent meg a hír, hogy az SaS és az OĽaNO hajlandó besorakozni a KDH pozsonyi főpolgármester-jelöltje mögé. A csavar ott volt, hogy erről az első cikkek szerint nem értesítették a Sme rodina elnökét, Boris Kollárt, akivel már korábban megegyeztek Pozsonyszőlős jelenlegi polgármesterének indításában.

 

Kollár az Aktuality.sk kérdésére indulatosan reagálva mondta, hogy ő nem tud semmiről, számára ez teljesen új információ. Később maga hívta fel a sajtó munkatársait, hogy kommunikációs hiba történt, az elnökség egyik tagja részt vett az egyeztetéseken, de mivel azok késő éjszakába nyúlóan zajlottak, reggel ő még nem értesült az eredményéről.

 

 hirdetes_810x300  

A KDH is bemutatta pozsonyi főpolgármester-jelöltjét

 

Ellentétek és régi alkuk

 

Az ellenzéki pártok kiegyezését nagyban nehezíti az a körülmény, hogy az Alojz Hlina vezette KDH elutasítja a partnerséget Kollárékkal, így most egy félutas megoldás született, amelyben lefektették, hogy mikor és milyen feltételek mellett, melyik jelölt maradhat játékban.

 

A KDH Caroline Liškovát indítanák a főolgármesteri pozícióért Pozsonyban. Alojz Hlina élesen bírálta jobboldali pártvezető-kollégáit, hogy őt kihagyva a tárgyalásokból, s Sme rodinával szövetkezve a pozsonyszőlősi polgármester, Ján Mrva mellett kötelezték el magukat. Mrva az OĽaNO saját jelöltje.

 

A kompromisszumos megoldás szerint –amely mind a négy párt közös megállapodásán nyugszik – a két jelölt közül a felmérések eredménye szerint döntenek. Vagyis, ha a felmérések Liškovának adnak nagyobb esélyt, az OĽaNO fúj visszavonulót, ha Mrvának, akkor a KDH. A megállapodás egyik passzív szereplője az SaS, amely mintha beletörődött volna, hogy a két érdekelt partnere némi huzavona után megegyezett.

 

„Ha az OĽaNO és a KDH megegyeztek, az SaSnek nincs kifogása. Ha a felmérésekből Lišková jön ki jobban, őt támogatjuk, ha Mrva, akkor pedig őt”

 

reagált a bejelentésre Ľubomír Galko az SaS alelnöke. A liberálisok passzivitása egy korábbi egyezségből adódik, amit Matovičékkal kötöttek: az OľaNO támogata az SaS Pozsony megyei megyeelnökjelöltjét, Juraj Drobát a tavaly novemberi megyei választásokon, cserébe azonban Matovičék állíthattak főpolgármester-jelöltet Pozsonyban az idei önkormányzati szavazáson.

 

A mai sajtótájékoztatón Igor Matovič Alojz Hlinával közösen jelentette be a döntést. Az elenzéki pártok közösen megrendelt felmérés alapján döntenék el, ki marad a végén játékban. Eddig csak egy felmérés látott napvilágot, amely szerint, ha most lennének az önkormányzati választások, azt Pozsonyban Ivo Nesrovnal nyerné meg 31 százalékkal, , Ján Mrva 23,5 százalékot kapna, Caroline Lišková ellenben csak 4,8 százalékot.

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!