Jozef Holjenčík 2017-ben volt kénytelen lemondani az Árszabályozási Hivatal igazgatói székét a magas árak miatt kirobbant botrányt követően. Az SaS ellenzéki párt szerint Holjenčík egykori vállalata, a JHS „szaktanácsokat” osztogatott vállalatoknak, hogyan tudnak többet keresni az energia eladásából.

 

Miután az Árszabályozi Hivatal egykori feje távozott posztjáról, cége forgalmai is egycsapásra a hatodára esett vissza. Szolgáltatásaira azonban még mindig van igény. Az Aktuality.sk szlovák hírportál információi szerint Holjenčík drága pénzért készít szakvéleményeket a rendőrség számára különösen kényes ügyekben is. Az információkat a belügyminisztérium honlapján (törvényből adódoan) közzétett számlák is alátámasztják.

 

A már említett JHS vállalattól a rendőrség csak 2017-ben 70 ezer euró értékben rendelt meg különféle szakvéleményeket. Mindezt annak ellenére, hogy JHS becslői nem egy esetben fegyelmi büntetést kaptak, amiért tényelges vizsgálat nélkül állítottak ki hivatalos szakvéleményt.

 

 hirdetes_300x300  

Egy korábbi, 46 ezer euróról szóló, rendőrségnek kiállított számla szerint a JHS szakvéleményt adott a bősi vízerőmű privatizációját érintő botrány kapcsán is. Az ügyben állam képviselőit hűtlen kezeléssel vádolják.

 

Marek Vagovič: Így segített Fico és Holjenčík az oligarcháknak

 

A Belügyminisztérium közlése szerint a szükséges szakvéleményt elkészítésével az adott ügyben eljáró nyomozó bízza meg a cégeket, tehát ő választja ki, ki kapja a megrendelést.

 

„A nyomozó ebben a kérdésben teljesen önállóan dönthet. Csak rajta múlik, hogy a becslők listáján található nevek közül kit bíz meg a munkával”

 

idézi az Aktuality.sk a minisztérium sajtóosztályának válaszát.

 

A teljesítésért járó összeg a ledolgozott munkaóráktól függ, ez alapján állítja ki a megbízott cég vagy vizsgáló a számlát a szakértő véleményre. Csakhogy egyáltalán nem lehet ellenőrizni, hogy egy-egy szakvélemény elkészítése valójában mennyi időbe kerül, és ez összhangban van-e a számlán szereplő óraszámokkal. Márpedig a JHS előéletével teljesen érthető lenne e kérdés firtatása.

 

Szokás szerint hallgatásba burkolózva

 

Annál is inkább, hogy Holjenčík után a rendőrség is folytatott nyomozást, éppen a tavalyi energiaárakkal kapcsolatos botrány miatt.

 

„A minisztérium nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ez így rendben van-e”

 

írja az Aktuality.sk, hozzátéve, hogy kérdésükre  Holjenčík elismerte, hogy nyújt szakértői vélemény szolgáltatásokat a rendőrségnek. Részleteket azonban árult le bevételeiből. A nyilvános adatok szerint a jHS az elmúlt hét évben 300 ezer eurót számlázott ki a rendőrségnek.

 

Egyéb körülmények is különösen érdekessé teszik a jHS hátterét. Az úgynevezett offshore-ellenes adatbázisba a JHS-t Miloš Kvasňovský ügyvéd iktatta, aki Robert Madej smeres parlamenti képviselő egykori üzlettársa és ügyvédkollégája. Kvasňovskýról tudni kell, hogy Holjenčík idején az Árszabályozási Hivatal 120 ezer eurós megbízást nyert el egy olyan elemzés elkészítéséért, amivel legfeljebb 15 napot dolgozott.

 

Az offshore-ellenes nyilvántartás adatai is ellentmondásosak az JHS kapcsán. Hiányoznak ugyanis az egyértelmű bizonyítékok, hogy a cég végső kezdeményezettje tényleg Štefan Varga. Kvasňovský ugyanis még egy becsületbeli nyilatkozatot sem kért az illetőtől arról, hogy nen részvényes egyetlen más cégben sem. Az ezt firtató kérdésekre az ügyvéd nem volt hajlandó válaszolni, ahogy Varga sem és a JHS képviselői sem.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!