Peter Pellegrini szlovák kormányfő hétfő délután a Dunaszerdahelyi járásbeli Nagyszarván tett látogatást, ahol előbb a faluvezetéssel találkozott, majd sajtótájékoztatót is tartott.

 

A kormányfő az érintett szülőkkel való beszélgetés után kijelentette, hogy nem fogja tolerálni, hogy a gyerekek ne tudjanak szlovák anyanyelvükön tanulni. Pellegrini saját bevallása szerint azért látogatott el Nagyszarvára, hogy személyesen derítse ki, hol történt hiba, mi a probléma.

 

Ahogy arról a Körképen is beszámoltunk, az egész vita onnan indult, hogy a helyi önkormányzat nem engedett azon szülők kérésének, akik szlovák iskolát akartak nyittatni a faluvezetéssel.

 

 hirdetes_810x300  

„Megmutatkozott, hogy az önkormányzatok a kislétszámú osztályok megtartását részesítik előnyben, hogy ne kelljen osztályt bezárni a polgármester megbízatási ideje alatt, nehogy emiatt ne szavazzanak rá a következő választások során. Az nem számít, hogy az oktatás minősége jó-e vagy rossz”

 

mondta Pellegrini, aki a törvényi háttér megváltoztatásában látja a megoldást.

 

„A nemzetiségileg vegyes területeken a községeknek egy adott határidőn belül el kell dönteniük, hogy melyik településen biztosítják a kisebbség nyelvén és melyiken az államnyelven, tehát szlovákul történő oktatást. Ha az önkormányzatok nem egyeznek meg, a döntést átveszi az állam, és meghatározza, hogy az adott községben hogyan fog működni a dolog. A községeknek pedig el kell majd fogadniuk ezt a döntést”

 

magyarázta Pellegrini, aki szerint az új törvény már a következő, tehát a 2019/2020-as tanévtől érvénybe lépne.

 

sme.sk

Nyitókép: sme.sk

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Pellegrini beleállt. Beleáll Menyhárt is?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!