A Kisebbségi Bizottság is elégedetlen a Kisebbségi Kulturális Alap tevékenységével. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által szerkesztőségünkbe eljuttatott nyilatkozat szerint a Kisebbségi Bizottság a szerződéskötések lassúsága miatt bírálja a KKA munkáját, mivel csak minden tizedik magyar pályázónak sikerült ténylegesen megkötnie a szerződést a KKA-val.

 

Hiába a megduplázott keretösszeg a kulturális alapra, amit a Most-Híd annak idején „kulturális autonómiaként” próbált bemutatni, ahogy azt már akkor sejteni lehetett, az Alap munkája elég döcögősen halad.

 

A Kisebbségi Bizottság legutóbbi ülésén elhangzott a KKA tevékenységéről szóló beszámoló szerint

 

 hirdetes_300x300  

1458 szerződésből 356 került megkötésre augusztus végéig, miközben a 851 sikeres magyar pályázatból mindössze 88 pályázat esetében sikerült szerződést kötni az Alapnak az érintett szervezetekkel.

 

A KKA kapacitáshiánnyal magyarázta az alig tíz százalékos eredményt, mivel a „magyar pályázatok esetében mindössze két személy foglalkozik az adminisztratív jellegű feladatokkal”. A nyilatkozat kiemelte, hogy jelenleg azt sem látni, az érintett pályázok mikor juthatnak hozzá a nyertes pályázatokra jóváhagyott anyagi forrásokhoz.

 

Az ülésen több kisebbség képviselője is hangsúlyozta, hogy a támogatások folyósításának csúszása lehetetlen helyzetbe hozza a civil szervezeteket és nem csak a működtetésükben okoz problémát, de a hitelességüket is súlyosan rombolja partnereik előtt.

 

áll a nyilatkozatban, amely azt is leszögezi, jeleneg azt sem tudni, hogy a magyar kisebbség esetében mekkora összeg nem került kifizetésre a 7,68 millió eurós teljes keretből. Csak azösszes kisebbségnek kiutalt összeg ismeretes, ami mindössze a teljes keret 30 százalékát teszi ki – 2,3 millió eurót.

 

A bizottság egy állásfoglalást is elfogadott az ügy kapcsán, melyben a testület elégedetlenségét fejezi ki a szerződéskötések körül kialakuló állapotok kapcsán, egyben felszólítja a KKA igazgatóját és felügyelőtanácsát arra, hogy intézkedjen a szerződéskötési folyamat felgyorsítása érdekében. Egyben a kormányt is felszólította arra, hogy fogadjon el olyan törvényi intézkedéseket, melyek kiküszöbölik a kisebbségek kulturális támogatása kapcsán ismételten felmerülő problémákat.

 

fogalmaz a nyilatkozat.

 

Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!