Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) Szlovákia kapcsán 302 millió eurós vámcsalási ügyet derített fel – írja a Denník N. A napilap internetes kiadása szerint a II. Fico kormány idején több tízezer tonnányi kínai és más távol-keleti gyártású ruha után mulasztották el befizetni a vám teljes értékét.

 

A csalás lényege abból áll, hogy papíron kisebb értékű árut tüntettek fel a vámosok, mint ami a valós összeg lett volna, hogy kisebb vámot állapítsanak meg a termékekre.

 

A Denník N által megszólított vámos szerint ekkora mértékű csalást nem lehet a vámhivatal felsővezetői nélkül véghezvinni. Szóval, itt az újabb botrány a koalíció nyakán.

 

 hirdetes_300x300  

A legtöbb gyanús ügyletre 2013-ban és 2014-ben került sor. A szakértők szerint a vámhivatal érintett munkatársai és felsővezetői vagy figyelmen kívül hagyták, vagy közreműködtek a bűntények elkövetésében.

 

Az OLAF szerint a több országot érintő nemzetközi csalás Szlovákiára eső része 302 millió euró, a most felderített visszaélések teljes összege 2,2 milliárd euró. A hatályos szabályozás miatt az OLAF akár az elveszett vámbevétel teljes megtérítését követelheti Szlovákiától – természetesen az adófizetők pénzéből –, mivel a harmadik országból érkező árura kivetett vám 75 százaléka az unió kasszájába megy, 25 százalék marad csak a tagállamé.

 

Az összeg a nemrég bejelentett ingyenes iskolai ebédek éves költségvetésének háromszorosa, vagy az oktatásra szánt szlovákiai uniós források egésze, vagy 30 kilométernyi könnyebb terepen megépíthető autópályaszakasznak a költsége. Szóval jelentős kárról beszélhetünk.

 

Kié a felelősség?

 

A vámhivatalok a Pénzügyi Főigazgatóság alá tartoznak, amelynek élén a legtöbb csalás évében a jelenlegi igazgató, František Imrecze állt, az igazgatóhelyettes pedig az SNS pénzügyi államtitkára, Dana Meager volt. Az Adó- és Vámügyi Osztályt abban az időben Daniel Čech vezette. A struktúra tetején pedig nem más áll, mint a Smer pénzügyminisztere, Peter Kažimír.

 

A szlovákiai hivatalok annak ellenére nem tájékoztatták a nagyértékű csalásról a nyilvánosságot, hogy arról már 2014-től tudtak.

 

„Szlovákia történetének legnagyobb, hivatalosan is dokumentált adócsalása a mostani”

 

mondta a Denník N-nek Peter Cvik, a Vámhivatal vezérigazgatójának egykori helyettese. Elmondása szerint európai léptékben is túl nagy összegről van szó. Becslése szerint több tízezer, akár százezer tonna ruháról beszélhetünk, ezekkel több ezer konténert lehetne megtölteni.

 

„Teljesen kizárt, hogy ez a vámhatóságok közreműködése nélkül valósuljon meg. Az ilyen esetekben ha nem a pénzügyminisztérium felsővezetői, de legalább Pénzügyi Főigazgatóság felsővezetőinek beavatottaknak kellett lenniük”

 

fogalmazott Cvik, aki szerint kizárt, hogy a vámhivatalok nem vették volna észre az ekkora mértékű csalást. A tapasztalt vámosoknak és az elemzőknek is feltűntek volna az összegek és a mennyiségek közti aránytalanságok.

 

Alaptalan az összeg – és még nem végleges

 

Az egész Európai Unióban több mint 2,2 milliárd eurónyi ruhát érintett a visszaélések sora. Szlovákián, Csehországon, a hamburgi kikötőn, Máltán, Nagy-Britannián és Franciaországon keresztül hozták be az árut, majd a trükközés után azokat elosztották az országok között, értékesítették őket – és gyakran az áfát sem fizették be utánuk.

 

Mivel abban az időben a ruhaneműkre érvényes európai vám 8-12 százalék volt, a csalásban érintett áru összértéke 22 milliárd euróra rúghat, ebből a szlovákiai hatóságokon 3 milliárd eurónyi textiláru ment át.

 

A szlovák sajtó faggatózására a Pénzügyi Főigazgatóság elárulta, hogy már négy éve tudott a csalásokról. Azt is elárulta, hogy a Visegrádi Négyek különtalálkozóján tárgyaltak 2014-ben Trencsénteplicen, ahol nyilatkozatot is elfogadtak. Az akkor foganatosított intézkedések jelentősen csökkentették a gyanús áruk átmenőforgalmát – legalábbis a Főigazgatóság szerint.

 

Egyúttal azzal védekeznek az említett 302 millió eurós összeg alaptalan és még nem végleges. Az utóbbi valószínű…

 

Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!