Újabb fordulatot vett a nemzetiségekről szóló, két éve előkészített iskolai segédanyag sorsa – derült ki a Kisebbségi Bizottság legutóbbi ülésén. A szlovákiai kisebbségek képviselőinek segítségével összeállított gyűjtemény az oktatási tárca szerint legfeljebb a tanárokhoz jut majd el, de az iskolákba és a diákokhoz már nem, így továbbra is várni kell egy olyan tankönyvre, ami megismertetné a szlovák diákokkal a nemzetiségek történelmét, szokásait és jelenét – tájékoztatott a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala.

 

Sajtóhírükben leszögezik, hogy a tankönyv megírásának ötlete még 2016-ban vetődött fel a nemzetiségi stratégia keretén belül, az eredetileg december végi határidővel létrehozandó kiadvány céljának szánták, hogy a diákok közvetlenül az iskolákban, a tanórák keretén belül tudjanak meg alapvető információkat a Szlovákiában élő népcsoportokkal kapcsolatban.

 

Hiányos egyeztetés, kevés információk

 

 hirdetes_810x300  

Rámutatnak arra is, hogy az 2016-os év folyamán az Állami Pedagógiai Intézet (ŠPÚ) szervezésében megkezdődtek az írással és előkészítéssel kapcsolatos munkálatok. Az eredeti tervek kétféle, az alap- és középiskolásoknak szóló tananyag megírásával számoltak, végül az alapiskolák 5-9. tagozatos tanulói számára írt anyag előkészítése kezdődött meg. A koncepció alapján a Szlovákiában bejegyzett 13 kisebbség egyenként 6-8 oldalban mutatta volna be saját történelmét és tradícióit.

 

Az anyag megírásával kapcsolatban több probléma is felmerült, elsősorban az átláthatatlan egyeztetési folyamat miatt. A Kerekasztal szerint az Állami Pedagógiai Intézet csak késve és értelmezhetetlen szempontok alapján egyeztetett az elkészített anyag sorsáról többek között a Matica Slovenská kulturális szervezettel, illetve a Szlovák Tudományos Akadémia egyes intézeteivel – miközben a szerzők és a kisebbségek képviselői ellentmondásos, szórványos információkat kaptak arról, miként is alakul a leadott anyagok sorsa. A Kisebbségi Bizottság képviselői csak napokkal a szeptemberi ülés előtt, saját kérésükre jutottak hozzá a szakvéleményekhez, míg a tankönyv pedig mindössze az ülésen lett fizikai formában bemutatva.

 

Tokár: Bukovszky konzultációkat igért

 

Prékop Mária, az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi főosztályának vezetője az ülésen közölte, hogy a tankönyv az egyes fejezetek minőségkülönbsége miatt nem kerül a diákok elé, mindössze a tanárok számára szolgál majd segédanyagként. Fizikai formájában sem készül el, azaz nem nyomtatják ki, mindössze egy elektronikus verziójával találkoznak az érintettek.

 

A Kisebbségi Bizottság ülésén több kisebbség képviselője, valamint érintett szerzők is kifogásolták a tankönyv írásának menetét és több vonatkozó fejezetet – tájékoztatott Tokár Géza. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője szerint ellentmondásos információk hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy mennyire voltak strukturáltak és logikusak a Pedagógiai Intézet részéről érkező instrukciók, valamint milyen politikai vagy történelmi szempontok érvényesültek a leadott szövegek módosításakor. Bukovszky László kormánybiztos konzultációt ígért a szerzőkkel és az Állami Pedagógiai Intézettel (az ŠPÚ képviselői annak ellenére nem voltak jelen a kisebbségi bizottsági ülésen, hogy meghívót kaptak az alkalomra).

 

„Összességében elmondható, hogy amennyiben a tankönyv nem jut el a célcsoporthoz, az súlyosbítja a szlovákiai kisebbségek problémáit, hiszen ha a fiatalok alapvető tájékozatlansága nincs kezelve, akkor az iskolarendszer folyamatosan újabb generációkat nevel ki, akik érzéketlenek a magyar vagy más kisebbségi vonzatú problémák iránt. A Kerekasztal részéről jó kezdeményezésnek tartjuk, hogy a vonatkozó stratégiai célkitűzésekben megjelent az erre vonatkozó igény, annál sajnálatosabb viszont, hogy hiányzik a megvalósítás iránti szándék”

 

– tájékoztatott a Kerekasztal.

 

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala sajtóhír/Körkép.sk

Nyitókép: Bumm.sk (A képen Prékop Mária, Bukovszky László és Peter Krajňák, a Most-Híd oktatásügyi ill. kisebbségjogi szakértői)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!