Hétfőn EP-képviselőkből álló delegáció érkezett Szlovákiába, ahol kedden több magasrangú politikussal is találkoztak Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása kapcsán.

 

Kedd este, a találkozók lebonyolítása után a delegációt vezető holland liberális képviselő, Sophia In’t Veld nyilatkozott a sajtónak benyomásaikról.

 

„Az általános benyomás a következő: a szlovák társadalom, a demokrácia és a jogállamiság jellemzői nagyon erősek és szilárdak. Vannak emberek, a kormányban vagy az érintett testületekben, akik elkötelezettek, hogy átlátható államigazgatást alakítsanak ki.”

 

mondta a képviselőnő.

 hirdetes_300x300  

 

Szerinte Szlovákiában erős az elköteleződés a gyilkosság kivizsgálását minél előbb sikeresen, eredményesen lezárni.

 

„Észrevettünk ugyanakkor néhány dolgot, amelyek aggodalmat keltenek bennünk. Ezek a korrupció jelei, amely aláássa a jogállamiság jellemzőit.”

 

tette hozzá.

 

„Néha megfigyelhető a felelősségteljes hozzáállás hiánya a korrupció felderítésében. Március óta számos incidens történt, például az üzletember elrablása Vietnamba, Kaliňák miniszter lehetséges érintettsége, az Éjszakai Farkasok esete, ahol szintén Kaliňák neve merül fel.

 

Az új kormány hajlandó változtatni, de egy elemet a forgóajtók példájával írhatunk le. Valakinek le kell mondania, és újra felbukkan egy másik helyen. Ugyanazok az emberek ismételten feltűnnek a színen. Húzni kell egy vastag vonalat a múlt felett, és olyan jelzést adni, hogy ki akarjuk gyomlálni a korrupciót.”

 

mondta In’t Veld, aki arról is beszámolt, hogy Tibor Gašpar és Róbert Krajmer új pozícióival kapcsolatban nem kaptak választ sem Peter Pellegrini miniszterelnöktől, sem Denisa Saková belügyminisztertől.

 

„Ezt a kérdést feltettük a miniszterasszonynak és a kormányfőnek is. Nem tekintik problémának. Nem voltak megvádolva, formálisan, lehet ez igaz, de politikai szempontból, vagy pszichológiailag ez nem jó jelzés. Én nem hoztam volna ilyen döntéseket”

 

tette hozzá a holland képviselő.

 

Az EP-delegáció még hétfőn találkozott Andrej Kiska államfővel, kedden Dušan Kováčik speciális ügyésszel, Milan Lučanský rendőrfőkapitánnyal, Denisa Saková belügyminiszterrel, Gál Gábor igazságügyi miniszterrel és Peter Pellegrini kormányfővel. Ez utóbbi a találkozó után a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy megkérte az EP-delegáció tagjait, hogy tegyenek különbséget a politikai hangnem és a konstruktív kijelentések között.

 

A kormányfő bírálta Andrej Kiskát is, amiért negatívan nyilatkozott az országban uralkodó helyzetről.

 

A Kormányhivatal előtt az utóbbi hónapokban tüntető szlovákiai gazdák képviselői várták az EP-delegációt, hogy beszámoljanak nekik a mezőgazdaságban tapasztalt visszaélésekről, ami az EU-s támogatásokat illeti.

 

forrás: dennikn.sk

 

dennikn.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!