Csütörtökön a koalíciós pártok találkozón ismertették Andrej Kiska államfővel a Smer-SD javaslatát, miszerint 90 parlamenti képviselői szavazattal választanák meg az alkotmánybírókat.

 

A Smer-SD javaslata szerint tehát az alkotmánybírókat – ha átmegy a törvény – egyenesen a parlamenti képviselők választanák meg, mégpedig legkevesebb 90 szavazattal. Ebből következik, hogy az a jelölt, aki alkotmányos többséget szerez, automatikusan alkotmánybíróvá válik.

 

A jelenlegi gyakorlat szerint a parlament megválasztja az alkotmánybírókat, a névsort továbbítja az államfőnek, aki végül kinevezi őket.

 

 hirdetes_300x300  

Andrej Kiska államfő nem tartja szerencsének a Smer elképzelését. A koalíciós pártokkal való találkozó után hangsúlyozta, hogy a megfelelően felállított fék-ellensúly rendszer a garancia arra, hogy a hatalom nem egy kézben összpontosul, és hogy a szlovák állam alkotmánybírója nem a parlament aktuális többségét fogja kiszolgálni.

 

Kiska azt is elmondta, hogy nem lát olyan alapvető akadályokat, amelyek meggátolnák, hogy a koalíció és az ellenzék megegyezésre jusson az alkotmánybírók kiválasztásának szabályaiban történő változásokat illetően.

 

A Most-Híd és az SNS egyelőre még csak annyit erősített meg, hogy tárgyalni fognak még a javaslatról. Az ellenzéki OĽaNO nem zárja ki, hogy támogassa Ficoék javaslatát. Veronika Remišová kiemelte, hogy a párt alapvető feltétele az volt, hogy alkotmányos többséggel válasszák meg az alkotmánybírókat, így tehát hajlandóak további tárgyalásokat folytatni a témában.

 

Ezzel szemben az SaS kritizálja a szocdem javaslatot, mivel úgy gondolják, ezzel olyan irányba vezetnének mindenkit, ahol autoritatív rendszer uralkodna.

 

dennikn.sk, aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!