Komoly változáson ment (megy) át a járművek kibocsátási vizsgatesztje. Míg régen a régebbi típusú autók is átcsusszanhattak a vizsgán (ha akarták „megoldották”), ma már ez koránt sem annyira egyértelmű. Sőt, még az új autók sem feltétlenül jutnak át a teszten.

 

Az autótulajdonosok minden két évben rendszerint a műszaki vizsgával együtt a károsanyag-kibocsátási tesztre is elviszik autójukat. Korábban legfeljebb a sorbanállás miatt kellett idegeskedni, újabban azonban az emissziós teszt minden autós mumusa, amelyen még az új autók sem biztosan felelnek majd meg.

 

Az STK/EK teszteken immáron videofelvételeket készítenek (a részletes leírást lásd lejjebb). Persze, egyelőre nem mindenhol, a vizsgaközpontoknak legkésőbb 2019 júniusáig kell átállni az új feltételekre. Ez jelentősen megnehezíti majd a bliccelést.

 

 hirdetes_810x300  

Ráadásul nem csak a régi autók tulajdonosai szívhatják a fogukat, a 2005 után készült benzines és a 2017 után készült dízeles autók tulajdonosai is. Mindkét esetben szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, mint amilyennek gyártották őket. A benzinesek kibocsátásának határértékét eredetileg 100 ppm-ben határozták meg, újabban a határ 60 ppm-re csökkent, ami jelentős változás.

 

Ugyanilyen nehézségek adódhatnak a 2017. január elseje után nyilvántartásba vett, még Euro5 és Euro6 kibocsátási szabvány szerint készült dízelautóknál is, ahol szintén szigorodtak a határértékek. Bár a helyzet közel sem annyira vészes, tekintve, hogy a 2017-től nyilvántartásba került dízelautókat először 2021-ben kell műszaki vizsgára vinni – kivéve a taxikat, autóiskolai oktatójárművek, mentőautókat és vontatókat, akiknek tulajdonosai már idén besorakozhatnak a vizsgaközpontoknál, tekintve hogy évente kötelesek STK/EK teszten átesni.

 

A nagy kérdés úgy hangzik, hogy a határértékek rövid időn belüli megszigorítása miatt a gyakorlatilag vadiúj autókat hogyan kezeli majd a rendszer. Mi lesz, ha nem mennek át a teszten?

 

A régi autóknál is lesznek gondok. Nyilván a rossz állapotban lévő autókat ki kell vonni a forgalomból. De vajon mi lesz azokkal, amelyek műszaki állapota megfelelő, de elcsúsznak a kibocsátási ellenőrzésen? A hatályos szabályok szerint a sofőrök ilyen esetben kapnak 60 nap türelmi időt, hogy kijavíttassák a hibát. Ám ez esetben is felmerül egy fontos kérdés: mi van akkor, ha a javíttatás értéke közelíti az autó piaci árát?

 

Az alábbiakban az EK vizsga menetébe kapunk betekintést a TopSpeed.sk nyomán.

 

A régi rendszerben úgy zajlott a teszt, hogy az autót érkezésekor nyilvántartásba vették, az illetékes technikusnak pedig mindent el kellett követnie annak érdekében, hogy a rendszámtáblát a kamera minél tisztábban leolvashassa. Például, a rendszámtábla stabilabb rögzítésére szolgáló műanyag vagy fém szorítókat el kellett távolítania. Amennyiben ehhez az autó sofőrje nem járult hozzá, a technikus a rendszerben az „egyéb megjegyzések” kategóriában tett egy bejegyzést erről, a rendszámtáblát pedig lefotózta. Az EK teszt helyiségében felvételt készített a kamera segítéségével az ellenőrizendő autóról. Csakhogy nem mozgóképről beszélünk, hanem fotókról.

 

Az aktuális új rendelkezések nagyon hasonlítanak a fentebb vázolthoz, pár apróbb, de annál lényegesebb különbségtől eltekintve.

 

A technikusnak kötelessége biztosítani a rendszámtábla és az egész ellenőrizendő jármű legjobb láthatóságát a videofelvételen. A rendszer az illető járműre (amelyet vesznek a kamerák) generál egy vonalkódot, amit a technikusnak be kell olvasnia egy vonalkódolvasóval a beléptetésnél lévő kamera számára, és készít egy felvételt  az illető járműről. Csakhogy most már a fénykép készítésével automatikusan elindul a videofelvétel készítése is. Az előbbi fotó automatikusan bekerül az információs rendszerbe. A fotón és a videofelvételen az autó elülső és jobboldali részének kell tisztán látszódnia, ahogy a teszthelyiségben az állványon van, úgy, hogy kivehető legyen a rendszám, a típus, a szín és az „egyéb jellemzők”.

 

Persze még egy szögből is készül felvétel, amely szintén egy fotó készítésével indul el. Ezen a kamerán az autó hátsó és baloldali része látható, úgy hogy kivehető legyen, a jármű sofőr felőli, elülső része, a kibocstást mérő berendezés, az autó hátsó része az olvasható rendszámmal és a kipufogóval (ha nem ütközik technikai akadályba), az autó típusa, színe és „egyéb jellemzője”.

 

Az előírások szerint a technikusok nem manipulálhatnak a fotó és a videofelvételekkel, az autó egyetlen részét sem takarhatja el személy vagy tárgy. És ha ez még nem lenne elég, a technikus egy hordozható kamerával fényképet készít az autó VIN számáról, a kilométeróra állásáról, és „egyéb adatokról”.

 

A teszt elvégzése után a technikus megint fényképet készít (a fentebb említett vonalkód beolvasásával) az autóról, ez a fénykép állítja le lényegében a videofelvételt. Ha valami hiba történik (pl. leáll a rendszer) az egész procedúrát meg kell ismételni.

 

Körkép.sk

Nyitókép: poistisasam.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!