„Ősszel kezdődik az igazi politikai küzdelem. Az MKP megméretteti magát a helyhatósági, a köztársasági-elnöki és az európai parlamenti választásokon is” – mondta el lényegében a politikai üzenetet Menyhárt József helyett Potápi Árpád János szerdai pozsonyi sajtótájékoztatóján.

 

A nemzetpolitikai államtitkár szerint az MKP-nak jól felkészült elnöksége van, a magyar kormánynak pedig továbbra is stratégiai partnere a magyar párt. Potápi leszögezte, hogy a magyar kormány minden politikai támogatást megad ahhoz, hogy az MKP a következő másfél év kihívásainak meg tudjon felelni.

 

Magyar óvodától a magyar középiskoláig

 

 hirdetes_810x300  

Az MKP elnökével folytatott szerdai tárgyalásának másik aktualitása a Felvidéken jelenleg is futó támogatási, fejlesztési programok helyzete volt. A magyar kormány támogatásának köszönhetően több mint 130 felújított magyar óvoda kerül átadásra, ezen belül 30 új óvoda építéséről van szó.

 

„Biztosítjuk azt, hogy a magyar kisgyermekek magyar bölcsődébe és óvodába járhassanak a Felvidéken”

 

– hangsúlyozta Potápi.

 

Mint elmondta, a magyar kormány célja, hogy a magyar oktatási intézményrendszer korszerűbb, jobb, fejlettebb színvonalú legyen, mint a hasonló szlovák intézmények, és így a magyar intézmények többet tudjanak nyújtani az oda beíratott gyermekeknek. „Ehhez összefogásra van szükség a pedagógusokkal is” – nyomatékosította a nemzetpolitikai államtitkár.

 

Magyarország Kárpát-medencei szinten az óvodaprogramra összesen 38,5 milliárd forintot fordít.

 

Potápi Árpád János. Kép: Körkép.sk

 

A magyar kormányzat célja, hogy az eddigi 48 ezer magyar kisgyerekhez képest a következő években Kárpát-medencei szinten 60 ezer kisgyerek válassza a magyar óvodát.

 

2019-ben folytatódik a gazdaságfejlesztés

 

Elhangzott az is, hogy 2019-ben a gazdaságfejlesztési program is folytatódik, a magyar kormányzat pedig bízik abban, hogy a felvidéki magyar kisvállalkozások élnek majd ennek lehetőségével, és megerősödhetnek ez által.

 

„A legfontosabb elvárásunk az, hogy a kárpát-medencei elvándorlást megállítsuk, az embereket pedig és az emberek itthoni boldogulását segítsük“

 

– emelte ki Potápi.

 

Az óvodaprogramot iskolaprogram is követheti

 

A Körkép.sk aziránt érdeklődött, hogy az óvodaprogram mellett a magyar kormányzat tervezi-e hasonló programok megvalósítását a magyar alapiskolák illetve középiskolák megerősítésére, hogy az óvodából kikerülő magyar gyerekek az iskolarendszer további szakaszában is magyarul tanulhassanak. A kérdés apropóját az adta, hogy az elmúlt napokban, hetekben, ahogy arról a Körképen beszámoltunk (például itt és itt), több magyar középiskola, gimnázium is bezárt, továbbiakat pedig a bezárás veszélye fenyegeti.

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kérdésünkre elmondta, hogy az óvodaprogram mellett igaz nem programszerűen, de már eddig is több száz intézményt támogatott a magyar kormányzat.

 

Az óvodákhoz hasonlóan fejlesztés, felújítás, eszközbeszerzés, pedagógus-továbbképzés tekintetében. Ezekre az intézményekre figyeltek az elmúlt évek tematikus fejlesztései során is, de ezen túl gondolkodnak azon, hogy esetleg hasonlót indítsanak.

 

„Azzal, hogy ha az alapokat megerősítjük, és ezek az óvodák, ezáltal determináljuk a gyerekeket abba az irányba, hogy magyar iskolák felé induljanak. Ehhez az alapok megerősítésére, tehát az óvodafejlesztésre van szükség. Oda kell figyelni a kisiskolákra és a középiskolákra is. A csökkenő gyereklétszám megköveteli, hogy a középiskolák, és akár az általános iskolák is ennek értelmében álljanak hozzá a kérdéshez és alakítsák a szerkezetet. A tétel erre is igaz, hogy a magyar intézményeknek olyanoknak kell lenniük, hogy minőségben többet tudjanak nyújtani, hogy magyar szülő a gyermekét már csak ezért is inkább a magyar intézménybe írassa“

 

– fejtette ki.

 

Menyhárt József állítása szerint az MKP-nak van terve arra, hogy hogyan tartsa meg a magyar tannyelvű általános és középiskolákat.

 

A Körkép.sk az MKP elnökét a közelgő államfőválasztással kapcsolatban is kérdezte. Erről csütörtöki cikkünkben számolunk be.

 

A sajtótájékoztató élőben rögzített felvétele:

 

 

Körkép.sk/KZS

Képek: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!