A Speciális Büntetőbíróság besztercebányai központja ma délután 13:00-tól hallgatta meg a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjait. Ezekben a percekben is zajlik a meghallgatás. Időközben több érdekes nyilatkozat is megjelent a sajtóban.

 

18.00 – Három gyanúsított panaszt nyújtott be a bíróság döntése ellen. Andruskó Zoltán nem élt a panaszbenyújtás lehetőségével, ezért nem kizárt, hogy együttműködik majd a rendőrséggel.

 

Alena Zsuzsová a kihallgatás után. Fotó: SITA
Alena Zsuzsová a kihallgatás után. Fotó: SITA
Andruskó Zoltán a kihallgatás után. Fotó: SITA

 

17.36 – A besztercebányai Speciális Büntetőbíróság vasárnap úgy döntött, hogy a Kuciak-gyilkosság mind a négy gyanúsítottját vizsgálati fogságba helyezi.

 hirdetes_810x300  

 

A csütörtökön Gútán őrizetbe vett Szabó Tamás, Miroslav Marček, Andruskó Zoltán és a pénteki komáromi rajtaütés során elfogott Alena Zsuzsová is rács mögött marad.

 

16:05 – A Denník N információi szerint a NAKA azzal vádolta meg Alena Zs.-t, hogy ő rendelte meg Ján Kuciak meggyilkolását. Ennek ellenére nem biztos, hogy az asszony az a személy, aki a gyilkosság megrendelésének csúcsán áll. A Denník N szerint a megvádolt Alena Zs. Marián Markovič komáromi vállalkozó volt barátnője.

 

Daniel Lipšic, Ján Kuciak családjának ügyvédje a Markíza Na Telo című műsorában elmondta, hogy ő és a család is megbízik a nyomozócsoport munkájában. Ugyanakkor elmondta, „elég valószínű”, hogy a gyilkosság végrehajtói nem tudják, kik is a megbízók.

 

Mindegyik gyanúsítottat életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik, ezért az eljárás bizonyos szakaszában Lipšic szerint érdekükben áll majd vallani. Ugyanígy gondolja Eva Mišíková egykori ügyész, aki a Markíza televízióban elmondta, hogy a gyanúsítottak mérlegelni fogják az együttműködés lehetőségét. Annak, aki beszél, a harmadával csökkenthetik a büntetését.

 

Közben a TV JOJ felreppentette a hírt, hogy a Komáromban pénteken letartóztatott Alena Zs. lehetett a gyilkosság megrendelője. Lipšic szerint azonban inkább közvetítő szerepet játszhatott az ügyben.

 

Obvinených z úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej predvádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Sudca rozhodne, či budú väzobne stíhaní

Gepostet von Aktuality.sk am Sonntag, 30. September 2018

 

Az egykori belügyminiszter szerint az elkövetők azért nem hagyták el az országot, mert ahhoz egy olyan országba kellett volna kiszökniük, amellyel Szlovákiának nincs kiadatási egyezménye, hosszú távon azonban csak akkor élhetnek ott, ha kellő vagyonnal rendelkeznek. A másik lehetőség, amiért biztonságban érezték magukat – mondja Lipšic –, hogy sok elkövető azt hiszi, olyan tökéletes bűntényt követett, hogy sosem kaphatják el.

 

Azt is elmondta, hogy az elkövetők nyilván többször jártak Kuciakék házánál, valószínűleg arra számítottak, hogy Martina Kušnírová már nem lesz ott.

 

Mišíková szerint a bérgyilkosság költsége több tízezer euróra rúg. Meggyőződése, hogy az elkövetők tisztában voltak azzal, kik az áldozatok, és azzal is, hogy milyen kockázatokat jelent egy oknyomozó újságíró megölése.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!