A vietnami titkosszolgálat tagjai az emberrablás során megsebesítették Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozó jobb lábát. A Szlovák Televízió riportereinek mindezt egy vietnami disszidens (jogász) mondta el, aki éppen abban az időben a vietnami börtönben ült.

 

Az elrabolt férfit egy nappal azután láttam, hogy Vietnamba hurcolták. „Nem az arcát érte sérülés, hanem a jobb lábával voltak problémák“ – mondta.

 

Thanh jogi képviselője, Petra Schagenhaufová szerint a sérülésről tanúskodik az a vér is, amit abban az autóban találták, amiben az emberrablók Thanh-t szállították.

 

 hirdetes_300x300  

Információk szerint Thanhon kívül a barátnője is sérüléseket szenvedett, mert a vállalkozóval együtt rabolták el a berlini parkból.

 

A milliókról szóló pletykák

 

Míg Trinh Xuan Thanh-t az emberrablás után két napig a vietnami nagykövetségen tartották Berlinben, addig a barátnőjével már aznap Vietnamba repültek.

 

Megtudtuk, hogy a hölgynek el volt törve a keze“ – mondta a jogásznő.

 

Schagenhaufová és a Tageszeitung napilap munkatársa azokról a pletykákról is beszélt a riportereknek, melyek a pozsonyi vietnami közösségben terjednek. Elmondásuk szerint a vietnami kormány kétmillió eurót fizetett ki egy szlovák magánszemélynek.

 

A riporterek ezzel az információval Robert Kaliňák volt belügyminisztert is szembesítették.

 

Kaliňák: Egyáltalán nem sajnálom

 

„Hogy én kaptam kétmillió eurót? Ne nevettessenek. Ez egy hatalmas hülyeség“

 

– reagált Kaliňák, aki elmondta, hogy a mai napig abban bízik, hogy nem használták ki az országunk vendégszeretetét.

 

 „Ha ráeszmélsz arra, hogy kihasználtak, akkor természetes, hogy mindez dühíti az embert“

 

– mondta. Kaliňák most sem felejtette el hangsúlyozni, hogy a Bôrik hotelben a vietnami delegáció fogadásakor semmiféle bedrogozott és összevert embert nem látott.

 

 „Ne vicceljenek velem. Biztosan máshogy éreznék, ha egy disszidenst raboltak volna el. De egy bűnözőről volt szó, aki 130 milliót lopott. Egyáltalán nem sajnálom“

 

– jelentette ki Kaliňák.

 

Robert Kaliňák/Facebook

 

Az emberrablás ügyében a szlovák nyom már az év elején megjelent, ám az illetékes szervek sokáig azt mondogatták, hogy nálunk semmi ok nincs a nyomozásra.

 

Megkezdődött a büntetőeljárás

 

A helyzet az utóbbi napokban változott meg. A személyi szabadság korlátozása miatt indított büntetőeljárás azután kezdődött meg, hogy két rendőr bevallotta, látták, ahogy a sérült Thant-t betuszkolják a kormánygépbe.

 

 „Ki kell deríteni, hogy a Vietnami Köztársaságnak miképpen sikerült a schengeni övezetből elhurcolnia a kliensemet Vietnamba annak ellenére, hogy az emberrablás után a német hivatalok azonnal megkezdték a nyomozást“

 

– mondta a jogásznő az Aktuality.sk-nak.

 

Trinh Xuan Thanh-t tavaly nyáron rabolták el Berlinből. A német nyomozók biztosak abban, hogy a schengeni övezetből a szlovák kormánygéppel szállították el, amit az akkori belügyminiszter, Robert Kaliňák kölcsönzött a vietnami kormány delegációjának.

 

A vietnami vállalkozót hazájában kétszeres életfogytiglanig tartó börtönbüntetésre ítélték. Németország diplomácia úton próbálja elintézni az újbóli kiadását.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: YouTube

 

Vietnami-ügy: Indul a büntetőeljárás, két rendőr látta, ahogy Thanht betuszkolják a kormánygépbe

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!